sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Laktoositon kondensoitu maito kotikonstein


Kotitekoisen baileysin kommenttiboksissa menin lupaamaan, että kehitän laktoosittoman kermaliköörin. Tuotekehittely oli aloitettava keitettämällä itse laktoositon kondensoitu maito, sillä kaupasta ostettuna makea, tiivistetty maito on oikea laktoosipommi. Samalla, vähän niin kuin vahingossa, huomasin, että myös vegaaninen kermalikööri onnistuu helposti.

Laktoositon ja/tai vegaaninen kondensoitu maito syntyy itse asiassa hyvin helposti: sokeria ja maitoa keitetään hiljalleen kasaan. Maidoksi voi valita laktoosittoman maitojuoman, kookosmaidon tai vaikka kauramaidon. Kuvassa olevan maitotiivisteen keitin laktoosittoman maitojuoman ja kookosmaidon sekoituksesta, koska mitään maitoa ei ollut yksinään riittävästi (ai, mikä ennakointi?). Lopputulos oli pehmeän samettinen ja vienosti kookoksinen - tästä tulee aivan l o i s t a v a a kermalikööriä.

Kotitekoinen kondensoitu maito on rakenteeltaan vaniljakastikemaista. Mitä pidempään jaksat maidon ja sokerin seosta keittää, sitä tiiviistetympää tuotetta saat aikaan. Aikaa ja kärsivällisyyttä kannattaa joka tapauksessa varata parisen tuntia; tämä ei ole hätäisen hommaa.

****

Laktoositon / vegaani kondensoitu maito

8 dl laktoositonta maitojuomaa (tai kasvisperäistä maitoa)
2 dl sokeria

Mittaa kattilaan maito ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja vähennä sitten lämpöä. Keittele hiljalleen vähän väliä sekoitellen parisen tuntia. Sopiva lämpötila on sellainen, jossa maitoseos ei poreile lainkaan vaan keittyy vaan hiljalleen kasaan. Säännöllinen (5-10 minuutin välein) toteutuva hämmentely on välttämätöntä, ettei seoksen pinnalle muodostu kalvoa, joista tulee lopulta klimppejä.

****

Kaupan kondensoitua maitoa purkissaan keittämällä saa aikaan paksua kinuskia. Jos haluat kinuskimaista rakennetta, suosittelen keittämään sen suoraan kermasta ja sokerista.

25 kommenttia :

  1. Olen joskus pari vuotta sitten myös yrittänyt tehdä itse kondensoitua maitoa(venezuelalaista Ponche Cremaa varten,joka on jonkinlainen Bayleysin variaatio) mutta käytin vain kookosmaitoa.Siitä tulikin aika löysää mutta ihan hyvää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla oli alunperin ajatus tehdä homma pelkästä laktoosittomasta maitojuomasta, mutta täytyi täydentää kookosmaidolla. Olisikohan sinun kokokookoksinen versio paksuuntunut keittämällä sitä lisää?

      Poista
    2. Enpä tiedä,pitäisikin tehdä uusi kokeilu;D

      Poista
    3. Ai niin vielä,se venezuelalainen likööri on tietysti rommilla;suosittelen!
      http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2009/01/venezuelalainen-munatoti.html

      Poista
    4. Kiitos, tuota täytyy ehdottomasti kokeilla!

      Poista
  2. Olet kyllä mahtava kemisti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kemisti, joka ymmärrä niin mitään kemiasta :D

      (kemian opettaja Mooli saattaisi myös olla eri mieltä kommentistasi)

      Poista
    2. Mooli ei tiedä kuin pitkälle olet päässyt. Terkkuja vaan Moolille ;-) Voi elämä, muistat vielä opettajien nimet noin elävästi. Minä vasta, kun sinä muistutit...

      Poista
  3. Suoraan kermasta ja sokerista keitetty kinuski (2dl kuohukermaa, 2dl fariinisokeria) on oikeasti paljon parempaa kuin kondensoidusta maidosta tehty. MUTTA Banoffee-tortussa tuo kondensoidusta maidosta tehty on jotenkin miedomman makuisena parempaa... Molempi paremi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietinkin tuota samaa makueroasiaa eilen keittelypuuhissa. Minä ainakin annan kinuskin poreilla sitä keitettäessä, jolloin sokeri vähän niin kun paahtuu kinuskissa. Mutta jos sen tekisi valkoisesta sokerista ja hyvin miedolla lämmöllä (menee ehkä pieni ikuisuus), tulisikohan siitä samalla tavalla mietoa kuin kondensoidusta?

      Poista
  4. Blogissani olisi sinulle pieni tunnustus. Ja mikäli et satu olemaan kiertokirjeihmisiä, älä huoli, en loukkaanu vaikka ketju katkeaisi... ;)

    VastaaPoista
  5. Kondensoitua maitoa, nam nam! Taisi olla vanhin siskoni, joka joskus keitteli valmispurkkia ja avattuaan siitä kulman sai päällensä kiehuvan tahnan. Mutta muuten on mukavia muistoja tuosta valmispurkista. Ja vielä parempaa, jos jaksaisi tehdä itse!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auts!
      Valmispurkki on aivan erinomainen tuote, helppoudessaan ihan parhautta.

      Poista
  6. "Jos haluat kinuskimaista rakennetta, suosittelen keittämään sen suoraan kermasta ja sokerista." Tämä on hyvä pointti. Fariinisokerista ja kermasta fiftyfifty tulee kymmenessä minuutissa maanmainiota, paksua kinuskikastiketta, kun taas kondensoitua maitotölkkiä pitää kiehuttaa tuntitolkulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Kinuskin keittäminen on (onneksi) pikaisempaa puuhaa. Ruokosokeristakin tulee muuten mahtava kinuski, vähemmän "siirappinen" kuin fariinista.

      Poista
  7. Jes nyt on keittiössä maidot ja sokerit porisemassa ja maitovamma-mahakin voi siis nautiskella (kohtuudella ;) jouluna tota huippuhyvää kermalikööriä, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Kiva, Venla, kun kommentoit!
      Täällä ollaan melkein samoissa hommissa. Juuri kaivelin kaapista purkkikondesoitua maitoa:)

      Poista
  8. Hei, miten tuo säilyy tuo kondensoitu maito, kärsiikö jos säilyttää jääkaapissa muutaman päivän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotitekoisen kondensoidun maidon säilyvyyttä en ole tarkasti kokeillut, mutta jos säilyvyyden suhteuttaa tuoreen maidon säilyvyyteen, ei se varmasti mene pahasti pieleen.

      Toivottavasti maidonkeitto onnistui/onnistuu hyvin!

      Poista
  9. Onko kukaan kokeillut tehdä kondensoitua "maitoa" esim. kaurajuomasta? Minkälaista siitä tulee / kannattaako edes kokeilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selvitelläänpä! Palaan asiaan!

      Poista
  10. Tein pelkästä laktoosittomasta maidosta ja keittelin pari tuntia...tuli mahtavan makuista mut väri on toki sit rusehtavaa..toki kinuski ja suklaajäätelöissä ei maha haitata!

    VastaaPoista
  11. Tuleeko tästä satsista siis tuon yhden kondensoitu maito -tölkin verran?

    VastaaPoista
  12. Hei! Olen tehnyt muutaman kerran kondensoitua maitoa, mutta minulla ei meinaa keittyä millään kasaan vaan ainoastaan tummuu kinuskin väriseksi. Missähän mahtaisi olla vika?

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails