keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Joka kesällä kyykkii, se kekrinä ryyppii (vegaaniburgerit)

Kuka on haukannut salaatinlehdestä?

Puhelimessani on pitkään keikkunut muistio, jossa lukee: Joka keväällä kyykkii, se kekrinä ryyppii. Minulla ei ole aavistustakaan mistä sananlasku on peräisin, saati miksi olen sen laittanut muistiin. Ehkä keväällä olen kannustanut itseäni keittiötarhassa kekrijuhla-ajatuksella. Riittävä syy on kyllä sekin, että tulen muistiosta joka kerta hyvälle tuulelle.

Ei ollut juhlia ja ehkä ryyppiminenkin on vähän turhan ponteva sana lasilliselle alsacelaista, joka yleivöitti vegaaniburgerin ohella aivan tavallista iltaa. Burgeri toimi kaikessa yksinkertaisuudessaan erinomaisesti. Kaalisalaatti olisi sopinut kylkeen hyvin tukevoittamaan ateriaa, mutta iltapalana pelkkä burgeri riitti hyvin.

Innostuin tekemään kasvispurilaisesta vegaanin, kun Chocochilin Elina haastoi syyskuisessa ruokahaasteessa tekemään eläinperäisistä aineksista vapaata ruokaa teemalla "vegaani tulee kylään". Suurin haaste minulle oli majoneesi, sillä en ollut koskaan tehnyt sitä ilman kananmunaa. Vegaani majoneesi oli herkkua, vaikka en saanutkaan rakenteesta niin paksua ja täyteläistä kuin toivoin. Majoneesin ja kikhernepihvien lisäksi väliin laitettiin reilusti kasvihuoneesta haettuja tomaatteja sekä pinaattia, salaattia ja silolehtipersijaa. Sämpylöiden nesteenä käytin soijaruokakerman ja veden sekoitusta.


Vegaaniburgerit

sämpylät (6-8 kpl)
2 1/2 dl vettä tai kasvismaidon ja veden sekoitusta
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
n. 6 dl vehnäjauhoja

vegaaniaioli
1,2 dl soijamaitoa (tai soijaruokakermaa)
3 rkl sitruunamehua
1/4 tl suolaa
1/4 tl paprikajauhetta
1/2 tl sinappia
8 rkl rypsiöljyä
1 pieni valkosipulinkynsi

kikhernepihvit
n. 400g kypsiä kikherneitä
1-2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
3-4 rkl sitruunamehua
1/2-1 tl juustokuminaa (eli jeeraa) jauhettuna
n. 1/2 tl suolaa
1/2 tl paprikajauhetta (tai chiliä, jos haluat)
loraus soijaruokakermaa
2-3 rkl vehnäjauhoja

lisäksi
tomaattia
pinaattia
salaattia
yrttejä (esim. silolehtipersijaa)
(seesaminsiemeniä)

Tee ensin sämpylätaikina. Lämmitä neste kädenlämpöä hieman lämpimämmäksi. Sekoita joukkoon suola. Sekoita hiiva vehnäjauhojen joukkoon. Lisää jauhoja hiljalleen samalla voimakkaasti vatkaten, jotta taikinaan muodostuu sitko. Kun vatkaaminen on liian työlästä, siirry sormihommiin ja vaivaa taikinasta pallo, joka ei tartu taikinakulhon reunoihin. Anna kohota kaksinkertaiseksi.

(Tee tässä välissä majoneesi maustumaan ja pihvitaikina valmiiksi, ohjeet alla.)

Laita hieman jauhoja pöydälle ja vaivaa taikinapalloa kunnes se on kimmoisa (10-15 min.). Jos sinulla on yleiskone, pääset paljon vähemmällä hiellä. Pyörittele sämpylöiksi ja kohota vielä leivinliinan alla noin 10 minuuttia. Voitele halutessasi vedellä ja ripottele päälle siemeniä. Paista 200 asteisessa uunissa kunnessämpylät ovat kullanruskeita.

Majoneesi tulee nopeasti: laita astiaan öljyä lukuun ottamatta kaikki ainekset. Valkosipulinkynnen voit pilkkoa pienemmäksi. Lisää öljyä vähitellen samalla vatkaten. Tein tämän sauvasekoittimella.

Pihvitaikina syntyy kutakuinkin samalla tavalla kuin hummus: laita blenderiin kaikki ainekset ja surauta tasaiseksi. Lisää tarvittaessa hieman nestettä. Maista ja säädä makuja toiveittesi mukaan. Muotoile taikinasta pihvejä vedessä kastelluin käsin ja paista pienessä öljymäärässä pannulla pari minuuttia molemmin puolin. Varo paistamasta liian kuivaksi.

Koko hampurilainen ja nauti.

****

Vegaanimajoneesin ohjeen sovelsin tätä ohjetta käyttäen. Muut ohjeet ovat omiani.

7 kommenttia :

  1. Elina oli keksinyt ihan mahtavan haasteen ja sinä olet kyllä tehnyt kylään saapuvalle vegaanille ihanat herkut. Ja lisäksi vielä mainio otsikkokin, sietää pistää korvan taakse, jospa se ensi kesänä toteutuisikin ;-)

    VastaaPoista
  2. Olet ollut viisas, kun olet säilönyt moisen sutkauksen! Hyvää mieltä tarvitaan aina. Burgerikin näyttää makoisalta.

    VastaaPoista
  3. Huippuhaaste, kyllä vaan! Ja onhan tässä vielä kekriaikaa ryyp... eiku sadonkorjuujuhlille tänäkin vuonna:)

    Sutkaus ei oikein sovi muiden muistioiden joukkoon, kun siellä on maalikoodeja, kauppalistoja, kummallisia numeroyhdistelmiä, joita en uskalla poistaa, kun saattaahanniitätarvitajoskus.

    VastaaPoista
  4. Ihana sanonta kyllä :D varmasti ollut myös perinteisenä kekriaikana hyvinkin paikkaansa pitävä, raskaan työn päätteeksi raskaat huvit ja niin edelleen.

    Vegaaniburgeri näyttää namilta!

    VastaaPoista
  5. Oi oi, hyvältä näyttää. Entinen kasvissyöjä muistelee, ettei saanut tällaista superburgeria koskaan tehdyksi.

    Nyt olis oiva tilaisuus kokeilla. :)

    VastaaPoista
  6. Kekrijuhlat on varmasti ollu aikoinaan(kin) muhevat kemut!

    Superburger on ehket pientä liioittelua: Mutta voisihan sitä superoittaa ja laittaa lisätäytetteeksi vaikka grillattuja paprikoita tai marinoituja munakoisoviipaleita.

    VastaaPoista
  7. Lapasen rouva19.9.2012 20.54

    Näistä maidottomista ruokakermoista meillä on päässyt suosikkien listalle Oatlyn kauraruokakerma. Ihanan paksua ja makoisaa. Toimii mainiosti ainakin lukuisissa kastikkeissa...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails