keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Lamb Pelau ja ikävä



Suosikkibändin hajotessa tai lempiohjelman päättyessä tulee hetken kestävä kummallisen tyhjä olo. Entä nyt? Ajatukset harhailevat päättyneen ajanjakson kokemuksissa ja mieleen tulee hassuja, bändiin tai ohjelmaan liittyviä muistoja. Samankaltainen olo tuli, kun kuulin Hanna Jensenin lopettavan Jensenin kiusausten kirjoittamisen. Tyhjän olon lisäksi tunsin haikeuttakin - lempiblogini päivittäminen päättyy! Yhtäkkiä tuli mieleen monta hauskaa tilannetta, jolloin Jensenin arkistosta kaivettujen reseptien äärellä on naurettu, kokkailtu ja herkuteltu. Erityisen hyvin muistan yhden kokkailukerran aivan Hannan kiusausten alkuajoilta, kun ihanaisen ystävän kanssa jo valmiiksi nälkäisinä aloimme väsäämään perjantaireseptinä ollutta italialaista munakoisovuokaa. Vaikka postauksessa puhutaan slow foodista ja muistutetaan vuoan valmistumiseen kuluvan aikaa, emme älynneet siihen menevän aivan niin kauan. Olisimme tarvinneet ruoanlaittoruokaa. Onneksi meillä oli lasilliset ruoanlaittoviiniä. Tai no, ehkä kaksikin.

Tietysti iloitsen, että Jensenin kaltainen ammattilainen tarttuu uusiin haasteisiin
. Olen iloinen hänen puolestaan ja myös meidän lukijoiden puolesta, sillä kyllähän taitavan toimittajan uudet kujeet tulevat meidänkin riemuksemme. Entisistä ajoista muistuttamaan meille jää kasa ihania reseptejä. Yksi Kokit ja Potit -kaksikon suosikeista on karibialainen lammaspata
 Lamb Pelau. Jos Karibialla on näin mahtavaa ruokaa, on sekin seutu laitettava listalle. Lista on tosi pitkä.

Suluissa olevat mitat ja ainekset ovat meidän sovelluksiamme.

****

Lamb Pelau (4-6:lle)

600g karitsan paahtopaistia
1 rkl currya
1 sipuli
2 (-3) valkosipulinkynttä
½ (-1) tl kuivattua timjamia
½ (-1) tl kuivattua oreganoa
1 pieni chili (½-1 tl chilirouhetta)

2 rkl voita (öljyä)
2 purkkia kookosmaitoa
1 tl mustapippuria rouheena
2 (-4) tomaattia
(1 paprika)
2 tl tummaa sokeria
2 rkl (kourallista) kevätsipulia (tai purjosipulia)
450g (300g = 3½dl) basmatiriisiä
suolaa maun mukaan (1-2 tl)

Pilko liha. Kuori sipuli sekä valkosipulinkynnet ja hienonna kaikki pieneksi silpuksi. Poista chilistä siemenet ja hienonna hedelmäliha. Sekoita liha, sipuli- ja chilisilput sekä curry ja anna maustua tunnin verran.

Kuumenna haudustusta kestävässä pannussa rasva ja ruskista lihoja (ja sipuleita) viitisen minuuttia. Lisää kookosmaito, lämmitä kiehumispisteeseen ja vähennä lämpöä. Anna lihojen hautua puolisen tuntia. Lisää mustapippuri, kasvikset, sokeri, suolaa ja riisi. Sekoita hyvin ja alenna edelleen lämpöä. Varmista, että riisi on täysin peittynyt nesteellä. Jos nestettä tarvitsee lisätä, lisää kasvis- tai kanalientä (tai vettä). Hauduta kunnes riisi on kypsää. Hämmennä varovasti välillä ja lisää tarvittaessa nestettä (jos riisiä on alkuperäinen määrä, 450g, 85g=1dl, joutuu nestettä lisäämään riisin kypsyessä). Tarkista suola. Tarjoa salaatin kanssa ja ripottele päälle halutessasi tuoreita yrttejä.

****

Olemme tehneet tätä älyttömän hyvää pataa muutaman kerran ja jokaisella kokkauskerralla olemme vähentäneet riisin määrää ja toisaalta lisänneet kasviksia. Kaikilla kerroilla maku on ollut taivaallinen.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails