sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Baileys kotikonstein


Baileys liköörin kehittäneiden R&A Baileyn ideana oli, yhtiön nettisivujen mukaan, yhdistää kaksi perinteikästä irlantilaista osaamisaluetta: viskinteko ja maitomaatalous. Onnistunut yhdistelmä, sillä Baileys on maailman suosituin likööri. Se on minunkin suosikki! Likööriin käytettävä kerma on peräisin irlantilaisilta maitotiloilta, joiden koko tuotanto jalostetaan Baileys-likööriksi. Ajatella, että 40 000 lehmää tallustelee nummilla baileyskorvamerkittynä. Aika iso nummi.

Kun (melkein) kaikkea täytyy kokeilla, päätin koittaa tehdä kermalikööriä itse. Netistä löytyi valtava määrä ohjeita, joiden ainekset ja mittasuhteet vaihtelivat. Kermaa ja viskiä oli sentään kaikissa ohjeissa. Useimmissa resepteissä käytettiin myös kondensoitua maitoa, joissakin myös kananmunaa.

Valitsin oman liköörini pohjaksi CupCake Project -sivuston munattoman reseptin. Alunperin ohje on Chowhound keskustelupalstalta. Säädin hieman mittasuhteita omaan makuun sopivammaksi: Viskin määrää vähensin ja pikakahvijauheen vaihdoin oikeaan kahviin. Manteliaromin jätin pois ja vaniljaksi raaputin siemeniä vaniljatangosta.

EDIT 25.9.2012: Muokkasin reseptiä entistä paremmaksi. Kokkipottilan kermaliköörin tuotekehittely jatkuu.


Likööristä tuli aivan käsittämättömän hyvää!

****

Baileys-tyyppinen kermalikööri kotikonstein

2 dl kermaa (mitä rasvaisempaa, sitä täyteläisempi maku)
1 prk (reilu 2 dl, noin 400g) kondensoitua maitoa
1 1/2 - 2 dl viskiä
1/2 dl vahvaa kahvia
1 tl tummaa kaakaojauhetta
(2 cm vaniljatangon siemenet)

Sekoita kuumaan kahviin kaakaojauhe. Mittaa kaikki ainekset kulhoon/pulloon ja sekoita huolellisesti.


****

lauantai 26. marraskuuta 2011

Parmesaani-timjamikeksit


Jos kekseihin tulee neljänneskilo juustoa ja vain vähän muita aineksia, ei pikkusuolaiset voi olla kuin täyttä herkkua.

Keksien kanssa joimme työmatkalta Tampereelta kannettua glögiä, joka oli myös erinomaista. Glögitiiviste on Hella&Huone-ravintolan isännän reseptoima ja H&H Delin myyjän mukaan myynnissä vain heillä. Harmi, sillä menekkiä olisi varmasti muuallakin.

****
Parmesaani-timjamikeksit

150g mietoa täysrasvaista juustoa (esim. gouda tai oltermanni)
100g parmesaania
1 dl mantelijauhoja
1 kananmuna
1/2-1 tl mustapippurirouhetta
2-4 tl tuoretta tai kuivattua timjamia (tai muita yrttejä)

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Raasta juustot. Sekoita kulhossa raasteet, jauho ja mausteet. Lisää kananmuna ja sekoita. Käsipelillä se onnistuu helposti. Nappaa hyppysiisi nokare taikinaa, myttää pallomaiseksi ja litistä leivinpaperin päälle. Taikinasta tulee noin puolitoista pellillistä juustokeksejä. Taikina ei leviä juurikaan uunissa, joten leviämisvaraa ei tarvitse jättää. Paista keksejä 200 asteisessa uunissa 12-15 minuuttia.

****

Resepti on Kermaperseen kehittämä - kiitos!

torstai 24. marraskuuta 2011

Kaljakoru


Kyllä. Kokit ja Potit keskittyy jatkossakin keittiön ja keittiötarhauksen ihanuuksiin. Mutta suonette anteeksi pienen loikkauksen: Ylpeänä esittelen teille uniikin kaljakorun! Niin hieno!

Joku viikko sitten kerroin puhelimessa äidilleni kaipaavani yksinkertaisen iltapuvun kaveriksi jotain särmäkästä käsikorua, eikä toivomaani juomatölkkien avaajista punottua Dalaleon korua löytynyt. Hurmaavat Dalaleon tuotteet ovat brasilialaista käsityötä ja yritys työllistää köyhimpien alueiden naisia. Korujen, laukkujen ja asusteiden materiaalina käytetään juomatölkkien avausrenkaita, jotka puhdistetaan, suoristetaan ja virkataan upeiksi tuotteiksi.

Kuvissa näkyvä kaunokainen ei siis ole Dalaleo. Kävi nimittäin niin, että kun päivä tai kaksi äidin kanssa käydyn puhelinlörpöttelyn jälkeen tapasimme, äiti toivotti hauskoja kemuja ja sitoi ranteeseeni mielettömän luomuksensa. On se ihmenainen. Kun utelin, mistä hän oli yhtäkkiä kerännyt kaikki tölkinavausrenkaat,  äiti vastasi: "olen säästänyt niitä varmuuden vuoksi". Minähän sanoin, ihmenainen. Ihanainen.

Äiti oli vasaroinut metallirenkaiden terävät osat tasaisiksi ja yhdistänyt renkaat halkaisemalla kapean osan. Vaihtamalla silkkinauhan pidemmäksi koru sopii myös kaulaan.


Dalaleon tuotteita tuo maahan Napakka Oy ja jälleenmyyjiä löytyy ympäri Suomen. Myös Escama Studio tekee samankaltaisia tuotteita. Suomessa niitä näyttäisi saavan ainakin BlingLifestä.

Näitä kaljakorukaunokaisia ei sen sijaan saa mistään.

tiistai 22. marraskuuta 2011

Kivestä kasvaa köynnös


Luonnon ja kasvun voima se jaksaa hämmästyttää. Kotitarhassa ei tähän vuoden aikaan paljoa tapahdu, uutta kautta odotellessa. Mutta lokakuisella Lanzaroten lomalla kummastelimme karussa maassa kasvavia kasveja. Kasvit oli suojattu tuulelta kivikaarin, jotka ovat varmasti tuikitarpeellisia mutta myös kauniita. Kaarien lisäksi istutettu maa oli katettu murskatulla laavakivellä, mikä teki kasvustoista hurmaavan näköisiä: näytti, että kasvit kasvavat kivestä.


Erityisesti enarenadoksi kutsuttua menetelmää käytetään viininviljelyssä. Ja hyvä niin! Paikalliset viinit olivat nimittäin poikkeuksetta vallan mainioita. Maistetut valkoviinit taisivat olla tykkänään Malvasia-rypäleestä valmistettuja. Esimerkiksi El Grifon kuiva valkoviini oli erinomaista rapujen ja (kuulema) kalankin kanssa.

Se vielä sanottakoon, että viinien maistuvuus ei johtunut lomafiiliksestä tai lämmön turruttamasta makuaistista, sillä reissusta raahatut viinit ovat maistuneet hyviltä keskellä pimeintä mahdollista syksyäkin. Suosittelemme!

maanantai 14. marraskuuta 2011

Merellinen salaatti


Salaatin satokauden päättymisen jälkeen iskee aina salaattilama: Ensin ei huvita ostaa salaattia, kun maasta nousee juureksia. Sitten kun huvittaisi, ei muista, sillä salaattia on saanut niin pitkään pihasta, onhan satokausi alkanut jo toukokuussa. Nyt salaatin syöminen on lähtenyt taas uuteen nousuun.

Merelliseen salaattiin päätyi vihreiden ainesten lisäksi savustettuja simpukoita, katkarapuja sekä keitetty kananmuna. Sitruunavinegrette sopi kastikkeeksi täydellisesti.

****

Merellinen salaatti
2 annosta

erilaisia salaatteja
kurkkua
(ruohosipulia)
180-200g pakastekatkarapuja
200g savustettuja simpukoita (säilyketölkki)
2 kananmunaa

Keitä kananmunat. Huuhdo ja revi salaatit sekä pilko pätkä kurkkua. Sulata katkaravut esimerkiksi juoksevan veden alla ja purista liika vesi pois. Nostele simpukat öljystä. Kasaa salaatti haluamallasi tavalla. Sitruunavinegretteen tarvitset öljyä, sitruunamehua (valkoviinietikkaa), sokeria ja suolaa. Säädä suhteet omaan suuhun sopivaksi.

****

lauantai 12. marraskuuta 2011

Suklaiset pallot


Ei mitään makeaa huomisaamuksi juhlakahvin kanssa? Vielä ehdit vallan mainiosti tehdä suklaisia ja ah, niin nostalgisia palloja. Herkkujen kostukkeeksi voi laittaa vettä, kahvia, konjakkia, likööriä tai vaikka appelsiinimehua. Pallot voi pyöritellä klassisesti kookoshiutaleissa tai sitten suklaa- tai pähkinärouheessa. Eikä ole pöllömpi ajatus dipata pallot sulaan suklaaseenkaan.

****

Suklaapallot

100g voita
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
5 dl kaurahiutaleita
2 rkl vettä, kahvia, likööriä, konjakkia tai mehua

Sekoita huolellisesti pehmeä voi ja sokeri. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Ennen kostukkeen lisäämistä voit myös jakaa taikinan kahteen osaan ja kostuttaa taikinat esimerkiksi lapsille ja aikuisille sopiviksi eri.

Pyörittele palloista käsissäsi palloja ja kieritä esimerkiksi kookoshiutaleissa. Laita pallot jääkaappiin vetäytymään ja kovettumaan.

****

Reseptin otin täältä.

maanantai 7. marraskuuta 2011

Tamarindihehkuiset luumut


Idean yhdistää luumu ja tamarindi sain Glorian ruoka&viini -lehdestä (GRV 7/2011, s.79), jossa luumutorttu kuorrutetaan tamarindimurulla. Elina Jyväksen reseptit ovat muuten usein ihanan raikkaita ja innovatiivisia - pitäkää naista silmällä.

Marinoin luumut Hehkussa, joka on Kokkipottilassa glögimäisten mehujen tykätyimpiä. Mehun sekaan laitoin räätälin antamaa tamarindia sekä hunajaa. Liemi oli maukas, ei liian makea, sillä tamarindi toi siihen särmää ja happoa. Luumut, jotka eivät kypsyessäänkään makeutuneet, maustuivat juuri sopivasti maistuen edelleen luumullekin.

****

Glögissä ja tamarindissa marinoidut luumut

1½ dl Hehkua
n. 2 tl tamarinditahnaa (maistele, en tiedä onko tahna tiivistetympää kuin meidän siemenineen päivineen oleva möhnä, josta siivilöin noin 3 tl)
1 rkl hunajaa
noin 10 luumua (meillä oli viisi luumua, mutta liemi riittää tuplamäärällekin)

Puolita tai lohko luumut, ota kivet pois. Lämmitä Hehkua ja lisää tamarinditahna ja hunaja. Laita luumut lämpimään liemeen ja keittele hiljalleen 5-10 minuuttia. Anna jäähtyä liemessä ja jäähdytä halutessasi jääkaapissa vaikka yön ylikin. Nauti esimerkiksi vaniljajäätelön kanssa.

****

Meillä luumujen kanssa syötiin Sortolan vaniljajäätelöä. Hyvää, muttei meidän mielestä parasta Sortolassa tehtyä jätskiä.

sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Suolahuntuiset ryppypotut


Täydellisten kanarialaisten ryppyperunoiden tekeminen ei tunnu olevat kovin helppoa, sillä paikan päälläkään ei joka paikassa saa hyviä ja riittävän suolaisia perunoita. Ennen en ole minäkään onnistunut. Olen säästellyt suolassa. Ryppyperunoiden suolan määrä on nimittäin yllättävän suuri tai vieläkin suurempi.

Aikoinaan perunat on keitetty merivedessä, kun makea vesi on ollut hankalasti saatavilla. Lanzarotelta ostamani pienen reseptivihkosen mukaan suolaa liuotetaan veteen niin paljon, etteivät perunat uppoa veteen kuten kivet. Minun perunat eivät ehkä aivan kelluneetkaan, mutta hieman kuitenkin lilluivat. Lopputuloksena oli keittämisen ja kuivattamisen jälkeen juuri sopivasti hennon suolahuntuiset potut.

Söimme ryppyperunat reissusta raahatun Mojon kanssa. Tapaspöydässä oli myös paistettuja vihreitä tomaatteja ja paholaisenhillomaista hilloa sekä paahdettua paprikasalaattia, josta lisää myöhemmin. Ihana iltapala!

****


Täydelliset ryppyperunat

perunoita, mielellään pieniä ja kiinteitä
vettä
merisuolaa

Pese perunat, mutta älä kuori niitä. Laita perunat kattilaan ja lorota vettä niin että potut peittyvät. Liuota merisuolaa pari ruokalusikallista kerrallaan, kunnes perunat eivät enää uppoa pohjaan. Suolaa joutuu laittamaan enemmän kuin ehkä kuvittelisikaan. Rohkeasti vain.

Kun vesi on riittävän suolaista, keitä peruna normaalisti. Kaada vesi pois ja nosta kattila takaisin liedelle (jälkilämmölle tai kaasulla pienimmälle mahdolliselle). Ravistele ja heiluttele kattilaa, jotta perunat kuivuvat tasaisesti. Samalla perunoihin muodostuu ohut suolahuntu. Jäähtyessään perunat rypistyvät.

Tarjoa perunat mojokastikkeen kanssa. Tai voihan perunat syödä vaikka lihakastikkeenkin kanssa.

****

torstai 3. marraskuuta 2011

Suklaamoussekakku (ja äänestysmuistutus)


Pauligin makuparikisa on täydessä vauhdissa ja ääniä on annettu valtavasti. Olen tavattoman ilahtunut kisan huikeasta tasosta; mukana on toinen toistaan upeampia herkkuja. Suomalaisissa kodeissa piilee mieletön määrä taitoa, intoa ja luovuutta. WOW!

Äänestysaikaa on marraskuun loppuun, joten käy ihmeessä äänestämässä. Harmi kyllä, Facebook-tili on äänestäminen edellytyksenä. Äänestäjien kesken arvotaan upea palkinto.

Suklaamoussekakku oli oikeasti niin herkullinen, että resepti ansaitsee tulla julkaistuksi täällä blogissakin Pauligin kisasivujen lisäksi. Kehittelin reseptiä ensin mielikuvissani, lähinnä lenkeillä, sillä jostain syystä vastatuuleen kipittäessä on aina mielessä ruoka (ja Oulussa tulee aina, yleensä vastaan). Pohja vaati pari kokeilukertaa, täyte ja kastike onnistuivat kerralla. Mielikuvaharjoittelu auttaa näköjään keittiöpuuhissakin.

****

Samettinen suklaamoussekaukku & tyrnikastike

Pohja
2 1/2 dl mantelijauhetta
3 rkl ruokosokeria
4 rkl voisulaa

Täyte
200g tummaa suklaata (50%)
2 kananmunan keltuaista
4 rkl sokeria
2 dl vispikermaa
2 kananmunan valkuaista

Kastike
1 dl tuoreita tai pakastettuja tyrnimarjoja
1 rkl hunajaa

Sekoita mantelijauho ja sokeri ja lisää seokseen sulatettu voi. Sekoita tasaiseksi massaksi. Sipaise irtopohjavuoan (halkaisija 20cm) pohjaan ja reunoille hieman sulanutta voita, jotta pohja ei tartu kiinni. Painele pohjamassa ohueksi kerrokseksi vuoan pohjalle ja reunoille.

Kuumenna uuni n.180 asteeseen. Rypistä käsissäsi leivinpaperiarkki, oio sitä hieman ja asettele kakkupohjan päälle reunoja myöten. Kaada kuivia herneitä tai keraamisia paistoherneitä (baking beans) leivinpaperin päälle - tavoitteena on saada kakkupohja pysymään muodossaan paistuessaan. Paista pohjaa uunissa viisi minuuttia, ota paistoherneet ja leivinpaperi pois ja jatka paistamista toiset viisi minuuttia. Uunit ovat erilaisia, joten ole tarkkana, ettei pohja pala. Kun pohja on valmis, anna sen jäähtyä vuoassaan kunnolla.

Tee täyte. Sulata suklaa vesihauteessa. Anna jäähtyä hieman. Erottele kananmunasta keltuaiset ja valkuaiset omiin kulhoihinsa. Lisää keltuaisten kulhoon täytteeseen tuleva sokeri ja vatkaa napakaksi vaahdoksi. Yhdistä sulanut suklaa ja keltuais-sokerivaahto, sekoita huolella.

Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi kolmannessa kulhossa ja lisää edelliseen seokseen. Sekoita tasaiseksi, älä vatkaa.

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vähitellen täytemassaan varovasti nostellen ja sekoittaen. Ole kuitenkin huolellinen, jotta suklaamoussesta tulee tasaista.

Kaada mousse jäähtyneen pohjan päälle, tasoita ja laita jääkaappiin tekeytymään kolmeksi - neljäksi tunniksi.

Tee kastike. Mikäli käytät pakastettuja tyrnejä, sulata ne. Laita sulaneet marjat ja hunaja blenderiin/tehosekoittimeen. Anna pyöriä hetki. Siivilöi tyrnin siemenet ja kuoret pois tiiviillä siivilällä (esim. teesihti), jotta saat tasaista kastiketta.

****
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails