perjantai 29. huhtikuuta 2011

Vitello tonnoton


Olivia-lehden nettisivuilla on vastikään aloittanut uusi ruokabloggari Hanna Jensenin siirryttyä muiden lehtien leipiin. Mikään tuntemattomuus ei kauhan varressa pyöriskele, sillä reseptejään meidän lukijoiden iloksi jakaa Sara La Fountain. Parisen viikkoa sitten Sara julkaisi oman versionsa italialaisesta klassikosta, Vitello tonnatosta. Yritin kysellä Saralta vinkkejä kalattomaan kastikeversioon niitä kuitenkaan saamatta. Päätin pyristellä ilman ammattilaisen vihjeitä. 

Kastikkeeseen kuuluvan tonnikalan korvasin suolaisuutta ja sopivaa rakennetta tuovalla parmesanraasteella. Muutoin noudatin Saran reseptiä, jos ei lasketa sitä, että rukola vaihtui timjamiin - kannattaa käydä kaupassa ilman listaa. Kaikesta huolimatta tonnikalaton (eli tonnoton) klassikko oli superhyvää! Tämä maistuisi vaikka vappulounaalla lämpimässä (=vaatetuskysymys) auringonpaisteessa kuohuvaisen juoman kanssa.


****

Vitello tonnoton eli kalaton versio klassikosta
alkuruokana neljälle

250g paahtopaistia (oikeasti vasikkaa mutta sitä ei ollut kaupassa)
rukolaa (tai timjamia)
parmesanjuustoa
kapriksia

Kastike
3 rkl majoneesia (ohje esim. täällä)
3 rkl ranskankermaa tai smetanaa
2 tl ketsuppia
1 pieni valkosipulinkynsi
1 - 1 1/2 rkl sitruunamehua
2 - 5 tippaa Tabascoa (punainen originaali)
1 dl parmesanjuustoa raasteena
suolaa
ripaus sokeria
mustapippuria

Tee ensin kastike. Jos teet majoneesin itse, aloita siitä. Se on helppoa kun mikä. Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja sekoita. Laita suolaa vasta parmesanin jälkeen, jotta kastikkeesta ei tule liian suolaista.

Asettele vasikan tai paahtopaistin viipaleet lautaselle. Valuta lihojen päälle reilulla kädellä kastiketta. Vuole päälle parmesanista lastuja ja laita myös kapriksia makusi mukaan. Rukolan (tai timjamin) voit laittaa joko annoksen reunoille tai päälle.

****

6 kommenttia :

  1. Tämä resepti löytyy myös Herkullinen syöttö- keittokirjasta ja täytyy sanoa, että kuva ei ole houkutellut kokeilemaan ruokaa... Sinä olet onnistunut kuvailemaan ja kuvaamaan annoksen miljoona kertaa paremmin ja ehkäpä rohkenen seuraavaksi toteuttaa ohjeen Herkullisesta syötöstä! Hyvä nimi toi tonnoton:)

    Johanna

    VastaaPoista
  2. Oi, kiitos!
    Ainakin kalattomana versiona tämä oli aivan ältsinhyvää. Kokeile ihmeessä!

    Tonnikala on sanakirjan mukaan italiaksi tonno, siitä tuo tonnoton. Ai laaav suomen kieli ;)

    VastaaPoista
  3. Minulla on kans jäänyt Vitello tonnato tähän saakka tekemäti, kun ei noita eväkkäitä pysty syömään. En ole jotenkin tohtinut lähteä edes koestamaan ilman. Että kiitos kun kokeilit ja ei kai tässä auta muu kun kokeilla myös!

    Ceasarin kastikkeessa olen korvaillut anjovista (tai mitä liekään kala) kapriksilla, sillä pitäisi kait saada vähän samantyyppistä suolaisuutta soosiin.

    VastaaPoista
  4. Oi, sinäkin olet kalatonna (vai kaladonna? - hih). Ottaako muuten kroppa vastaan rapuja? Minä olen riemuinnut moisesta ihmeestä.

    Kaloissa on kyllä selvästi eroja. Lohi on mulle pahin (=sairaalareissu), mutta esim. ahventa siedän harvakseltaan pieniä määriä, varsin uusi asia sekin.

    Ceasar-kastikkeessa kaprikset onkin hyvä idea. Minä olen lisännyt vaan enemmän suolaa, enemmän suolaa.

    Kalaton Vitello tonnato oli kyllä hyvää. Suosittelen. Mies totesi, että parmesanraaste tuo tonnikalamaista suutuntumaa. Jes!

    VastaaPoista
  5. Hauska idea:) Yrttinä varmaan kävisi myös jotkut auringonkukan versiot tjsp?

    VastaaPoista
  6. Nelle, kalattomana tulee innovoitua kalaruokia välillä uusiksi. Välillä tulee floppi, välillä toppi. Tämä oli ehdottomasti jälkimmäinen.

    Auringonkukan versot sopisivatkin mainiosti! Basilika, oregano tai vaikka herneenversot toimisivat varmasti nekin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails