tiistai 21. elokuuta 2012

Pannacottapiiras



Tuijotin pannacottapiiraan reseptiä kesällä noin viisituhatta ajokilometriä.  No okei, välillä vilkuilin karttaa ja bongasin tilapuoteja, puutarhoja, ruusuja ja muuta tärkeää. Ja kun silmät himoitsivat nerokasta pannacottapiirasta, oli kaikki kymmenen sormea valjastettu muiden kokeiltavien reseptien kohdille.

Lantliv Mat&Vin oli nimittäin taas täynnä herkkuja. Se pitää pintansa minun suosikkiruokalehtenä, vaikka uusin syksyinen numero ei olekaan niin täydellinen kuin kesälehti (tai sitten lomalla kaikki vaan tuntuu mukavammalta).

Pannacottapiiras päätyi lopulta kahvipöytään yhtenä suloisena kotisunnuntaina, kun vanhempani hemmottelivat meitä sankollisella tuoreita mustikoita ja oman pihan mansikkapenkki vielä pullisteli marjoja. Piiras oli kermaisan täyteläinen, vaikka korvasinkin osan ohjeen kermamäärästä maidolla.


****

Pannacottapiiras

pohja
4dl vehnäjauhoja
1/2 dl tomusokeria
1/2 tl suolaa
125g kylmää voita
1 kananmuna
(tilkka vettä/maitoa/kermaa)

1 kananmunan keltuinen
1 tl kermaa/maitoa

täyte
7 dl kermaa (tai kerman ja maidon sekoitusta)
n. 1 dl sokeria
1 vaniljatanko
(1 lime)
4 liivatelehteä

tuoreita marjoja

Tee ensin pohja. Sekoita kuivat aineet ja nypi sekaan kuutioitu, kylmä voi. Helpoimmalla pääset tehosekoittimella, käsinkin homma pelittää. Lisää kananmuna ja työstä taikinaksi, lisää tarvittaessa pieni tilkka nestettä.

Kaulitse taikinasta pyöreä levy ja painele se huolellisesti irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille (n. 23 cm halkaisijaltaan). Ole tarkkana, ettei pohjassa ole reikiä. Laita vuoka jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Paista pohjaa 200-225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes pohja on saanut hieman väriä.

Sitten seuraa tärkeä vaihe: Sekoita keltuainen ja kermatilkka hyvin sekaisin ja sivele pullasudilla seosta kuumalle piiraspohjalle tarkasti joka paikkaan. Seos tilkitsee mahdollisesti uunissa tulleet halkeamat, eikä täyte pääse valumaan kaukalosta ulos. Tee siis sively huolellisesti, älä oikaise tässä kohdassa. Jäähdytä pohja.

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Mittaa kattilaan sokeri ja kerma tai kerman ja maidon seos. Halkaise vaniljatanko ja rapsuta siemenet kattilaan. Voit halutessasi laittaa kattilaan myös koko tangon. Kuumenna kermaseos kiehumispisteeseen ja ota pois levyltä. Ota vaniljatanko pois, jos laitoit sen kattilaan. Purista kerman joukkoon limen mehu sekä hieman pestyä ja raastettua kuorta, jos haluat.

Ota desin verran seosta erilliseen kuppiin, purista liivatteista vesi pois ja sekoita kupissa olevan kerman joukkoon. Kaada pienestä kupista seos kattilaan ja sekoita huolellisesti. Näin toimien voit olla varma, ettei kakkuun tule liivateklönttejä.

Kaada täyte varovasti pohjan päälle ja laita kakku hyytymään jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi. Ota kakku pois jääkaapista kun täyte on kokonaan hyytynyt, irrota irtopohjavuoan reunus ja lado päälle reilusti tuoreita marjoja. Mustikoiden ja mansikoiden sijasta piiraan päälle sopisivat varmasti myös herukat tai hedelmät.

****

Löysin reseptin siis Lantliv Mat&Vin lehdestä (4/2012), mutta ohje on klippi Lisa Lemken uudesta kirjasta Till sommaren - mat för många, joten löydät piiraan ohjeen myös sieltä (s. 30). Yllä oleva resepti on hieman muunneltu versio alkuperäisohjeesta.

7 kommenttia :

  1. Minulla on sama resepti merkattuna ja olen tuijottelut sitä vesi kielellä koko kesän ;-)

    Lantliv Mat & Vin on omakin ehdoton suosikkini, mutta nyt uusimmassa numerossa oli kyllä tavallista vähemmän kokattavaa. Himoitsen tosin sitä pientä suloista päärynäkakkua...

    VastaaPoista
  2. Ei se lantlivin lievä motkahdus siis jotunutkaan loman loppumisesta:)

    Pannacottapiiras on kyllä mainio ohje ja se syödäänkin vesikielellä (siis hei 7 desiä kermaa - ei voi olla pahaa). Pieni limelisä kyllä raikasti cotan.

    VastaaPoista
  3. Juhlava ja kaunis piiras, laitanpa reseptin jemmaan syksyn juhlia varten :)

    VastaaPoista
  4. Vau, miten ihana piiras! Pakko kokeilla, tai siis kokeiluttaa, kun minä en ikinä onnistu liivatteen kanssa, mutta chef osaa niitä käyttää.

    VastaaPoista
  5. annemi, eikö! Ja pannacotta on siitäkin loistava, että sitä voi maustaa kauden mukaan (tai olla maustamatta)

    Ulla, tiesitkö että liivatteen käytön salaisuutena on hyytymistaiat. Ne täytyy aina muistaa tehdä.

    VastaaPoista
  6. Korvamerkkasin myös tuon tortun mutta jäin pohtimaan sen kasassa pysymistä leikkuun jäljeen. Näköjään huoli on aiheeton sillä kauniistihan se siinä seisoo! Eli tekoon vaan. On hienon näköinen ja pannacotta vielä mun lempparijälkkäri muutenkin.

    VastaaPoista
  7. Hyvin pysy kasassa, vaikka käytin vain 4 liivatetta (ohjeessa +1/2). Tuoreet marjat saa kaiken näyttämään hienolta, plääh kun pian aika on ohipois.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails