maanantai 11. lokakuuta 2010

Paholaisen hillo (chilinen säilöntävinkki I)


Paholaisenhillo lienee liki jokaiselle tuttu juttu. Makean tulista hilloa tarjoillaan varsin usein ravintoloissa esimerkiksi vuohenjuustosalaatin lisänä. Ilmeisesti ison osan suomalaisissa ravintoloissa tarjottavasta paholaisen hillosta valmistaa Pohjois-Karjalalainen Puljonki. Samainen firma valmistaa myös mainioita liemipohjia ja kastikkeita.

Chilinen hillo on lähtöisin Chigagosta ja useimmiten sitä käytetään grilliruokien lisukkeena. Olen saanut hilloa myös broileripasta-annoksen kaverina. Toimii! Tulinen hillo tuokin mahtavan lisän moneen ruokaan ja sitä voi käyttää myös mausteena (vaikka makean chilikastikkeen sijasta). Pikaisella googletuksella löysin kymmeniä paholaisen reseptejä. Mikähän niistä lienee se aito ja oikea?Olennaisinta lienee makean, tulisen ja hieman suolaisenkin loistava yhdistelmä. Joku vuosi sitten tein punaista paholaista DanSukkerin ohjeella. Nyt yritin koota netin tarjoamista resepteistä parhaat palat jotenkin tähän tapaan:

****

Paholaisenhillo

4 suurta tomaattia
1 (suippo)paprika
1 sipuli
5 valkosipulinkynttä
2-4 chiliä (voimakkuudesta ja tavoitteesta riippuen)
peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
2 rkl hunajaa
½ dl vettä
½ tl suolaa
½ tl mustapippurirouhetta
1 rkl kalakastiketta

1 dl hillosokeria
3 rkl valkoviinietikkaa

Tee tomaattien kuoriin ristiviillot ja kasta ne hetkeksi upoksiin kiehuvaan veteen. Kuori tomaatit ja pilko ne pieneksi silpuksi. Poista paprikasta ja chileistä siemenet sekä siemenkiinnikkeet, kuori sipuli ja valkosipulinkynnet ja pilko kaikki pieneksi. Kuori myös inkiväärinpala ja raasta muiden kasvisten joukkoon. Laita kaikki kasvikset kattilaan, lisää vesi, hunaja, suola, pippuri ja kalakastike. Keitä välillä sekoittaen puolisen tuntia. Halutessasi voit surauttaa hillopohjan tasaiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää etikka sekä hillosokeri koko ajan sekoittaen. Keitä hiljalleen vielä 10-15 minuuttia. Mikäli pinnalle muodostuu vaahtoa, vähennä lämpöä ja ota vaahto pois lusikalla. Tarkista maku. Purkita hillo kuumana pestyihin ja (uunissa tai kuumassa vedessä) lämmitettyihin lasipurkkeihin. Jäähdytä hieman huoneenlämmössä ja siirrä purkit sitten jääkaappiin.

****

Sopivan chilin määrän arvioiminen on hankalaa puuhaa, sillä chilien voimakkuuksissa on valtavia eroja lajikkeesta riippuen. Myös kypsyysaste, kasvatustapa, -paikka ja -lämpötila kuulema vaikuttavat sekä makuun että voimakkuuteen. Kokeneiden chiliharrastajien mukaan samastakin kasvista napatut chilihedelmät ovat yksilöitä; yksi on toista tulisempi. Chilin määrän kanssa kannattaa siis olla varovainen ja lisäillä chilisilppua pikkuhiljaa, kunnes toivottu tulisuusaste saavutetaan.

4 kommenttia :

  1. Kiitos hyvästä reseptistä. Paprikaa minulla ei ollut kuin pieni pala, chiliä laitoin 7 kpl. Muutoin tein suurin piirtein reseptin mukaan, vaikkakin lisäsin vielä meiramia ja basilikaa (en tiedä maistuvatko muiden aromien läpi).

    Joka tapauksessa, hyvää tuli. Kiitos.

    Voisitko tarkentaa: mitä tarkoitat kalakastikkeella? Kalafondiako? Ruodoista keitettyä lientä? Laitoin itse hieman säilykesillin lientä - et ehkä tätä tarkoittanut, mutta kun sitä oli jäänyt jääkaappiin odottamaan käyttötarkoitusta, niin pistinpä sitä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi, Jussi!

    Ihan huippua kuulla, että resepti toimi! Kiitos, kun palasit kommentoimaan. Kalakastikkeella tarkoitin thaimaalaista kalakastiketta, joka tuo hillokkeeseen vähän lisäsuolaa (ja hieman karvautta), mutta tuo innovaatiosi kuulostaa loistavalta! Aina en ole kalakastiketta laittanut lainkaan ja hyvää tulee silti :)

    VastaaPoista
  3. Toimii todellakin!! Itse tein tällä reseptillä ilman kalakastiketta omakasvatetuista chileistä ja tuli ihan tajuttoman hyvää hilloa. Nyt tietää miten chilini säilön. Kiitos tästä reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla! Kiitos kommentistasi!
      Resepti toimii erinomaisesti ilman kalakastikettakin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails