sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Tarte Tatin


Klassisen ranskalaisen omenapiiraan leipomiseen johti kaksi asiaa: yöpöydällä lojunut ranskateemainen lehti (Glorian ruoka&viini 6/2010) ja Sillä Sipulien herkullinen kirjoitus taivaallisesta Tarte Tatinista. Mikä iloinen yhteensattuma!

Aivan ensimmäisenä mittailin valurautapannun ja uunin yhteensopivuutta. Meidän pannumme sopi uuniin nipin napin tietyssä kulmassa ja hieman kallistaen. Reseptiksi valikoitui Hesarin ohje, jota noudatin lisäten vain omenoiden määrää. Omenoita olisi voinut olla vieläkin enemmän, sillä lohkot kutistuivat pannulla karamellisoituessaan.

Klassikko osoittautui maineensa veroiseksi. Taikina paistui sopivan rapeaksi ja reunat saivat osansa kinuskista. Karamellisoituneet omenat maistuivat raikkaan vaniljajäätelön kanssa ihanilta, joskin niin makealta, että pieni pala piirasta oli riittävä.

****

Tarte Tatin

3 dl vehnäjauhoja
1 dl tomusokeria
100g voita jääkaappikylmänä
1 kananmuna

n. 800g kiinteitä omenoita
100g voita
2 dl sokeria

Mittaa vehnäjauhot ja sokeri leivontakulhoon, sekoita. Pilko voi pieniksi paloiksi ja nypi kuivien aineiden joukkoon kunnes seos on murumaista. Lisää kevyesti vatkattu muna. Laita taikinapallo jääkaappiin odottamaan.

Kuori omenat (ainakin ulkomaiset näin talvella), poista siemenkodat ja pilko neljään osaan. Sulata voi valurautapannussa, lisää sulaan voihin sokeri. Hämmennä sekaisin. Lisää omenalohkot. Kuumenna hiljalleen ja kiehuta hiljalleen kunnes kastikkeesta tulee vaaleanruskeaa, karamellimaista. Minä maistelin (nam) välillä ja luotin enemmän makuaistiini kuin värianalyysiin. Karamellisoitumiseen kului puolisen tuntia. Anna jäähtyä hieman, jätä pannuun.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Kaulitse taikinasta pannulle sopiva levy. En halunnut päällysestä (tai siis lopulta pohjasta) kovin paksua, joten taikinaa oli hieman liikaa. Asettele taikinalevy karamellisoituneiden omenoiden päälle ja nosta koko pannu uuniin. Paista noin 20 minuuttia (alkuperäinen ohje 25-30 min.). Anna jäähtyä hieman ja kumoa isolle lautaselle. Muista, että valurautapannu on todella kuuma.

Nauti haaleana vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.

****

2 kommenttia :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails