perjantai 10. helmikuuta 2012

Chili con carne (sisältää suklaata!)


Se säihkähti!
Mittari pojottaa alle kahdessakympissä ja viikonlopuksikin on luvattu huikean hyvää ulkoilusäätä, jee! On erinomainen tilaisuus laittaa pata uuniin ja viilettää pihalla posket punaisina. Ruoka laittaa sillä välin itse itsensä.

Mainio ajatus on tehdä lisukkeet ja kattaa myös pöytä valmiiksi, jotta nälkäisenä ei tarvitse kuin nostaa pata pöytään, kaataa viini vesi laseihin ja istua padan ympärille. Chili con carnen kanssa voi tarjota riisiä,  tortillalettuja, naanleipää, polentaa tai vaikka perunoita. Kastikkeeseen voi dipata myös tortillasipsejä.

****

Chili con carne suklaalla
6-8 annosta

400-500g naudan jauhelihaa
2 sipulia
3-4 valkosipulinkynttä
tilkka öljyä
1 tl paprikajauhetta
1-2 chilinpalkoa, tuoreena tai kuivattuna
2-3 porkkanaa
2 prk kuorittuja tomaatteja (tai tomaattimurskaa)
1 prk (380g) kidneypapuja tai vastaava määrä itse keitettyjä papuja
1 punainen paprika
1dl vahvaa kahvia

2 tl suolaa
1-2 tl kuivattua timjamia (tai oreganoa tai sekoitusta)

mustapippuria myllystä
50g tummaa suklaata
(tomaattipyrettä | unohtu)
(1 tl sokeria | unohtu, suosittelen)

Kuori ja pilko sipulit ja valkosipulinkynnet. Pilko sipulit. Kuori ja pilko myös porkkanat. Poista chileistä halutessasi siemenet kiinnikkeineen ja pilko hedelmäliha. Poista paprikasta siemenet ja lohko myös se. Voit tehdä juuri niin isoja tai pieniä paloja kuin haluat.

Jos sinulla on käytössäsi valurautapata, kuumenna pataa liedellä, lorauta sinne hieman öljyä. Kuullota sipuleja öljyssä hetki. Lisää paprikajauhe ja jauheliha. Ruskista jauheliha. Lisää loput aineet ja sekoita. Anna hautua 170-180 asteisessa uunissa vähintään tunti, mielellään parikin.

****

Meillä pataan käytettiin Maaningan mannuilla kuljeskellutta Ylämaankarjan jauhelihaa. Liha on aivan mielettömän hyvää, suosittelemme!

Jos, ja meidän pienperheessä kun, chili con carnea jää, voi sen käyttää vaikka lämpimien voileipien tai pitsan täytteenä. Leivinuunipitsassa se toimi to-del-la hyvin kirsikkatomaattien ja parmesanlastujen kaverina.



11 kommenttia :

  1. Tämän on pakko olla hyvää. Aikoinaan meksikolainen vaihto-opiskelijakaverini teki ihan mahtavaa suklaakastiketta lihalle. Tämä menee kirjanmerkkeihin.

    VastaaPoista
  2. Pakko tehdä tätä joskus! Suklaa ja chili ovat mainio yhdistelmä myös ruoanlaitossa. Itse kokeilin tätä makuparia ensimmäistä kertaa tomaattikeitossa ja sekin oli huikean hyvää. Yllätti ihan.

    VastaaPoista
  3. Jonna, suklaakastike lihalle - oisko resepti saatavilla?

    Pikku Leijonanan Emäntä, Suklaa ja chili sopii kyllä yhteen. Tomaattikeitto, jossa on suklaata, kuulostaa hämmästyttävältä ja houkuttavalta.

    VastaaPoista
  4. Hei,
    oli kerrankin aikaa käydä lukemassa useampia juttuja sinun blogista. Hienon monipuolista ja mielenkiintoisia juttuja! Näin aloittelevan bloggaajan näkökulmasta arkisto on huima!

    Päädyin nyt jättämään kommentin tänne. Hyvä idea tuo c.c.carnen käyttö pizzan päällä. Eipä ole tullut mieleen. Chiliä kyllä tulee tehtyä usein.

    Näin kerrostaloasujana tuo itsekasvatettujen raaka-aineiden käyttö kyllä herättää pientä kateutta...

    VastaaPoista
  5. Harmittavasti minulla ei ole reseptiä. Vielä silloin en ymmärtänyt, minkä aarteen olisin siitä arkistooni saanut.

    VastaaPoista
  6. jokihaka, Kiitos!
    Tuo metrinen lumipeite hieman häiritsee tuota tarhausharrastusta :) Mutta onhan se huikeeta, jos jostakin tulee joskus satoa. Joka kerta olen, aidosti ja edelleen, yhtä hämmentynyt.

    Jonna, äh. Sun täytyy nyt kehittää se resepti! Kansa vaatii!

    VastaaPoista
  7. Mää menin ja kokeilin tätä ()porkkanat puuttui. Varjele, että tuli hyvää fajitaslettujen täytettä. Vain nuorimmainen mesoi, että olis pitäny olla katkarapua tai tavan jauhelihaa...ei edes SUKLAA lohduttanut pilalle menneessä parhaassa ruoassa...ounou... 4-1 tilanteessa lopputulema on kuitenkin arvosana MAHTAVAA! Johanna

    VastaaPoista
  8. 4-1 on mahtava tulos :) Tsemppiä peliin pienimmälle!

    VastaaPoista
  9. Tehtiin tätä eilen ja olihan hyvää! Hyvin maistui vielä tänäänkin. Täytyy tehdä pian uudestaan :) Taru S

    VastaaPoista
  10. Taru S, mahtavaa! Kiitos, kun ilostutin kommentillasi iltaani!

    VastaaPoista
  11. Ihan hurjan hyvää❤️ Kolmannen lautasellisen jälkeen suu olisi vielä kaivannut neljättä, mutta vatsa ei kyennyt enää yhteistyöhön. Kiitos esivalmisteluista ja osallistumisesta tämän makunautinnon tarjoamiseen.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails