torstai 29. maaliskuuta 2012

Tuunaa muna!


Tuunaa sinäkin muna, tai ainakin munan mallinen suklaarasia. Vähän pahvia ja luovaa hulluutta, hyvä siitä tulee. Jos vahingossa söit virpojille varatut kohvehdit, voit piilottaa rasiaan jotain muuta. Vaikka puolikarkkeja. Tai timantteja.

Hyvää virpomisviikonloppua!



maanantai 26. maaliskuuta 2012

Riisipaperirullat ja huikea hoisinkastike



Riisipaperirullat ovat olleet esillä Kokit ja Potit -areenalla ennenkin (täällä ja täällä), enkä veikkaa varmaankaan pahasti metsään, jos sanon palaavani aiheeseen jatkossakin. Jostain syystä nimittäin rullattavat tai käärittävät ruoat ovat mielestäni valtavan viehättäviä.


Tarjosin rullia helmikuisissa chilisissä bileissä ja sen jälkeen rullauspuuhia on tehty ainakin kahdesti, viimeksi viikonloppuna hokihotellin avattua ovensa Kalpan kiekkojunnujengille. Siskon perheen kahden pienimmän lätkäjätkän mielestä "tavalliset tacot" eli fajitakset ovat itämaista rullaruokaa maistuvampia, mutta tällä kertaa toteutuksessa olikin perheen leidin ruokatoive.

Kuvissa olevissa rullissa täytteenä on kasvistikkujen lisäksi ylikypsää Highlander-karvaturrukan yläselkää, useimmin lihana on ollut possun niska (eli kassler) tai muu pitkästä haudutuksesta pitävä palanen. Rullat kruunaa huikea hoisinkastike, jonka resepti on kirjasta Uusia makuja Kiinasta (s.14).


****

Riisipaperirullat ja huikea hoisinkastike

kastike
2 rkl (seesam)öljyä
6 rkl hoisin-kastiketta
3 rkl sokeria (alkuperäisessä ohjeessa 6 rkl)
6 rkl vettä
1-2 rkl soijakastiketta
1 rkl maissitärkkelystä
1 rkl kylmää vettä
 
täytteet
pyöreitä, ohuita riisipapereita ja kuumaa vettä
kasviksia (meillä oli porkkanaa, kurkkua, ituja, pinaattia)
persiljaa

possun niskaa (tai muuta edullista osaa)
lihalientä

Ota liha lämpiämään hyvissä ajoin. Ruskista lihapalaa kuumalla pannulla tai kuumassa padassa siten, että liha on saanut väriä joka puolelle. Laita liha uuninkestävään pataan, johon sinulla on kansi. Tee lihalientä (esim. fondista) sen verran, että lihakimpale peittyy kokonaan liemeen. Laita pata uuniin 140 asteeseen vähintään kolmeksi tunniksi. Tarkkaile välillä, ettei liha pääse kuivumaan.

Kuumenna tärkkelystä ja vettä lukuun ottamatta kaikki kastikkeen ainekset kattilassa. Sekoita maissitärkkelys kupissa kylmään veteen ja kaada tärkkelysliemi kastikkeeseen ja sekoita. Anna poreilla hetki, ota pois liedeltä ja anna kastikkeen jäähtyä. Tee kasviksista ohuen ohuita tikkuja, huuhdo ja kuivaa pinaatinlehdet.

Kun liha on muhinut uunissa riittävästi, nosta liha liemestään ja anna vetäytyä ja jäähtyä esim. folion alla hetki. Revi liha käsin pieniksi suikaleiksi, lihan syyt irtoilevat toisistaan ylikypsässä lihasta helposti.

Kuumenna vettä riisipaperien pehmentämistä varten. Kastele riisipaperit yksi kerrallaan vedessä kunnes paperi pehmenee. Laita paperi työlaudalle, annostele noin ruokalusikallinen kastiketta pehmenneen riisipaperiarkin päälle, levitä. Nosta päälle lihaa ja kasviksia. Käännä sivut täytteen päälle ja rullaa tiukaksi paketiksi. Voit leikata rullat puoliksi tarjoilua varten. Koristele rullat persiljalla.

****

Rullahommat voi toteuttaa myös siten, että jokainen tekee rullansa itse ruokapöydässä. Kuumavesiastian kanssa täytyy tietysti olla erityisen varovainen, kun käsiä ja nälkäisiä suita häärii pöydän ympärillä useita.

Samankaltaisia rullia on tehnyt lähiaikoina ainakin Soppaa ja silmukoita -blogin Marja ja Campasimpukka. Pääkaupunkilaiset voivat laiskotella ja tilata rullia Rullasta.


keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Helpot vadelma-kinuskileivokset


En osannut päättää tekisinkö ensimmäistä kertaa bannoffeeta vai tarteletteja. Päädyin jonkinlaiseen välimuotoon. Lopputulos oli täydellinen yhdistelmä rapeaa pohjaa, makeaa ja samettista kinuskia, raikasta vadelmaa ja no, kermahan nyt tekee vaan kaikesta yksinkertaisesti parempaa. 

Pohjan ainesosien mittasuhteita kartoitin tv-stara-Jonnan makuparireseptistä, jota olen tuon tuosta käynyt ihailemassa. Muuten homma olikin helppo, kunhan vain muisti laittaa kondensoidun maitopurkin pöhisemään kattilaan riittävän aikaisin.

****

Vadelma-kinuskileivokset
12 leivosta

pohjat
135g vehnäjauhoja
25g tomusokeria
50g kylmää voita
1 kananmuna

täyte
1 prk kondensoitua, makeutettua maitoa
suomalaisia (pakaste)vadelmia
n.1 dl vispi- tai kuohukermaa
(hieman sokeria)

Laita kondensoitu maito kiehumaan kattilaan kahdeksi tunniksi. Purkin on hyvä olla kokonaan veteen upotettuna. Tee sillä aikaa pohjat: sekoita kuivat aineet ja nypi voi joukkoon kunnes seos on murumaista. Riko kupissa/kulhossa kananmunan rakenne ja lisää taikinaan. Sekoita (käsin) taikina tasaiseksi. Anna taikinan levätä hetki jääkaapissa kelmuun käärittynä.

Paloittele taikina 12 osaan. Pyöritä osaset palloiksi ja kaulitse ohuiksi ympyröiksi. Painele taikinalevyt voideltuihin muffinssipellin kolosiin. Paista noin 175-asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia. Anna jäähtyä.

Kun kondensoitu maito on kiehunut pari tuntia, nosta purkki kattilasta ja jäähdytä hetki. Avaa tölkki ja sekoita kinuski tasaiseksi. Annostele lämmintä kinuskia ruokalusikallinen jokaiseen pohjaan. Laita pohjat kinuskeineen jääkaappiin jäähtymään ja jähmettymään.

(nyt voit lähteä lenkille, saunaan tai ostamaan vadelmia ja kermaa, ei kiirettä)

Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja makeuta halutessasi pienellä määrällä sokeria. Ole maltillinen, sillä kinuski on makeaa. Laita vielä hieman kohmeisia vadelmia leivospohjilla olevien kinuskikerrosten päälle, lusikoi päällimmäiseksi kermavaahtoa ja koristele vadelmilla. Tarjoa heti.

****

Käytin ensimmäistä kertaa leivonnassa uutta, ihanaa, pinkkiä(!) keittiövaakaa, kuinka kätevää! Jos sinulla ei ole keittiövaakaa, osta se muista, että 1 dl vehnäjauhoja painaa 70g ja 1 dl tomusokeria painaa 60g.

sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Kinkkua, kananmunaa ja tryffeliä

Ihastuin kinkkukupissa paistetuihin muniin ensin Isabellas -lehdessä (1/2012, s. 111). Kinkkukupin täytteeksi oli laitettu munan lisäksi tomaattia ja tuoreita yrttejä. Pian perään Kokkeillaan -keittiössä oli tehty samantyyppisiä paistoksia pinaatti-juustotäytteellä. Täytyi peesata.

Vuorasin reilunkokoisella ilmakuivatun kinkun viipaleella öljyttyjä muffinsipeltikoloja, sipelsin pohjalle reissusta tuotua mustaa tryffeliä ja kumosin kananmunan päällimmäiseksi. Paistoin kuppeja Isabellasin ohjeen mukaan 200-asteisessa uunissa 13 minuuttia (ohje n. 15min), ehkä pari kolme minuuttia liian kauan. Paahtoleivän päällä syötynä kananmuna olisi saanut olla hieman löysä, nyt lopputulos oli leikattattava, keskeltä aavistuksen tummankeltainen. Mutta hyvää suolaisen kinkun ja suolattoman kananmunan yhdistelmä oli. Aavistuksenomainen tryffelin aromi ja paistamisen jälkeen lisätty tuore persilja tekivät aamiaisesta suorastaan juhlavan.


lauantai 17. maaliskuuta 2012

Päivän pelastus


Kun takana on täyteenammuttu, joskin nelipäiväinen, työviikko ja lauantaina herätessä tajuaa, että viikonlopun aikana on tehtävä sata deadlineolieilen-työhommaa, veroilmoituksia ja laskutuksia, on ystävien tuoma valikoima Clipper -juomia päivän pelastus. Kaikesta selviää suomalaisella sisulla, syvähengityksillä ja suurella motilla kuumaa juomaa. Loma oli muka vasta viikko sitten. Millon se pääsiäinen olikaan?

Lokoisaa launtaita ruudun sille puolen! Minä käärin hihat. Kohta. Nyt.


keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Paputahna appelsiinitwistillä


Hummushimoissani heitin purkillisen papusekoitusta blenderiin huomatakseni ettei meillä ole sitruunaa edes purkissa. Täytyi soveltaa: puristin sekaan pari ruokalusikallista appelsiinimehua ja maustoin tahnaa Alambiquelta maistiaisiksi saadulla appelsiini-oliiviöljyllä (mainioita tuotteita muutenkin, palaan asiaan).

Appelsiini maistui tahnassa hennosti mutta selvästi, vaikka valkosipuli ja tabascotipat toivatkin mukaan vahvempia makuja. Tahnat ovat siitä mainioita, että ne sopivat lisäkkeeksi, leivän päälle, hampurilais-fajitaks-pitaleipäruoan väliin tai dipiksi. Me söimme paputahnan porkkana- ja kurkkutikkujen kanssa. Hyvää!

****

Paputahna appelsiinitwistillä

1 prk (380/230g) papumixiä tai kikherneitä
1-2 valkosipulinkynttä
2 rkl vastapuristettua appelsiinimehua
2 rkl oliiviöljyä
1 tl appelsiini-oliiviöljyä (maistiainen/Alambique)
muutama tippa Tabascoa
yrttisuolaa (ehkä 1/2 tl)
muutama rouhaisu mustapippuria

Laita kaikki ainekset (blenderin) kulhoon ja surauta tasaiseksi tahnaksi (sauvasekoittimella). Jos appelsiini-oliiviöljyä ei sinulla ole, voit vahvistaa appelsiinin makua laittamalla hieman lisää mehua tai vaikka pienen määrän pestyä ja silputtua appelsiinin kuorta.

****

perjantai 9. maaliskuuta 2012

Sangria (koska kesä on ihan kohta)


Hola ja terveisiä Teneriffalta!
Facebookin puolella jo kerroinkin, että sain paikallisessa supermarketissa vartijan seuraamaan toimiani. Ensin luulin, että tumma, komea mies seuraa minua, koska minulla on vaaleat hiukset. Väärin. Plääh. Vartija seurasi minua, koska viivyin kaupassa liian kauan. Katse kertoi kaiken.

Tutkin hyllyjen välissä kaikkea mitä kotoa ei löydy ja mitä löytyy. Ideoin, ihastelin ja inhosin hetken Suomen kylmää talvea. Vartin verran viihdytin itseäni etsimällä hyllykön halvimman punaviinin. 99 senttiä pullollisesta kohtuullista viiniä ei ole kovin paljon; limpparikin maksoi litrahinnaltaan enemmän.

Halvasta viinistä, auringosta ja lomasta seonneena raahasin kaupasta tapas-aineiden lisäksi tarvikkeet sangriaan, hehkeään kesäjuomaan. Kyllä se kesä on kohta Suomessakin.


****

Sangria
1 litra valmista juomaa

n. 1/2 pulloa punaviiniä
n. 1 1/2 dl (tuorepuristettua) appelsiinimehua
n. 4 dl appelsiini- ja/tai sitruunalimpparia
(n. 2 rkl sokeria)

appelsiini- ja sitruunaviipaleita (ja muita hedelmiä maun mukaan)
(jääpaloja)

Purista appelsiinimehu (1-2 appelsiinia). Sekoita viini ja mehu sekä halutessasi pieni määrä sokeria. Jäähdytä kylmäksi jääkaapissa. Lisää hedelmäviipaleet (säästä osa koristeluun) ja jäähdytä jääkaapissa kylmäksi. Lisää kylmä limppari hetki ennen tarjoilua. Jääpalat tekevät juomasta hetkessä kylmää, mutta ne myös vetistävät sangrian helposti, joten käytä niitä vain tarvittaessa.

****

keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Kevään merkki


Nyt on kevät. Tämä kaikille talvesta turisijoille tiedoksi. On nimittäin taas se aika vuodesta, kun tuuli heiluttelee, pakkanen panee ja aurinko ahavoittaa lihoja häkissään, eikä varsinkaan viimeksi mainittua tapahdu kuin keväällä.

Laitoimme viime vuoden tapaan kuivalihat tulemaan ja säiden puolesta alku on lähtenyt käyntiin lupaavasti; suuret yö- ja päivälämpötilan vaihtelut takaavat onnistuneen lopputuloksen. Tänä vuonna päädyimme (noin) seitsemän prosentin suolaliuokseen viime vuotisen liki kymmenen prosentin sijaan. Liuosasioissa minua auttoi sukumme litkumestari - kiitos sisko-rakkaalle. Jokseenkin näin se meni: 9,3 l vettä + 700g suolaa. Suolan punnitseminen on muuten selvästi helpompaa uudella (pinkillä!) keittiövaa'alla kuin henkilövaa'alla.

Lihat saavat taas kuivua ainakin kolme viikkoa, ehkä enemmänkin. Pääsiäisen alkupalaa aion suunnitella kuivalihan ympärille.














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails