keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Klassikko: Caesar-salaatti ja -kastike


Caesar Cardinin kehittämä salaatti lienee yksi maailman suosituimpia salaatteja. Alkuperäinen salaatti ei sisältänyt kastikkeen lisäksi muuta kuin salaattia, parmesania ja leipäkuutioita, eikä aidossa kastikkeessa ole anjovistakaan. Nykyisin salaattiin laitetaan usein kanaa tai (katka)rapuja, joskus pekoniakin. Ja kastikkeeseen laitetaan anjovista.

Paitsi nyt ei viimeksi mainittua laitettu. Tein nimittäin kastikkeen Soppakellarin Tuslan täydellisyyttä hipovalla ohjeella, joskin käytin tavallisen rypsiöljyn sijaan kylmäpuristetun rypsiöljyn ja oliiviöljyn sekoitusta, jonka varsin vahvaa makua jouduin pyöristämään pienellä määrällä sokeria. Kastike oli herkkua!

Kastike valmistui hetkessä, sillä kaikki ainekset vain surautettiin sauvasekoittimella sekaisin. Salaatti oli muutenkin valmis muutamassa minuutissa, sillä oikaisin krutongeissa onnistuen: viipaloin Stockan valkosipulipatonkia ja paahdoin kuivalla pannulla.

****

Caesar-salaatti

Sidesalaattia tai muuta hyvää, jämäkkää salaattia
parmesanlastuja
katkarapuja (tai kanaa)
kapriksia
(kurkkua)

Huuhtele ja kuivaa salaatti ja revi se ronskisti. Vuole lastuja parmesanista. Sulata tarvittaessa katkaravut tai paista kana(fileet). Asettele kaikki ainekset lautaselle. Ainesosien suhteet voit määritellä aivan kuten haluat.

****

Caesar-kastike

1 kananmuna
2 1/2 dl rypsiöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl vettä
1/2 rkl valkoviinietikkaa
1/2 rkl Dijon sinappia
2-3 rkl vastapuristettua sitruunanmehua
mustapippuria
suolaa

Kuori valkosipulinkynsi ja silppua/viipaloi se. Laita kaikki aineet korkeaan kapeahkoon astiaan ja surauta sauvasekoittimella ylös alas suuntautuvin liikkein kunnes kastike on tasaista. Maista ja säädä suola, pippuri ja sitruuna sinulle sopivaksi.

****

9 kommenttia :

  1. Kas, teilläkin talvistellaan salaatilla. :) Onneksi en ole siis ainoa, joka "sortuu" salaattiin talvellakin. Vaikka toisaalta, avomaan salaatin kausi on Suomessa niin lyhyt, että eipä tästä kannata stressiä ottaa. Ja kunnon kastikehan buustaa makua mukavasti.

    Tuo kylmäpuristettu rypsäri on aika tujua ja pähkinäistä. Mutta onnneksi sait maut tasattua.

    Toisinaan muuten ne valmiit pussisalaatit eivät ole ihan huonoin vaihtoehto. Varsinkaan siinä tilanteessa, kun nälkä on kova ja valikoima väsynyttä ruukkua vain.

    VastaaPoista
  2. Meilläkin on salatoitu aika usein talvesta huolimatta, viimeksi eilen kana-fetasalaatilla. Salaatti on vaan niin kätevää arki-illan ruokaa!

    Meillä on tehty tosi oiottua ceasaria myös, salaattia, kanaa, parmesania ja leivänpaahtimessa käytettyä paahtoleipää paloina + kaupan kastiketta. Ihan hyvää se niinkin on, joskin parempaa saa jos siinä leivässäkin olisi jotain makua.

    VastaaPoista
  3. Hei tätä kastiketta mä kokeilen! On pitänyt tehdä jo pidemmän aikaa Caesar-salaattia. Anjovistenvihaajana just ja just siedän anjoviksen caesar-salaatinkastikkeessa, siis jos se vain ei yhtään maistu, mutta tällänen kastike ilman niitä pahoja ruipeloita kuulostaa huipulta. :)

    VastaaPoista
  4. Tämä anjovistenvihaaja komppaa Riikkaa! Täytyy laittaa resepti kokeiluun :)

    VastaaPoista
  5. Alkuperäisessä ohjeessa ei ollut anjovista, mutta siinä käytettiin Worcestershire kastiketta, jonka yksi ainesosa on anjovis..eli tietyllä tavalla salaatissa on hieman anjovista ;)

    VastaaPoista
  6. Caesar-salaatti on huippua, salaatti ylipäätään on huippua!ja terveellistä! Oon tietty aika urpo, mutten tajua ollenkaan miks salaattia ei "sais" syödä talvella? Tai et se on jotenkin "huono" valinta? Köyhäks menee tämän kansan pöydänantimet, jos oman maan antimilla on pärjättävä. Pois siis appelsiinit, omenat, banaanit, oliivit, oliiviöljyt, suklaat....Lähes kaikki siis... Paluu 1800-luvulle? Vai mikä tää juttu ny niinku on? Kyselee arkikokki Johanna;)

    VastaaPoista
  7. Tusla ja Virpi, salaatti rules kesät talvet, vaikka oman maan salaattia ei mikään voitakaan. En suostu potemaan huonoa omaatuntoa :)

    Riikka, pahat ruipelot :)

    Marja, joskus oon raastanu sekaan vähän parmesania tuomaan puuttuvien anjovisten huutamaa suolan tarvetta. Toimii! Tusla käyttää kaprista. Toimii!

    Anonyymi oli supertarkkana! Totta.

    pinea, ooooooo! Kiitos!

    Johanna, aa, et oo urpo (paitsi sillon kun kiusaat pikkusiskoa) ja bee, Tusla ja Virpi viittaa kaiketi kausiruoka-ajatteluun, ei niinkään ulko-kotimaa-asetteluun. Vähän niinku silleen, että painotetaan syömistä siihen, mikä on parhaimmillaan. Sitrukset on nyt makeimmillaan, parhaat viinirypäleet on kohtsilleen ja siihen tapaan. Salaatti on hyvää aina, mutta onhan ne vähän ruipeloita kun valoa on vähän. Mutta eipä oo enää kohta (jippii).

    VastaaPoista
  8. Ymmärrän kyllä kausiruoka- ajattelun sinänsä... Syksyllä herkutellaan kotimaislla vihanneksilla ja ompuilla, loppukeskästä marjoilla jne.. mutta noin niinku talvisaikaan Suomessa ei ole kautta ollenkaan....Niin en siis salaatin osalta tajua kuitenkaan:) Äiti aina on sanonu, että salaattia pitää syödä joka ruualla. Ja mikään vihannes tai juures ei ole parhaimmillan talvella, siksi kausiruoka-ajattelu on talvella outoa hifistelyä tämmösen arkikokin näkökulmasta...nääs, senkin urpokisko:)Johanna

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails