lauantai 14. tammikuuta 2012

Paahtopaistia ja piparjuurimajoneesia


Tee paahtopaistileipäsi ihan just niin kuin haluat, mutta sinuna minä laittasin leivälle ainakin piparjuurimajoneesia ja kapriksia. Oli nimittäin hyvää!

****

Paahtopaisti

paistia (meillä 700g hirven vasan jokupaisti, kai*)
suolaa (laitoin myllystä yrttisuolaa)
pippuria
2 dl punaviiniä

Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja käytä paistia pannulla siten, että se ruskistuu joka puolelta. Suolaa ja pippuroi paisti. Laita liha uunivuokaan ja kaada vuokaan myös punaviiniä. Pikkupaistille pari desiä riitti hyvin.

Paista paistia 125-asteisessa uunissa tunti per kilo. Meidän kinkku huutaa -lihalämpömittari on reissun päällä, mutta jos hän olisi ollut kotona, olisin laittanut sen lihan paksuimpaan kohtaan ja uskonut mittaria. 65-asteisena paahtopaisti on hyvä, niin minulle on kerrottu.

Ota liha uunista ja kääri se vetäytymään. Folio käy hyvin, mutta kun foliota ei ollut käärin lihan voipaperiin ja muutamaan sanomalehden sivuun. Anna vetäytyä rauhassa tunti pari.

(Punaviinistä voit värkkäillä kastikkeen.)

****

*Pakkasessa olleessa lihakimpaleessa ei lukenut mitään, mutta joku herra Kokin isän metsästämän hirven vasan osa se oli. Kiitos metsästäjälle!

****

Piparjuurimajoneesi

2 kananmunan keltuaista
suolaa
pippuria
1 rkl Dijon-sinappia (laitoin noin 1/2 rkl)
2 dl rypsiöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa (meillä omenaviinietikka, kunhan on valkosta)
raastettua piparjuurta (tai piparjuuritahnaa)

Laita kulhoon keltuaiset, suolaa ja pippuria sekä sinappi. Öljyn sekoittaminen hoituu kätevästi sähkövatkaimella. Kaada öljyä vähitellen tai liruta ohuena nauhana samalla sekoittaen. Lisää lopuksi etikka ja raastettua piparjuurta makusi mukaan. Sekoita.

****

Majoneesin resepti on Nicolas Thieulonin (Muru!) käsialaa.

5 kommenttia :

  1. Pakko kokeilla tuota majoneesia, kiitos ohjeesta. Olin jo unohtanut kuinka hyvää piparjuuri on, onneksi tein itsenäisyyspäiväksi kuhaa Mannerheimin tapaan. Piparjuuri on vaan niin hyvää.

    VastaaPoista
  2. Näyttää kyllä herkulliselta! Olin juurikin eilen täällä Tampereella syömässä vähän vastaanvanlaista evästä Tivoli-nimisessä smörrebröd-paikassa (mutta siis se tanskalainen kirjain ö:n tilalla...;))

    VastaaPoista
  3. Paahtopaisti on mun ikisuosikki! Ja elämä ilman kotitekoista majoneeisa on teeskentelyä. Täytyykin kokeilla tuolla piparjuurella, mitä herkkua.

    VastaaPoista
  4. Uuh miten herkullisen näköiset leivät! Mun paahtopaistikokeilut on menneet aina mönkään, mutta ehkä mä annan sille vielä uuden mahdollisuuden ja koitan olla tyrimättä :)

    Kiitos eilisestä, oli kiva nähdä!

    VastaaPoista
  5. sj, piparjuuri on kyllä raikasta. Pitää opetella käyttämään sitä enemmän.

    lintsi, seuraavalla kerralla voit syödä smörrepröödissä jotain muuta - paahtopaistileipää teet kotona :)

    Tusla, "elämä ilman kotitekoista majoneesia on teeskentelyä" - elämän suuria totuuksia, ai vähän hihittelin.

    Virpi, Olihan kivaa eilen! Tsemppiä peliin vaan paahtiksen kanssa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails