sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Aamiaissämpylät



Kiireettömien vapaapäiväaamujen yksi ihanista mahdollisuuksista on upottaa kädet kyynärpäitä myöten taikinaan ja leipoa aamiaissämpylät. Helppoa ja vaivatonta, vaivalloisinta on saada aloitetuksi. Kulho esiin, essu kaapista ja menoksi.

****

Sämpylät

5 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
2-3 rkl öljyä
½ dl leseitä (tai vastaavaa, meillä ruisrouhetta)
2 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja
8-9 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi hieman kädenlämpöä kuumemmaksi. Kaada kulhoon, veden joukkoon, suola, hunaja, öljy ja kuivahiiva. Hämmennä. Lisää leseet ja kaurahiutaleet sekä ruisjauhot. Hämmennä. Lisää vähitellen vehnäjauhoja. Aivan kaikkia jauhoja ei kannata laittaa taikinaan ennen kohottamista, sillä hiutaleet ja jauhot turpoavat kohotuksen aikana, joten taikina tiivistyy. Kohota liinan alla noin 20 minuuttia ja laita uuni lämpiämään 225 asteeseen (kiertoilmauuni 200 astetta). Lisää hieman jauhoja ja vaivaa käsin ilmakuplat taikinasta pois. Lisää jauhoja vain sen verran, että taikina on käsiteltävissä. Hieman löysä taikina takaa mehevämmät sämpylät. Muotoile sämpylät ja anna niiden kohota hetki. Ennen uuniin menoa sämpylöitä voi sivellä vedellä ja ripotella päälle kaurahiutaleita tai esimerkiksi seesaminsiemeniä. Uunissa sämpylät saavat paistua kymmenisen minuuttia.

**** 

1 kommentti :

  1. Oikeassa olet, vaivalloisinta on saada aloitetuksi. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails