maanantai 5. marraskuuta 2012

Aprikoosihilloke (ja etikkailtamat)



Berner kutsui bloggaajia etikan ja hillokkeiden ääreen Helsinki Food Companyn hurmaaviin tiloihin. Olin illan töiden vuoksi Helsingissä, joten kiitin kutsusta ja kipitin Rikhardinkadulle.

Vastassa oli kotoisa tunnelma ja herkullinen iltapala, jotka irtaannuttivat minut heti päivän puhteista ja uhkaavasta talvesta. Välittömyys väritti koko iltaa. Iltapalan jälkeen kuulimme ja kerroimme etikkaisia tarinoita, hämmästelimme isäntäyrityksen monialaisuutta ja opimme esimerkiksi, että 120-vuotiaan Rajamäen väkiviinaetikan valmistuksessa käytetään vain viinaa, vettä ja bakteereja. Ihastelimme myös Rajamäen uutta visuaalista ilmettä.


Etikka ihastutti ja vähän ehkä vihastuttikin. Vain osa etikkamuistoista ja -käyttötavoista liittyi ruokaan. Pöydän ääressä kuultiin, että jollekin etikasta tulee mieleen kossu ja joku käyttää etikkaa pääasiassa pyykinpesussa. Etikkapullon paikka voisikin olla yhtä hyvin keittiön sijaan siivouskomerossa (vinkkejä etikkasiivoukseen löydät täältä, täältä täältä ja täältä). Se minua vaan vähän huolestuttaa, kun meidän kodinhoitohuoneen pöydällä on tojottanut melkein viikon etikkapullo, eikä niin mitään tapahdu. Sama pyörremyrskyn jälkitila, sama ikihikihaju. Ehkä etikkapullon viereen pitää laittaa kossupullo, josko sitten jotain alkaisi tapahtua.


Etikkajuttuja jatkettiin keittiön puolella, jossa saimme maistaa Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin tekemiä hillokkeita juustojen kanssa - mitä herkkuja! Helsinki Food Companyn kaunokaiset myös luotsasivat meitä aprikoosi-, kurpitsa- ja banaani-sitruunahillokkeiden teon saloihin.

Yllättävin kolmikosta oli banaani-sitruunahilloke, jonka tasapainoinen, makeanhapan maku oli kiehtova ja koukuttava. Aprikoosihillokkeessa käytetyt kuivatut aprikoosit toivat loistavan rakenteen ja etikkana käytetty vadelma-persikka omenaviinietikka hienon makusävyn. Kurpitsahilloke sai raikkautta sitrushedelmistä.

Hillokkeiden poristessa hellalla koristelimme purnukoita etikeillä, pitseillä ja nauhoilla.
Teresa ajattelee säilönnästä uudenlaisesti ja mielestäni raikkaasti. Syksyisen "otetaan viisitoistakiloa sieniä, neljäkymmentä litraa etikkaa ja kuusikymmentä kiloa marjoja" -tyyppisen jättisäilönnän sijaan, tai sen lisäksi, säilöä voi ympäri vuoden pienimuotoisemmin. Kaksi purkkia banaani-sitruunahilloketta ja yksi purkki aprikoosihilloketta piristää taatusti talven keskellä. Vaikka tietysti, jos kellaritilaa on ja herkut tulevat varmasti syötyä, on maailman tuulissa edelleenkin paikkansa tuoreista sadonkorjuuaineksista tehdyille purnukkapinoille.



Luin muuten Helsinki Food Companyn blogista, että kaksikko on tekemässä purkitettavista ruoista myös keittokirjaa. Kuulostaa lupaavalta.

****

Aprikoosihilloke

200g kuivattuja aprikooseja
1/2 dl vettä
1/2 dl Vadelma & Persikka Omenaviinietikkaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripsaus suolaa


Pilko (tai saksi) aprikoosit pieniksi, joko suikaleiksi tai kuutioiksi. Mittaa kaikki ainekset kattilaan, sekoita ja anna kihua hiljalleen 15-20 minuuttia. Purkita puhtaisiin ja kuumiin purkkeihin. Säilytä viileässä.

****

Aprikoosihilloke on aivan erinomainen osana juustopöytää tai aamiaispaahtiksen tai -croisantin välissä. Ohje löytyy myös Rajamäen sivuilta.

Kiitos Bernerille kivasta illasta!

14 kommenttia :

  1. Samoissa iltamissa oltiin vaikka postausten tekstien perusteella ei ihan heti uskoiskaan. Insinööri kirjoitti raportin ja humanisti mukavan tarinan :D. Kiitos seurasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molempi parempi!
      Kiitos itsellesi seurasta, onneksi tulet pian Ouluun.

      Poista
  2. Vitsit, vähän harmittaa, ettei ehditty Marin kanssa paikalle. Se Rajamäen visuaalinen ilme on kyllä onnistunut ja noi hillokepurnukat on supersöpöjä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, harmi! Olisipa ollut kiva nähdä. Hillopurnukkatuunaus oli aivan älykivaa, täytyy tehdä moista kotonakin.

      Poista
  3. Minä olen harrastanut just tuota pikkupurkki-kerrallaan-säilömistä, lähinnä siksi, ettei ole purkkeja eikä tilaa ja muutenkin kyllästyn niihin sörsseleihin usein ennen kuin sen pikkupurnukkakaan loppuu... Mutta pihlajanmarjoista teen kyllä kettumarmeladia ens vuonnakin. Se sopii juustojen ja riistalihojen kanssa hyvin. Kivan kuuloinen ilta teillä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sää oon edelläkävijä!
      Pihjalanmarjapuuhat jäi mulla taas ajatuksen asteelle. kettumarmeladi kuulostaa huikealta!

      Poista
  4. En pidä tuoreista aprikoosista mutta aprikoosihillosta taas olen aina tykännyt.Minä postasin vähän samantapaisesta banskuhillosta ennen tuota tapahtumaanne,ja sekin oli hyvää,vaikkei siinä ollutkaan etikkaa.Ehkä seuraavan kerran sitten lisään etikkaakin joukkoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luinkin banskuhillostasi, taatusti hyvää! Minä kyllä tykkään hulluna tuoreistakin aprikooseista, mutta hillokekin oli huippua (ja vähän helpommin tavoitettavissa täällä ja tähän aikaan vuodesta kuin kypsät ja hyvä tuoreet hedelmät)

      Poista
  5. Minä jouduin perumaan tuloni suureksi harmikseni, kiitos edes näistä aikallaolijoiden postauksista...joista siis on ylipäänsä tullut selväksi, että banaanisitruunahilloketta tehdään ja pian....

    VastaaPoista
  6. Olisipas ollu lysti nähdä! Tee myös aprikoosihilloketta, tosiherkkua.

    VastaaPoista
  7. Löytyykö tuo mainitsemasi banaani-sitruunahilloke jostain intternetin syövereistä tai osaatko kertoa sen itse? Edes noin-ohje. :) Kuulostaa nimittäin kokeiltavalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin täältä löytyy :)
      http://soppaajasilmukoita.blogspot.fi/2012/11/hillokkeet-haltuun.html

      Poista
    2. Hienoa, että resepti selvisi. Söin äsken muuten aprikoosihilloketta hapankorpun ja brien kanssa. Voi jee. Nam.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails