lauantai 13. marraskuuta 2010

Lasagne ja juustojämät


Uunissa meheväksi hautunut lasagne on pastaruokaa parhaimmillaan. Lasagne on siitäkin kätevä kokattava, että jääkaapissa lojuvat juustonjämät saa kätevästi kadotettua kastikkeisiin, kerrosten väliin tai kuorutteeseen. Juustojen laadulla ei ole niin väliä, mutta ihan viidenprosentin juustomaisia tuotteita en joukkoon lähtisi raastamaan. Meidän jääkaapista löytyi päiväystä vastaan taisteleva mozzarellakimpale, pari sulatejuustokolmiota ja parmensanin kanta. Siitä se ajatus sitten lähti.

****

Lasagne

Jauhelihakastike
tilkka öljyä kuullottamiseen
2 valkosipulinkynttä
1-2 sipulia
400g (paisti)jauhelihaa
purkki tomaattimurskaa
1 lihaliemikuutio (tai fondia)
2 tl yrttimaustetta
1 tl sokeria
2-3 rkl ketsuppia

Juustokastike
50g voita
½ dl vehnäjauhoja
7-8 dl maitoa
½ tl suolaa
½-1 tl mustapippuria rouheena tai myllystä
2 reilua ruokalusikallista sulatejuustoa (tai tuorejuustoa)
(muutama tippa tabascoa)

lasagnelevyjä
mozzarellakimpale väliin viipaloituna
parmesanjuustoa raasteena kuorrutteeksi

Tee ensin kastikkeet. Pilko jauhelihakastiketta varten sipulit, kuullota niitä hetki öljyssä kuumalla pannulla. Lisää jauheliha ja murentele liha pieniksi muruiksi lastalla tai puuhaarukalla. Kun jauheliha on ruskistunut, kumoa joukkoon tomaattimurskapurkki (voit huuhtoa purkin pienellä määrällä vettä (noin ½ dl) ja huiskauttaa veden kastikkeen sekaan). Murenna joukkoon liemikuutio, sekoita. Anna kastikkeen hautua hetki hiljaisella lämmöllä. Mausta yrttimausteella, sokerilla ja ketsupilla. Tarkista maku ja suola. Jätä pannu joko kuumalle levylle tai hyvin hiljaiselle lämmölle siksi aikaa kun valmistat juustokastikkeen.

Juustokastiketta varten tarvitset paksupohjaisen kattilan ja vispilän. Ne helpottavat elämää kummasti. Sulata kattilassa voi ja lisää sulaneen voin joukkoon jauhot samalla vispilällä sekoittaen. Kiehauta seos. Lisää ensin pari desiä maitoa samalla voimakkaasti vispilällä jauhoseosta sekoittaen. Tavoitteena on, että pienempään maitomäärään saadaan sekoitetuksi tasaisesti jauhosuuruste, jotta kastikkeesta tulee tasaista. Lisää sitten vähitellen loppu maitomäärä, hämmentele pohjia myöten vispilällä. Kuumenna keskilämmöllä ja ole koko ajan vispilän varressa. Käden liikkeen ei tarvitse olla voimakasta mutta sen jatkuvuus takaa pohjaanpalamattomuuden. Kun kastike alkaa kiehua, vähennä lämpöä ja hämmentele vielä hetki. Jauhot suurustavat kastiketta hieman, mutta paksua kastiketta tästä ei tarvitsekaan tulla. Lisää sulatejuusto (tai tuorejuusto), sekoita. Mausta suolalla, pippurilla ja halutessasi tabascolla. Tabascon tulisuutta ei tarvitse hätkähtää. Se antaa mukavasti kastikkeelle syvyyttä tulematta tulisena läpi valmiissa ruoassa.

Käännä uuni lämpiämään 180-200 asteeseen.

Kun kastikkeet ovat valmiit kokoa lasagne. Aloita öljyämällä tarvittaessa vuoka. Laita vuoan pohjalle hieman juustokastiketta ja jauhelihakastiketta, voit sekoittaa ne yhtenäisemmäksi kastikkeeksi. Lado päälle kerros lasagnelevyjä. Riko ja pieni levyjä tarvittaessa. Lisää taas kastikkeita ja laita päälle lasagnelevyt. Tee pari kerrosta ja laita väliin ohuiksi siivuiksi viipaloitu mozzarellajuusto. Voit vaihtoehtoisesti laittaa myös juustoraastetta (tai olla laittamatta). Yleensä laitan kolmee tai neljään kerrokseen lasagnelevyjä vuoasta riippuen. Kun kastikkeita on välissä aika runsaasti, tulee lopputuloksesta mehevä. Jätä päällimmäiseksi vähän sekä juustokastiketta että jauhelihakastiketta. Painele lasagnea kauhalla tai lastalla, jotta kaikki lasagnelevyt saavat varmasti kosketuspinnan kastikkeisiin.

Paista lasagnea noin 40 minuuttia. Puolen tunnin kohdalla ripottele (parmesan)juustoraastetta kuorrutteeksi. Anna ruoan vetäytyä hetki ennen syöntiä. Tarjoa kaverina raikasta salaattia.

****

Juustokastikkeeseen voit laittaa sulate- tai tuorejuuston sijasta myös juustoraastetta. Joskus olen jättänyt juuston kokonaan laittamattakin, hyvää tulee silläkin tavalla.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails