perjantai 15. lokakuuta 2010

Paistetut vihreät tomaatit



Kun kasvihuoneesta täytyi kantaa pakkasta pakoon kaikki vielä vihreätkin tomaatit, olin uuden haasteen edessä. Mitä ihmettä niistä voisi tehdä? Edellisinä tomaatinkasvatusvuosina samaista tilannetta ei ole ollut, sillä joko kylmyys tai homekasvusto on ehtinyt pyyhältää paikalle ennen tarhurin elvytystoimenpiteitä.

Hämmästyksissäni uudesta raaka-aineesta kyselin Kokkien ja Pottien kaikilta kahdelta lukijalta vinkkejä vihreiden tomaattien käsittelyyn. Miia h:n muistuttaessa paistetuista vihreistä tomaateista ryhdyin tuumasta toimeen (joskin vasta sitten kun vihreä väri alkoi uhkaavasti vaihtua punakammaksi). Essu ja Lusikka -blogin ystävykset olivat testanneet kolmea vaihtoehtoreseptiä, joista minä tartuin heidän suosikkiinsa. Alkuperäinen resepti on Southern Living -lehdestä, jonka nimi viittaa (kai) paistettujen vihreiden tomaattien kotiseutuun, Yhdysvaltojen etelävaltioihin.

Paistetut vihreät tomaatit osoittautuivat oivalliseksi tavaksi käyttää syksyn sisälle ajamat tomaatit. Paistettuja tomaatteja dippailimme paholaisen hilloon, joka toi sopivan särmän ja makeuden rapeille tomaateille.

****

Paistetut vihreät tomaatit

vihreitä tomaatteja

1 kananmuna
1½ dl piimää (buttermilk)
1½ dl vehnäjauhoja (jaettuna kahteen kippoon)
1½ dl maissijauhoja (tai korppujauhoja)
1 tl suolaa
½ tl pippuria
öljyä paistamiseen

suolaa maun mukaan

Viipaloi vihreät tomaatit noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kaada piimä kulhoon tai syvälle lautaselle ja lisää kananmuna kevyesti vatkaten. Meillä ei ollut piimää, joten sekoitin veteen pari ruokalusikallista kermaviiliä - seos ajanee jokseenkin saman asian. Sekoita toisella lautasella puolet vehnäjauhoista, maissijauhot, suola ja pippuri. Laita kolmanteen kulhoon loput vehnäjauhot.

Jauhota tomaattiviipaleet ensin pelkässä jauhossa, kasta sitten munaseokseen ja leivitä lopuksi jauho-mausteseoksessa.

Kaada pannulle noin sentin verran öljyä, kuumenna. Pidä pannulle sopiva kansi kätesi ulottuvilla. Paista tomaatteja noin kaksi minuuttia kummaltakin puolelta tai kunnes ne ovat kullanruskeita. Valuta liika rasva pois talouspaperin päällä. Mausta halutessasi suolalla. Tarjoa sellaisenaan, salaatin kaverina tai vaikka osana tapastyyppistä kokoelmaa.

****

Vihreitä tomaatteja näkyy ääriharvoin suomalaisissa kaupoissa. Mutta koska kaupat eivät myy yleensä myöskään kypsiä tomaatteja, on ongelma helppo ratkaista: kauppojen peruskama eli puoliraa'at tomaatit sopivat paistettavaksi varmasti siinä missä varhaisemmat, virheät muotonsakin.

ps. Paistettujen vihreiden tomaattien seuraksi täytyy seuraavalla kerralla vuokrata ehdottomasti samanniminen leffa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails