tiistai 1. maaliskuuta 2011

Herkullinen syöttö ja katkarapukasari


Miten sattuikaan, että Herra Kokki löysi Kuopiosta tulleesta synttäripaketistaan suosikkiurheilulajiinsa löyhästi liittyvän, oululaisesta näkökulmasta väärällä kelta-mustalla logolla varustetun lahjan. Paketista paljastui KalPa-aiheinen keittokirja Herkullinen syöttö - Naatiskelua kilpisydämellä sekä KalPan logolla varustettu viinipullo. Takaetiketti kertoo viinin olevan Caldora Sangiovese Terre di Chieti viiniä, ehkä Italiassa on etä-KalPan viiniä tuottava yksikkö.

Keittokirjan takana on kentällinen kuopiolaisia osaajia hammaslääkäri-paistinkääntäjästä valokuvaajaan ja keittiömestarista harrastelija stand-up koomikkoon. Tuloksena on viihdyttävä kokonaisuus niille, jotka fanittavat jääkiekkoa ja kirjallinen toimivia reseptejä niille, jotka luulevat ettei urheilua ja ruokaa voi yhdistää. Kirjoittaja A-P Parviaisen mukaan jääkiekolla ja ruoanlaitolla on paljonkin yhteistä:
"Jääkiekko on parhaimmillaan hauskaa ja inspiroivaa. Pelisääntöjen asettamien puitteiden sisällä se on hyvin luovaa ja spontaania. Se on intohimoja herättävää, mutta samalla hyväksyvää. --- Ruoanlaitto saa myös olla hauskaa ja innostavaa. Ei kokkaamisen tarvitse aina olla samanlaista, ei jääkiekkopelikään ikinä ole."
Siskoni perhe on päättänyt kokkailla kaikki kirjan reseptit. Mikä kirja sopisikaan paremmin moiseen projektiin poppoolle, jonka kolme hurmaavaa lätkäjätkää vilistävät kaukalossa tai pihapeleissä KalPan paita päällä vanhempien toimiessa kannustajina, kuskaajina ja kokkeina. Kunhan kokkailuprojekti etenee, nappaan lasten ja aikuisten TOP5:n esittelyyn.

Meillä ensimmäinen, kärppämäisen nopeasti valittu ruoka oli Sintun katkarapukasari (s.101). Sinttu (Sinikka) on Hannu Kapasen vaimo ja katkarapukasari herran lempiruoka. Kirjassa kerrotaan, että jos mies tekisi hommia sanaprovisiolla, hän olisi multimiljonääri. Rahavarannoista en tiedä, mutta rapuakasari oli loistavaa.

****

Katkarapukasari

1 rkl voita (tai öljyä)
n. 250g tuoreita herkkusieniä
1 sipuli
½-1 purjosipuli (koosta riippuen)
1 vihreä paprika (meillä ei ollut)

1 rkl vehnäjauhoja
3 dl ruokakermaa
puolikkaan sitruunan mehu
nippu tilliä
70g (pieni purkillinen) tomaattipyrettä
currya
suolaa
mustapippuria
n. 250g kuorittuja katkarapuja

Viipaloi sienet ja silppua sipulit sekä paprika. Kuullota sieniä ja sipulisilppua öljyssä tai voissa pari minuuttia. Lisää purjo- ja paprikasilppu, jatka kuullottelua vielä muutama minuutti. Ripottele vehnäjauhot joukkoon ja sekoita. Lisää kerma ja anna hautua miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia. (Samalla voit laittaa riisit kiehumaan.) Lisää tomaattipyre, sitruunamehu ja silputtu tilli, sekoita. Mausta currylla (noin 1 tl), suolalla ja mustapippurilla. Kippaan mukaan lopuksi katkaravut ja kuumenna. Tarjoa riisin ja salaatin kanssa. Jääneestä sitruunanpuolikkaasta voi laittaa lautaselle lohkot ja tiristää halutessaan lisää sitruunaa mausteeksi.

****

1 kommentti :

  1. Tähän on pakko kommentoida näin jälkijunassa, että muutkin kuin Kalpa-fanit, suosittelen lämpimästi tätä keittokirjaa! Se on hyvä! ja viihdyttävä. Ja jospa Kimmo Timosen ja Sami Kapasen reseptit innostaisi pieniä jäkismiehiä maistelemaan muutakin kuin mamman makaroonilootaa. Meillä ainakin toimii... Kärpäläisetkin voisivat ottaa mallia Kalpasta, brändäys on himppa verran pidemmällä täällä Savonmualla...;)Johanna

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails