perjantai 3. helmikuuta 2012

Lämmin avokadokeitto


Pöydän toiselta puolelta kuului alkuviikosta painavanoloinen miete: "Minä kyllä tykkään syödä talvella keittoja." Perässä seurasi pitkä ja merkitsevä katse. Niin pitkä ja niin merkitsevä, että ymmärsin kyllä. Tällä viikolla olemme syöneet iltaruoaksi keittoa kolmesti (joista kerran naapurissa, ehkä sielläkin on käyty katsomassa pitkään).

Ettei nyt ruudun sille laidalle synny vääränlaisia mielikuvia, todettakoon, että herra Kokki osaa vallan mainiosti tehdä keittoja itsekin, eikä oletusarvona todellakaan ole nainen kauhanvarressa. Mutku kokkaaminen on niin kivaa, minulle rentoutumiskeinoista parhaimpia.

****

Lämmin avokadokeitto
2-3 annosta


1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl (oliivi)öljyä
1 kypsä avocado
6 dl kasvislientä
limen tai sitruunan mehua maun mukaan (meillä noin 2-3 rkl)
mustapippuria myllystä
tabascoa
1 prk (120g) smetanaa (tai ranskankermaa)
(suolaa)

Kuori sipuli ja valkosipulinkynsi. Hienonna pieneksi silpuksi. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja kuullota sipulisilppuja siinä parisen minuuttia. Kuori ja kuutioi avocado ja lisää kattilaan. Lisää myös kasvisliemi. Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi. Mausta limen tai sitruunan mehulla, mustapippurilla ja tabascolla. Lisää smetana ja sekoita tasaiseksi, surauta tarvittaessa vielä sauvasekoittimella. Maista ja säädä suola ja sitruuna kohdilleen.

Ups. Huomasin, että aamulla pöydällä möllötti toinen avocadoista. Keittoon niitä päätyi vain yksi, korjasin reseptin. Jos laitat avokadoja kaksi, lisää hieman nesteen määrää ja mausta tarvittaessa enemmän.

****

Söimme keiton tomaattibruchettojen kanssa, jotka sopivat makumaailmaan hyvin. Keitto oli hyvää ja täyteläistä, vaikka avokado ei maistunutkaan lämpimänä yhtä raikkaalta kuin kylmänä. Kesällä täytyy tehdä avokadokeittoa kylmänä ja lorauttaa mukaan shampanjaa.

14 kommenttia :

  1. Hyvin sievä keitto, voittaja-ainesta. Minun keittoni ei pääse edes perintöprinsessaksi, ei myöskään lehdistön ihannekeiton titteliä tule. Mausta tulee jokunen säälipiste :)

    VastaaPoista
  2. Was? Olika meillä joku kisa? Putosin.

    VastaaPoista
  3. Kas, korvan kesti kässääminen :) Soseeksi vedetty soppa on varmemmin kaunis, ei ryppyjä.

    VastaaPoista
  4. Täällä keittiössä on ollut ihan miesvalta, minä olen ollut ja olen töissä koko ajan ja poijaat ovat siellä keskenään kokanneet, minulle on pinossa eväsrasioita, ei kuin valkata vaan, että ottaako kalaa vai ottaako lihaa:)

    VastaaPoista
  5. Yleensä tulee avokadot syötyä kylmänä, mutta pitääkin kokeilla tätä.

    VastaaPoista
  6. Olin aina ollut uskomuksessa, ettei avokadoa voi kuumentaa - tai siis kaikkeahan voi, mutta ei kannata - koska kuumentaminen pilaisi jotenkin maun, mutta todistit tämän väitteen vääräksi.

    VastaaPoista
  7. jokihaka ja Jonna, lämpimänä avokado maistui kieltämättä erilaiselta, ihan kuin olisi syönyt jotain uutta hedelmää. Mutta hyvää se oli!

    VastaaPoista
  8. Meillä isäntä ja poika tykkäs kovasti, tytöt ei ollenkaan.

    VastaaPoista
  9. Hyvää tuli. Tosin jouduin miksaamaan, kun ei ollut kanalientä kaapissa. Korvasin sen kananuudelimausteilla ja sit käytin tujua chilijauhetta. Oon joskus tehnyt toisella reseptillä ja tää oli selkeesti parempi ja enemmän makua :)

    VastaaPoista
  10. Kiva kuulla, että keitto oli hyvää! Ihana, kun palasit kommentoimaan!

    VastaaPoista
  11. Menisiköhän avokado mulla keittona. Pitää joskus kokeilla. Jotenkin en ole päässyt kylmänä sen makuun. Vatsakin menee aina löysäksi tai sitten olen syönyt pilaantuneita avokadoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä, mummeli!
      Tämän vanhan reseptin ääreen pitäisi palata itsekin.

      Poista
  12. Kokeilin tätä ekaa kertaa tänään, kun aattelin repästä ja kokeilla jotain itselleni aivan uutta. :D Tästä keitostahan tuli hyvää! Jopa isäni, jonka mielestä avokadot maistuvat saippualta, tykkäsi. Tein itse tämän kahdella avokadolla ja laitoin vähän vähemmän vettä ja ranskankermaa, sillä pidän paksummista keitoista. Päälle laitoin vähän kurpitsansiemenöljyä.
    Teen kyllä joku päivä tätä vielä uudestaan.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails