torstai 23. helmikuuta 2012

Skonssit



Laskiainen oli ja meni, mutta skonsseja voi syödä milloin vain. Eläköön britit (Jamiesta huolimatta)!
Skonssit ovat supernopeita tehdä, eikä syömisessäkään kannata aikailla; leipäset ovat ehdottomasti parhaimmillaan uunituoreina.

Skonssit maistuvat sekä makeana että suolaisena. Taikinaa voi maustaa rusinoilla, muilla kuivatuilla hedelmillä tai (cheddar)juustoraasteella, mutta ihan naturelli taikina mahdollistaa sekä makean että suolaisen täytteen. Katsokaas, kun ensin tekee mieli suolaista, sitten makeaa, sitten taas suolaista.
 
****

Skonssit
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
50g voita
2 dl piimää tai maitoa (meillä luonnonjugurttia)
(kananmunaa tai maitoa voiteluun)

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet kulhossa ja nypi voi jauhoseokseen pieniksi murusiksi. Lisää neste. Piimä tai luonnonjugurtti antavat mukavan vienosti happaman maun, suosi niitä.
Sekoita taikina nopeasti. Mitä vähemmällä sekoittamisella selviät sen parempi. Ripottele jauhoja pöydälle ja taputtele taikinasta 2-3 senttiä paksu levy. Ota pyöreällä muotilla (tai esimerkiksi kuoharilasilla) taikinasta ympyräisiä ja laita leivinpaperille. Voitele halutessasi kananmunalla tai maidolla. Paista skonsseja uunin (200 astetta) keskitasolla noin 8 minuuttia. 

HOI! Jaksan taas muistuttaa uunien erilaisuudesta. Alkuperäisessä ohjeessa paistoajaksi oli määritelty 15 minuuttia. Meidän tuikitavallinen uuni teki leipäsistä kypsiä noin 8 minuutissa. Ole siis tarkkana!
Tarjoa skonssit tuoreena. Jos laitat väliin kermavaahtoa, on jäähdyttäminen suositeltavaa. Suolaisina skonssit ovat täydellisiä kuumina.

****


Ohje on Olivian ruokatoimittaja Suvi Rusterin (u umlautilla).

10 kommenttia :

  1. Täällä syrjäisellä eteläsuomalaisella rannikkokaupunkiseudulla saa joistain kaupoista Leipomo Limbun skonsseja. JÄRTKYTTÄVÄN hyviä. En ole sen koommin leiponut itse. Mutta tällä setillä voisin ehkä yrittää. :)

    Ja oli minulla asiaakin: Liebster blog-tunnustus Kokki-Pottilalle löytyy Soppakellarista!

    VastaaPoista
  2. Näyttää tosi herkullisilta!
    Ja mukavan suoraviivainen tuo ohje. Taidan laittaa kokeiluun. En ole skonsseja ennen tehnytkään.

    VastaaPoista
  3. Tusla, täällä mitään Limbun skonsseja myydä. Limbusta olen kuullut kyllä vain ja hyvää. Pitänee etsiytyä Likmbun ääreen.

    jokihaka, selkeä ja nopea, sopii arki-iltaan(kin)!

    VastaaPoista
  4. Limbbu-fani täälläkin, mutta myös Suvi Rüsterin ohjeiden suuri ystävä - saattaa siis tulla syrjähypyn paikka. Ja toimii ihan plaininakin.

    VastaaPoista
  5. Apineerasin nämä täältä ja olipa kyllä hyviä! Suolaa saa kyllä himmata, vaikka muuten puolitoistakertaistin, se yksi tl olisi varmaan riittänyt suolaa. Ihania lämpiminä!

    VastaaPoista
  6. Kiitos herkullisesta ohjeesta. Lisäsin taikinaan reilusti rusinoita ja hiukan saksanpähkinää. Jauhot loppuivat kesken joten leipomisessa käytin apuna jauhojen sijasta mannaryynejä. Itse taikinaan jauhot onneksi riittivät :) .

    Skonssien kaverina oli meillä tänä aamuna viikunahilloa/ hunajaa ja juustoa. Nam!!

    VastaaPoista
  7. Kiitos, delmama! Rusinoiden ja pähkinöiden lisääminen kuulostaa mielettömän hyvältä - tuli nälkä.

    VastaaPoista
  8. Ohje todettu todella hyväksi! Kyllä kannatti kahlata eilen koko blogisi lävitse ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Lemmi! Mikä ihana kommentti - ilostutit kesäiltaani :)

      Poista
  9. Kuinka monta kappaletta tästä tulee suurinpiirtein, jos skonssit ottaa taikinasta kuohislasilla?

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails