maanantai 29. lokakuuta 2012

Fenkolia, chorizoa ja halloumia


Fenkolin ja chorizon yhdistelmä on kieppunut mielessäni kesästä saakka, kun näin yhdistelmän länsinaapurin kauppaketjun mainoslehtisessä. Systembolagetin kesäisessä lehdessä taas yhdistettiin fenkoli grillatun halloumjuuston kanssa. Yhdistin kaksikot kolmikoksi ja lisäsin tomaatteja raikastukseksi. Tabascolla maustettu aiolin erinomaisuutta nyt tuskin täytyy edes kamalasti korostaa.

Tomaatit olivat muuten tämän kasvukauden viimeiset, sisällä loppukypsytetyt punaposket. Taitaa mennä tovi ennen kuin kykenen ostamaan mauttomia mukatomaatteja kaupasta.

****

Fenkolia, chorizoa ja halloumia
neljälle

2 fenkolia
3-4 raakaa chorizomakkaraa
200g (1 pkt) halloumjuustoa
1 valkosipulinkynsi (voi jättää poiskin)
oliiviöljyä
sitruunamehua
hieman suolaa
mustapippuria
tomaatteja

Aioli tabascolla
1 kananmuna
2 - 2 1/2 dl rypsiöljyä
n. 1/2 tl suolaa
hieman sitruunamehua tai vaaleaa mietoa etikkaa
1/2-1 valkosipulinkynsi
tabascoa maun mukaan
(hieman sinappia)

Tee ensin kastike ja laita se jääkaappiin maustumaan.

Poista fenkoleista tupsut. Halkaise mukulat puoliksi ja poista kannat v-leikkauksella. Siivuta noin puolen sentin paksuisiksi siivuiksi. Pilko makkarat. Me tykkäämme paljosta paistopinnasta, joten leikkasin makkarat aika ohuiksi siivuiksi. Siivuta myös halloumjuusto.

Kuumenna paistinpannu ja paista makkaranpalat kypsiksi. Siirrä kulhoon/lautaselle/pois kuitenkin odottamaan. Lisää makkaran rasvan joukkoon hieman oliiviöljyä ja fenkolit. Pyörittele ja kuullota keskilämmöllä muutama minuutti kunnes fenkolit ovat melkein kypsiä mutta purutuntumaa vielä on. Mausta pienellä (!) määrällä suolaa ja sitruunamehua. Siirrä sivuun. Paista halloumjuustoviipaleita kuumalla pannulla kunnes ne saavat vähän väriä. Laita pannulle myös fenkolit ja makkarat ja pyöräytä lämpimäksi.

Lohko tomaatit ja tarjoa lämpimän kolmikon kanssa. Kastiketta kylkeen!

****

11 kommenttia :

  1. Oih, eka kertaa loppukesän Enspanja-viikkojen jälkeen tuntuu, että voisipa syödä vähän chorizoa:) Mutta halloumikiintiö on vielä täynnä, grillasimme sitä lähes liikaa kesän aikana. Rakastan sen suolaisen nahkeaa suutuntumaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Halloumissa on juuri parasta tuo suutuntuma! Me söimme juuri viikon verran Kyproksella halloumia, mieli ja keho huutaa sitä (suolaa? lomaa?) vain lisää.

      Poista
  2. Jostain syystä fenkolin herkkä maku on tänä syksynä alkanut kiehtoa - söin Pure Bistrossa alkusyksystä lounaaksi taivaallista lohikeittoa, jossa lohi oli raakana pohjalla raa'an fenkolin kanssa, jumalainen yhdistelmä! Chorizoon sitä en kyllä olisi keksinyt yhdistää! Pikkuhiljaa alkaa kesällä täyttynyt halloumikiintiö taas tyhjentyä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kun voisin syödä lohta, kokeilisin heti tuommoista yhdistelmää. Fenkoli on kyllä mahtava, ja liian vähän meillä käytetty, kasvis.

      Poista
  3. Mun chorizokiintiö on vissiin pohjaton... Toimii vähän samalla tavalla kuin pekoni monessa jutussa, tekee mistä vain ihanaa! :)

    Fenkoli on taatusti loistopari chorizolle, raikas ja aromaattinen. Ja ihana, nopsa herkku, joka pelastaa sateisen päivän koska vain.

    Omat tomaatit, nyyh. Sinne ne meni jo meilläkin, viimeiset. Ensi kesää odotellessa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. NYYYYYYH, toden totta. Tämä on juuri se aika vuodest, jolloin suorastaan unohtaa ostaa kaupasta kasviksia.

      Makupari fenkoli-chorizo toimi ihan mahtavasti!

      Poista
  4. Mauton mukatomaatti on mahtava termi! Just niin totta kun miettii miltä ne maistuu... siis ei oikein miltään.
    Chorizo taas maistuu aina, mutta en ole tainnut syödä fenkolin kera. Hyvä idis!

    VastaaPoista
  5. Makea fekoli loves suolainen horisko, mutta kukaan ei tykkää mukatomaateista. Elämän suuria totuuksia:)

    VastaaPoista
  6. Jänskä tuo fenkolin yhdistäminen nuihin muihin, mutta uskon että toimii. Chorizolla ja halloumilla on hyvin elvyttävä vaikutus jos vaivaa kankkunen. Maistuu kyllä muutenkin.

    VastaaPoista
  7. Toimii se, niin kun makeahko ja suolainen parina monesti!

    Voisin elää chorizolla ja halloumilla (ja viinillä ja tomaateilla ja kananmunilla ja munakoisolla, noin niinku esimerkiksi).

    VastaaPoista
  8. Oi tämäpä kuullostaa hyvältä! Pitää testata.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails