lauantai 21. tammikuuta 2012

Viismausteinen bataattikeitto


Jos puhuisin totta, kutsuisin keittoa vihanneslokeron arkeologisten kaivantojen keitoksi. Mutta ei otsikkokaan huijaa.

****

Bataattikeitto viismausteella
noin kolme annosta

n. 500g bataattia
1 iso peruna (esim. Rosamunda)
6-7 dl kasvislientä
2 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta inkiväärisilppua
1 tl kiinalaista viismaustetta
2 tl hunajaa
n. 2 rkl sitruunamehua (tai muuta happoa)
chilijauhetta/-rouhetta
mustapippuria
(suolaa)
n. 1 dl kermaa (kookosmaito/-kerma sopisi myös hyvin)

Kuori bataatti, peruna, valkosipulinkynnet ja palanen inkivääriä. Lohko bataatti ja peruna, hienonna valkosipuli ja inkivääri. Laita kattilaan ja kaada päälle kasvislientä. Keitä kunnes bataatti ja perunalohkot ovat kypsiä.

Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kiinalainen viismauste, hunaja, sitruunamehua. Maista hapokkuus itsellesi sopivaksi. Mausta maun mukaan chilillä ja mustapippurilla, lisää tarvittaessa hieman suolaa. Lisää kerma, sekoita tasaiseksi ja kuumenna kiehuvaksi.

****

Kasvisliemissä, niin kuin liemissä ylipäätään, on aivan hurjia eroja. Meidän suosikiksi on noussut Ruotsista ostettu Biofoodin kasvisliemijauhe, josta tehty liemi on todella maukasta. Liemi toimii hyvänä pohjana keitoille ja risotoille. Myös Reformin liemijauhe on hyvää. Onko jollakulla tiedossa joku muu superhyvä liemituote?

6 kommenttia :

  1. Puljongin tuotteita tulee käytettyä tosi paljon, ovat ns. kohillaan. Stokkalta löytyy ainakin, lihatiskin tienoilta.

    VastaaPoista
  2. Jännä miten bataatti paloina keitossa, perunan ja porkkanan tapaan, maistuu tunkkaiselle ja jauhoiselle, mutta sosekeitossa se on taivaallista! Pilasin edellisen fonduen jatkokeiton laittamalla siihen bataattia paloina.

    VastaaPoista
  3. Pekka, minäkin suosin Puljonkia ennen, mutta sitten luin ympäristörikosepäilystä
    ja päätin kääntää selän. Mokomat!

    Campasimpukka, jännää! En ehkä ole käyttänyt paloina keitossa, enkä siis taida käyttäkään.

    VastaaPoista
  4. Sain kyläillessä viime viikonloppuna ihanaa bataattikeittoa. Sosekeittona se on kyllä yliveto!

    Viismauste on ollut meilläkin tapetilla, pitääkin postata yksi Jamien salaatti, koska se oli ihan tosi hyvää. Tuli vaan vähän rumat kuvat...

    VastaaPoista
  5. Ympäristörikosasia tekeekin kasvisliemen valinnan vaikeaksi. Puljonki näyttää valmistavan myös monien muiden suomalaisten ruokatalojen liemet. Oi miksi pitää tunaroida noin?

    Bataatin kanssa sosekeitossa toimii aivan erinomaisesti kookosmaito.

    VastaaPoista
  6. Tusla, Jamieta ja Jamien salaattia odotellessa siis!

    Jonna, niinpä! Se hyöty rikosepäilystä on, että yritys joutuu tarkkaan syyniin ja panostamaan näihin(kin) asioihin. Jostain luin, että nykyisin tehtaalla on välipuhdistamo ja mitäkaikkea. Jospa se siitä.

    Kookosmaito on ihan kunkku bataattikeitossa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails