keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Possua, raparperia ja salviaa


En ole ehkä koskaan aiemmin laittanut raparperia liharuokaan. Hyvää kannatti odottaa, sillä Jamie Oliverin ohjeella toteutettu possun sisäfile oli maukasta ja raikasta. Raparperi toimi loistavasti salvian ja ilmakuivatun kinkun makuparina. Liha syötiin omista puskista kerätyn salaatin sekä retiisi-kurkkulisäkkeen kanssa. Äitienpäivän aikoihin kylvetyt salaatit ja retiisit ovat kasvaneet niin vauhdikkaasti, että salaattia ostetaan pienperheeseemme seuraavan kerran myöhään syksyllä. Tämän helpompaa ei ruoan kasvattaminen voi olla.


****

Raparperipossu
neljälle

yksi porsaan sisäfile
kourallinen salvian lehtiä
2 valkosipulinkynttä
2-3 rkl (oliivi)öljyä
suolaa
pippuria

4-5 ilmakuivatun kinkun siivua (meillä 2, riitti sekin)
2 reilua raparperin vartta

Työstä reilut puolet salviasta, kuoritut valkosipulinkynnet ja öljy morttelissa maustetahnaksi. Hiero tahna lihan pintaan ja anna maustua puolesta tunnista tuntiin.

Laita uuni lämpiämään 200-225 asteeseen. Mausta liha vielä reilusti suolalla ja mustapippurilla. Kääri kinkkuviipaleet lihan ympärille. Pilko (tarvittaessa kuoritut) raparperinvarret noin sormen mittaisiksi ja paksuisiksi paloiksi. Kaada ne uunivuokaan. Laita liha raparperien päälle, heitä mukaan loput salvian lehdet ja lorauta vielä hieman öljyä. Kastele ja rypistä leivinpaperin palanen, oikaise hieman ja asettele lihan päälle. Paista 15 minuuttia. Ota leivinpaperi pois ja paista vielä toiset 15 minuuttia.

Anna lihan vetäytyä hetki ja leikkaa viipaleiksi.

****

Resepti löytyy Jamien Alastoman kokin onnenpäivät -kirjasta (s.174).

8 kommenttia :

  1. No tätä täytyy kokeilla ehdottomasti, kun tuota raparperia pukkaa tulemaan!

    VastaaPoista
  2. Mäkin kokeilin joskus muinoin jotain suolaista raparperilisäkettä. Tosin onnistuin kypsentämään sen yli niin siitä tuli lähinnä suolaisenpuoleinen raparperihillo...

    Vois siis ottaa revanssin aiheesta tällä reseptillä, mielenkiintoinen!

    VastaaPoista
  3. Raparperistä saa kaikkea hyvää, mutta jotta possun kanssa... Sivuuttaisin kyllä lähinnä olan kohautuksella moisen reseptin, ellei sitä olisi maistaneet, syöneet ja kehuneet yhdet minun tämän universumin rakkaimmista ihmisistä. Pakko se sitten lienee uskoa:) Varmaan ensikerralla kun käyn raparperipuskalla teen siitä....raparperipaistosta:)tai sitä juomaa, josta postausta odotan.. Johanna

    VastaaPoista
  4. Nanna, rehottava raparperipuska oli meilläkin innoittamassa kokkailuun.

    Tusla, minäkin muistelen joskus tehneeni suolaista raparperihilloa, muka-chutneyta. Siitä täytyy ottaa joskus revanssi, mutta tämä resepti toimi heti kerralla.

    Johanna, kiitos :)

    VastaaPoista
  5. Näin kerran jossain ohjelmassaan Jamien kokkaavan tätä. Käytän tosi vähän possunlihaa, mutta tämä ohje vaikuttaa siltä, että voisi olla makuumme. Ja nythän on oiva aika, kun raparperia piisaa. Meillä ei omaa satoa tule, mutta ystäväni on pitänyt minun raparpereissa jo vuosia!

    VastaaPoista
  6. Ystävät ovat parhaita!
    Raparperi raikasti kivasti lihaa ja salvia sopii possuun mainiosti.

    VastaaPoista
  7. Tätä olisi tarkoitus tehdä viikonloppuna mutta mikä viini toimisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa anonyymi ja kiitos luottamuksesta viiniasiassa :)

      En ole varsinaisesti viiniasiantuntija, mutta pikainen googletus tuki kotiparlamenttimme viiniajatusta: valkoviineistä tarttuisin ensin Alsacen rieslingiin, mutta joku hedelmäinen rose voisi myös olla aika loistojuttu!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails