maanantai 7. helmikuuta 2011

Riisipaperiaskartelua


Askartelu se on mahtavaa puuhaa! Toisinaan askartelen-paskartelen oikeastakin paperista, mutta nyt sormet olivat solmussa riisipaperia pyöritellessä. Välillä sormien sijaan solmussa oli kylläkin vedessä pehmitetty, ohuen ohut riisipaperi.

Riisipaperiin kietaistuja kääryleitä tai nyyttejä voi uppopaistaa, kuten kiinalaistyyppisille kevätkääryleille perinteisesti tehdään. Kääryleet voi myös höyryttää esimerkiksi bambuisessa höyrytyskorissa. Meidän pötkylöille, kuten Herra Kokki asian ilmaisi, ei tehty kumpaakaan. Riisipapereita vain kasteltiin muutaman sekunnin ajan kuumassa vedessä reunoista kiinnipitäen, yritettiin leivittää leivinlaudalle ja kietoa sisään lihaisaa täytettä sekä höyryssä lämmitettyjä kasvistikkuja.

Tarkoitus oli, että kääreet syötäisiin lämpiminä. Käytännössä askartelussa meni sen verran aikaa säheltämiseen, että ainakin ensimmäisenä tehdyt kääryleet olivat syötäessä jo jäähtyneitä, hyviä kylläkin. Joskus olemme toteuttaneet riisipaperiaskartelun hyödyntämällä joukkovoimaa: jokainen kastaa oman paperinsa pöydässä olevaan kuumavesiastiaan ja käärii ruokansa lautasellaan. Toimiva ja toiminnallinen tapa syödä sekin.



Paperiin voi kääriä mitä vain. Tällä kertaa meillä valikoitui täytteeksi pakastimessa odottanut naudan paistijauheliha. Dippikastikkeina toimi Thaimaasta tuttu kalakastikepohjainen dippi sekä purkista kaadettu makea sweet chili-kastike. Thaidipin ohje on lentokentältä viimeisillä paikallisilla rahoilla pelastetusta Thai Fried Rice -vihkosesta.

Täytereseptiin hain innoitusta netistä, mistäs muualtakaan, ja päädyin Koti ja Keittiö -lehden arkistoihin. Lopulta suhelsin menemään tyypilliseen tapaani reseptiä luovasti soveltaen jotenkin näin:

****

Lihatäyte riisipaperikääryleisiin (8-12 kpl)

n. 300g paistijauhelihaa
loraus öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1x2cm:n pala tuoretta inkivääriä
n. 1 tl sambal oalek -tahnaa (tai tuoretta chiliä)
4 rkl thai kalakastiketta
kourallinen ohuita riisinuudeleita

Lisäksi:
ohuita porkkana- ja paprikatikkuja (tai vaikka rapeaa salaattia tai ituja)
riisipapereita
dippikastikkeita (esimerkiksi sweet chili -kastiketta ja thaikastiketta, ohje alla)

Kuori ja silppua sipuli, valkosipulinkynnet ja inkivääri. Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä ja kuullota edellä mainittuja silppuja hetkinen, lisää chilitahna. Lisää myös jauheliha ja paista ja mausta. Keitä riisinuudeleita ohjeen mukaan (n. 3 min.), valuta ja sekoita joukkoon.

Kasta yksi riipaperiarkki kerrallaan kuumaan veteen, se pehmenee muutamassa sekunnissa. Levitä lautaselle tai leikkuulaudalle, annostele täytettä ja kääri. Dippaa ja nauti.

****

Thaidippi

2rkl thai kalakastiketta
2 rkl limen mehua
1 tl valkosipulisilppua
1 tl tuorechilisilppua (tai rouhetta)
(½ tl sokeria)

****

3 kommenttia :

  1. Täytyy vielä kertoa, että Herra Kokki heltyi käärimään riisipaperikääryleen myös meidän koiralle, Pultille. Kääryleen sisään sujahti raksuja ja naudanmahaa. Hetken hämmästeltyään Pultti avasi rullan ja popsi herkut, kantoi paperin matolle ja sipelsi kuivuneen riisipaperin siihen.

    Vau mikä yhdistelmä: karvamatto ja riisipaperisilppu!

    VastaaPoista
  2. Siis nämä kääryleet on aivan fantastisia! En tietenkään itse ole niitä tehnyt, mutta saanut niitä Hannelen tekemänä. Hommahan menee niin, että kun Hannele tulee meille, me tarjoamme herkkuja kuten makaroonimössöä dippikastikkeena Heinz-ketsuppi tai jauhelihakeittoa ilman dippiä;) Kun taas Hannele ja Herra Kokki, NOOH TIEDÄTTEHÄN TE... Kerran matkasimme iltamyöhään Savosta Ouluun ja pöydässä odotti sekoitus itämaisia herkkuja. Nämä kääryleet olivat kyllä suosikkejani. Mutta eikös me kastettu niitä mm. siihen salmiakkisoossiin siis siihen hoisin-juttuun..? se oli mahtavaa. Johanna
    PS. Hyvä Pultti! I love you

    VastaaPoista
  3. Niin siis nämä kääryleet ovat vissisti eri asia kuin ne kääryleet. Riisipaperi taitaa olla ainoa sama ainesosa:) Pitääkin tehdä taas hoisinkastikkeisia versioita. Ne(kin) ON hyviä!

    Minä muuten luin ensin sinun kirjoittaneen "salmiakkikossuun" ja ajattelin, että nythän se sekoilee ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails