torstai 11. elokuuta 2011

Salvian muodonmuutos puskasta pestoksi


Salviapehkot ovat rehottaneet tänä kesänä leveinä ja tuuheina. Sieltä täältä mausteeksi napsitut lehdet ovat innostaneet leveilemään entistä enemmän - yrtit rakastavat latvomista ja palkitsevat käyttäjää uudella kasvulla.

Siinäpä se onkin. Salvian voimakas, metsäinen maku on monessa ruoassa turhan läpitunkeva ja vahva, eikä se ole monen muun yrtin lailla joka paikkaan sopiva kesäntuoja. Käyttökohteita on pitänyt miettiä ja kaivella, jotta edes osa puskista on saatu hyötykäyttöön.

Molemmat enemmälti salviaa sisältäneet tämän kesän kokkailut olivat onnistuneita ja salvia toimi mausteena aivan erinomaisesti. Nyt kokeiltu salviapesto pääsi samaan erinomaisuuskastiin. Vaikka salvian maku oli vahva, oli pesto aivan huikean hyvää sekä paahdetun leivän päällä että pastan kanssa. Reseptin löysin Glorian ruoka&viini -lehdestä (2/2010). Pyöristin makua pienellä määrällä hunajaa, muuten menin jota kuinkin ohjeen mukaan.

****

Salviapesto

salvian lehtiä naiselliseen kouraan juuri ja juuri menevä nippu (uusi määrän yksikkö) tai kaksi kaupan ruukkua
1dl pinjansiemeniä
2 valkosipulinkynttä
2 dl parmesanraastetta (tai 1 dl pecorinoa, toinen parmesania)
2-4 tl sitruunamehua
1 - 1 1/4 dl oliiviöljyä
n. ½ tl hunajaa
(ripaus suolaa)

Paahda pinjansiemeniä kuivalla pannulla kunnes ne saavat kauniin ruskean värin. Raasta juusto(t). Mittaa tehosekoittimeen salvianlehdet, paahdetut pinjansiemenet, juustoraaste(et) ja sitruunamehu. Aja tasaiseksi tahnaksi. Lisää öljy vähitellen. Voit lisätä sen joko nauhana koneen käydessä tai loraus kerrallaan ja välillä konetta käyttäen. Surauttele kunnes kastike on tasaista. Peston voi pakastaa vaikka annospaloina.

****
Paria salviareseptiä täytyy vielä koklata: silläsipulilan paistettuja salvinlehtiä ja kiinalaisten suosimaa salviateetä. Osa lehdistä pitänee säilöä lääkekaappiin; lääkekasvina salviaa on käytettyy tuhansia vuosia yhteen ja toiseen vaivaan. Jostain olin lukevinani, että noituudessakin on käytetty salviaa mutten löydä tietenkään lähdettä enää mistään. Taisin nähdä taas unta. Simsalabim vaan.

7 kommenttia :

  1. Minulla oli viime talvena aivan maatakaatava flunssa ja yskä, joka kesti viikkokausia. Saksalainen ystävämme antoi minulle salviapastilleja, ne olivat todella tehokkaita, illalla sellainen kitalakeen ja kylläpä rauhoitti yskän ja sain nukuttua. En tohtinut miettiä sokerin määrää pastillissa, kun uni maistui niin makoisalta pitkän huonosti nukutun yön jälkeen.

    VastaaPoista
  2. Minä oon käyttänyt salviaa pizza biancossa eli valakosessa pitsassa. Se sopi siihen tosi hyvin sitruunalla maustetun ranskankerman ja parmankinkun kanssa.

    VastaaPoista
  3. Uskon kyllä salvian tehon lääkkeenä. Monessa paikassa varoiteltiin, ettei sitä saa käyttää liian pitkään yhtäjaksoisesti. Niin on ärtsyä kamaa.

    Valkoinen pitsa kuulostaa taivaalliselta. Reseptiä, Kotiharmi, odotellessa.

    VastaaPoista
  4. Mä olen harmitellut monena kesänä samaa, ettei salviasta keksi riittävästi ruokaa. Jostain syystä kaikki ne yrtit (salvia, oregano, rakuuna, sitruunamelissa), jotka eivät ole keittiössä niin helppo/monikäyttöisiä kasvavat kaikkein parhaiten.

    VastaaPoista
  5. Salvian reipas kasvu on huomattu täälläkin, komeasti rehottaa parvekkeella! :D Ja samaa "mihis tätä nyt sit käyttäis" on saanut pohtia. Olen onnekseni ruvennut kovasti tykkäämään salviateestä. Jo yhden ison lehden repiminen teekupin pohjalle riittää, siihen sitten kiehuvat vedet päälle ja haudutellaan ja jäähdytellään hetkinen. Nam!

    Tässä muuten aika hyvä linkkivinkki kiinnostuneille, ehkä jo tullutkin vastaan. :)

    VastaaPoista
  6. Meillä käytetään paljon salviaa, esim. lampaanjauhelihan, kanan, kalan ja possun kanssa, perunasalaatissa ja yrttiöljyssä. Voissa paistetut salvian lehdet possun kyljysten kanssa ovat tosi hyviä.

    Pinjansiementen kanssa kannattaa olla varovainen - pitkulaiset kapeat eurooppalaiset ovat suurta herkkua, mutta pyöremmistä, pienemmistä voi saada "pine mouth"-vaivan, kaikki maistuu hirveältä muutaman viikon... ei ollut kiva...

    VastaaPoista
  7. Jasu, joku kiusaa tarhureita selvästi! Se kun on just noin, että vaikeakäyttöiset yrtit ja rikkaruohot rehottavat, muut eivät. Pah!

    Hayley, tuota salviateetä täytyy kyllä kokeilla. Kiitos linkkivinkistä!

    luimupupu, pine mouth -vaivasta en oo koskaan kuullutkaan! Kääks.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails