maanantai 8. elokuuta 2011

Pullapohjainen mustikkapiirakka


Terveisiä sienimetsästä! Saaliista leivoin mustikkapiirakan - se oli sitten semmoinen sieniretki. Sienet taitavat odottaa maan alla, ainakin minun kulkemilla mannuilla, syyssateita, sillä sammal ja jäkälä ratisivat kuivuuttaan liki jokaisella askelella. Mehevimmät mustikat poimin talteen notkelmista ja suopursujen katveista, missä maa oli edes hiukkasen kosteaa.

Pullapohjainen mustikkapiirakka on ikiaikainen klassikko, vaikka minun kotikonnuilla hurrataan kyllä vielä enemmän mustikkakukon perään. Ehkä seuraavan sieniretken jälkeen teen sitten rättänää.

Pullataikinan tein kolmeen desiin maitoa, mikä tuntuisi olevan melko sopiva määrä. Taikinaa tosin jäi hieman yli säästellessäni sitä liikaa päällysristikoihin, mutta pohja olisi taas voinut olla paksumpi. Piirakan päästyä uuniin hämmästelin pöydällä olevaa tomusokeripakettia. Sitten hoksasin: perunajauhojen sijaan täytteeseen hupsahti tuplasokerit, jep jep. Perunajauho olisi sitonut mustikoista uunissa irtoavaa mehua, eikä syöminen olisi ollut ehkä niin sotkuista. Jotain muutakin taisin säheltää leipomispuuhassa, sillä reunat ja ristikot eivät kohonneet uunissa toivotun pulleiksi ja pehmeiksi. Mutta sähellä sinä vähemmän ja tee tavallinen, pehmeä pullataikina, sillä tulee hyvä.


****

Mustikkapiirakka pullapohjalla

3 dl maitoa
1 dl sokeria
1/2-1 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa (tai puolisen pakettia tuorehiivaa)
6-7 dl vehnäjauhoja
n. 50g voita

litra mustikoita
1-1 1/2 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja

Lämmitä maito valitsemasi hiivan mukaan: tuorehiivan kanssa kädenlämpöiseksi, kuivahiivan kanssa selvästi lämpimämmäksi (noin 42 astetta). Lisää sokeri ja suola (ja tuorehiiva). Sekoita. Laita jauhoja ensin parisen desiä ja vatkaa voimakkaasti, jotta saat hyvän sitkon. Lisää loput jauhot pienissä erissä samalla sekoittaen/vaivaten. Taikina saa jäädä vielä hyvin pehmeäksi, jauhoja lisätään kohotuksen jälkeen. Jätä taikina kohoamaan kaksinkertaiseksi vedottomaan paikkaan.

Rasvan voit lisätä joko ennen kohotusta tai sen jälkeen. Vaivaa pehmeä voi tasaisesti taikinan sekaan.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois samalla jauhoja hieman lisäten. Lisää vain sen verran jauhoja, kun on välttämätöntä. Varo tekemästä liian kovaa taikinaa. Ota vajaa kolmasosa taikinasta sivuun ristikoita varten. Kaulitse loppu taikina suoraan leivinpaperille ja anna kohota noin kymmenisen minuuttia.

Sekoita sokeri ja perunajauhot mustikoiden sekaan. Jos käytät pakastemarjoja, laita ne täytteeksi jäisinä. Levitä täyte tasaisesti pohjan päälle. Pyörittele lopusta taikinasta ristikot ja voitele halutessasi reunat ja ristikot kevyesti vatkatulla kananmunalla. Paista 200 asteisessa uunissa alatasolla noin 20-25 minuuttia.

****

6 kommenttia :

  1. Melkein maistan suussani mustikkapiirakan maun! Pullataikinapohjainen mustikkapiirakka on niin hyvää! Mustikkakukkokin kyllä pääsee ihan samoille viivoille sen kanssa... Leivontakäpäliä syyhyttää. Mutta ekaks pitäis ne mustikat hommata :)

    VastaaPoista
  2. Reps, luin ekaksi tuon otsikon, että pullopohjainen mustikkapiirakka ja mietin, että millastahan mahtaa olla... :)

    Eiköhän ne sienet siellä teilläkin vielä ehdi nousta. Sesonki alkoi tänä vuonna aikas ajoissa ja taitaa olla runsaslukuisuus aika paikallista. Pidetään sade- ja lämpöpeukkuja. Ja mieluiten voisi sitten sataa öiseen aikaan!

    VastaaPoista
  3. Pullopohjassa on ideaa :)

    Kyllä ne sienet nousee, uskon niin. Tänään onkin satanut, kuin tilauksesta, koko päivän.

    VastaaPoista
  4. Diettiruokaa se pullapohjapiiras on;) Hyvää sellasta, mutta pikkasen enemmän laffaa ja ruista, niin kukko kiekuu:) Meillä ekoista mustikoista tehään kukkoo....heti kun taudista tokenen!

    Meillä jonnii sortin sieniä on kyllä pihanurmikolla, mutta metästä niitä ei löydy. Luulis kohta olevan metässäkin, kun sataa ja lämmintä on +20.. Sienisaalis postauksia ootellessa:) Johanna

    VastaaPoista
  5. Oho! Mä sähelsin näemmä tän koneen kanssa, kun kommentti tuli pariin otteeseen. Ja se unohtu sanoo, että oikeesti toi pullapohjanen piiras on vaikee tehä siististi. Oon aina luullu, että se johtuu mun löysästä pullataikinasta... Siis ei.. ounou... Taidan pysyä kukossa koko sadon ajan ja pakastemustikoidenkin kanssa:)Johanna

    VastaaPoista
  6. Just nyt maistuis iso keko mustikkakukkoa, namskis.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails