maanantai 1. marraskuuta 2010

Thaivaallinen kanakeitto


Thaimaalainen ruoka on täydellisimmillään perusmakujen sinfoniaa. Suolaisen, karvaan, happaman ja makean sulava yhdistelmä ryyditettynä sopivalla tulisuudella on bachia tai mozartia parhaimmillaan. Vaikka monen maailman maun plagioiminen kotona on vaivalloista, joskus mahdotontakin, onnistuu thairuokien kanssa hieman helpommin.

Tämän vuoden ensimmäisessä etiketissä (1/2010) oli makuisan oloisia thai-reseptejä. Reseptien takana olleen Sanna Kekäläisen kädenjälkeä pääsee maistelemaan myös Glorian Ruoka&Viini -lehden sivuilla. Etikettiin kokoomiensa reseptien lisäksi hän on listannut muutamia käypiä vinkkejä, jos lähikaupan valikoima osoittautuu riittämättömäksi. Valitsin niistä tämän keiton kannalta tärkeimmät:
  • Kaffirlimetin lehden voi korvata teelusikallisella raastettua limetinkuorta. Raaste lisätään valmiiseen ruokaan.
  • Kalakastikkeen voi vaihtaa soijaan.
  • Tuoreen galangal-juuren voi korvata tuoreella inkiväärillä.
  • Palmusokerin tilalle voi laittaa vaaleaa muscovadoa (lisään kyllä, että hätätilassa fariinisokeri tai ihan tavallinenkin sokeri käyvät)
Thaivaallista kanakeittoa voi soveltaa ja tuhdittaa mielensä mukaan. Alkuperäisessä reseptissä liemeen ei laiteta kasviksia. Me suikaloimme joukkoon porkkanaa. Etiketissä suositellaan lisäämään vihreitä papuja ja kirsikkatomaatteja. Voisihan keiton rinnalle keittää riisiäkin ja lusikoida soppaa ja riisiä samaan suulliseen.

****

Kookos-kanakeitto (neljälle)

3 maustamatonta broilerin rintafilettä
n. 5 cm:n pala inkivääriä (tai galangal-juurta)
2 pientä salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
1 sitruunaruoho
2-3 tuoretta chiliä (tai ½-1 tl chilirouhetta)
3 kaffirlimetin lehteä
4 dl kanalientä
4 dl (1prk) kookosmaitoa
3 rkl kalakastiketta
1 rkl (palmu)sokeria
3 rkl limettimehua (tai sitruunamehua)

Kuutioi liha. Kuori inkivääri ja leikkaa se ohuiksi lastuiksi. Hienonna sipulit ja viipaloi sitruunaruoho reiluiksi paloiksi. Jos käytät tuoretta chiliä, poista siemenet ja silppua hedelmäliha.

Kuumenna kanaliemi ja laita lihakimpaleet liemeen. Lisää kattilaan myös inkiväärilastut, sipulit, sitruunaruoho ja kaffirlimetin lehdet. Anna kiehua hiljalleen reilut viisi minuuttia. Halkaise isoin broileripala ja tarkista, että liha on kypsää. Lisää kookosmaito ja chili. Kiehauta keitto. Mausta kuuma keitto limetti- tai sitruunamehulla, kalakastikkeella ja sokerilla.

Voit siivilöidä keiton ja laittaa lihakimpaleet takaisin liemeen. Vaihtoehtoisesti voit keitosta noukkia kaffirlimetin lehdet, sitruunaruohon palat ja halutessasi myös inkiväärilastut - ne ovat syötäviä mutta rakenteeltaan keitossa epämiellyttäviä.

****

Inkiväärin määrän ilmoittaminen on hankala rasti. Monissa ohjeissa (kuten tässäkin) määrä ilmoitetaan senttimetreinä, mutta jos mistä tahansa inkiväärijuurakon kohdasta leikkaa viitisen senttiä, on ruokaan päätyvissä määrissä hurjia vaihteluita. Tähän ruokaan laitoin noin 2x5 cm kokoisen palasen inkivääriä.

Kaffirlimetin lehtiä myydään usein kuivattuina. Minä löysin tuoreena pakastettuja lehtiä Oulun kauppahallin pienestä ja viehättävästä aasialaismarketista. Lehdet irtoavat toisistaan helposti ja tuoreen lehden tuoksu on hurmaava.

3 kommenttia :

  1. Kommentti thai-ruokien onnistumisesta kotioloissa on ihan totta. Samoin Suomessa ns. etnisistä ravintoloista thaipaikkojen ruoka on ehkä lähimpänä sitä ruokaa, jota alkuperämaassa tarjoillaan.

    VastaaPoista
  2. Olen, Jasu, samaa mieltä. Onneksi maukasta ruokaa saa monesta "etnisestä" ravintolasta, vaikka se alkuperämaan makuista ei ehkä olekaan.

    VastaaPoista
  3. Toisella thaivaallisen kanakeiton kokkauskerralla keitin keiton lisukkeeksi riisiä. Hirmuhyvvää! Koita sinäkin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails