maanantai 30. huhtikuuta 2012

Ylistys keväälle - varhaiskaalisalaatti




Onneksi sanoin ääneen, että varhaiskaali on kevään synonyymi. Nimittäin samaan aikaan kun purnasin hankia ja tein varhaiskaaliruokaa, teki luonto ihmeitä. Muutamassa päivässä, vesisateen ja auringon avustamana, lumet ovat lähteneet meiltäkin. Kasoja toki vielä on, mutta kasvimaa näkyy! Nurmikko näkyy! Tulppaanit puskevat maasta!

Ke-vät!

Chicling-blogin Hanna Gullichenin kaalisalaatti on keväiset raikas ja herkullinen. Tilli sopii salaattiin upeasti ja kananmuna tuo sopivasti ruokaisuutta. Kaveriksi wapun kunniaksi kunkin suuhun sopivaa särvintä: nakkeja, ravunpyrstöjä, pitsaa tai piirasta.


Hauskaa Wappua!

****

Varhaiskaalisalaatti

varhaiskaali
1 prk kermaviiliä (tai vastaava määrä esim. turkkilaista jugurttia)
1/2 punttia tilliä
1 rkl (Dijon)sinappia
1-2 rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
2 kananmunaa

Keitä kananmunat napakoiksi, kuori ja jäähdytä. Poista kaalista uloimmat lehdet. Puolita kaali ja poista kiilaleikkauksella kova kanta. Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi.

Tee kastike: sekoita kermaviiliin hienoksi hakattu tilli, sinappi, sitruunamehu ja haarukalla pieneksi litsityt kananmunat. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kastike kaalisilppuun ja maista vielä suola ja hapokkuus (=sitruuna).

****

keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Varhaiskaalia ja katkarapuja kookosmaidossa


Lehdet ja blogit pullistelevat kevättä. Useimmissa ruokajutuissa sana kevät on kylläkin korvattu sanalla parsa. Sama asia. Toinen synonyymi keväälle on varhaiskaali. Tänä keväänä olen takertunut tavallistakin tiukemmin ruokamaailman kevääseen, sillä meillä tarvotaan edelleen lumessa. Vappuna istutaan terassilla (toppatakeissa) vain, jos kinoksille näytetään rautalapion, petkeleen ja kangen rautaista voimaa. Kasvihuoneelle tien jo raivasin, tärkeimmät asiat ensin.

Kookosmaidossa haudutettu varhaiskaali maistui sekä keväälle että kaukomaille. Molemmat kelpaisivat minulle juuri nyt.

****

Varhaiskaalia ja katkarapuja kookosmaidossa

1 pienehkö varhaiskaali
4 dl kookosmaitoa
1-2 valkosipulinkynttä
1/2-1 chilinpalko (meillä viime kesän kuivattua satoa)
suolaa
loraus öljyä

180-200g katkarapuja
kalakastiketta tai soijaa

Puolita kaali ja poista kova kanta. Siivuta kaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet, pieni myös chili. Kuumenna pannulla tai wokissa öljyä ja paista parisen minuuttia öljyssä valkosipuli- ja chilisilppua. Lisää kookosmaito ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kaalisuikaleet ja anna kiehahtaa. Vähennä sitten lämpöä ja hauduta hiljalleen 15-20 minuuttia eli kunnes kaali on hieman kypsynyt mutta on vielä suussa rapsahtelevaa.

Sulata tarvittaessa katkaravut kaalin hautuessa. Lisää ravut pannulle vasta kypsennyksen lopussa ja sekoita. Lisää suolaa. Anna rapujen lämmetä muutama minuutti. Voit maustaa padan kalakastikkeella ja/tai soijalla joko valmiiksi tai laittaa ne pöytämausteeksi, jolloin jokainen saa maustaa kaalinsa makunsa mukaan. Tarjoa kaalihauduke riisin kanssa.

****


sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Lime-sitruunasima


Siskolta tuli viesti, että heillä pörisee sima pulloissa. Tuli mieletön simahimo. Viikon päästä se on taltutettu, sillä lime-sitruunasima laitettiin tekeille samoin tein. Pienperheelle sopiva satsi tehtiin näin:

****

Lime-sitruunasima

2,5 l vettä
4 dl sokeria (tavallista, fariini-, ruoko- ja/tai muscovadosokeria, meillä kaikkien pussien pohjat)
1 sitruuna
2 limeä
mininokare hiivaa
rusinoita

Pese sitruuna ja limet kuumalla vedellä ja harjalla. Kuori sitruunan keltainen kuoriosa, ota se talteen. Poista valkoinen kuoriosa, heitä se pois. Kuori toisen limen vihreä kuoriosa, ota se talteen. Poista molemmista limeistä valkoinen kuoriosa, heitä se pois. Siivuta hedelmät.

Kuumenna vesi ja lisää siihen sokerit. Sekoita. Anna liemen jäähtyä noin kädenlämpöiseksi (Heitin kattilan hankeen. Kyllä, meillä on edelleen hanki, jotain hyötyä siitäkin). Lisää liemeen sitruunat ja limet värikkäine kuorineen. Liuota hiivanokare pieneen määrään vettä ja lisää se liemeen. Anna siman tekeytyä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota. Laita pulloihin muutama rusina. Laita pullot jääkaappiin. Kun rusinat nousevat pintaan, on sima valmista.

****

lauantai 21. huhtikuuta 2012

Vuohenjuustomoussea ja chili-paprikahilloa rapealla leivällä


Kokkeillaan-Kotiharmi tarjosi helmikuisissa chilibileissä soppashotteja sekä hapankorppua pehmeällä vuohenjuustomoussella.  Soppa-aineksia meillä ei ollut, mutta levitimme hieman yksinkertaistettua moussea uunissa paahdetuille leiville. Päälle lusikoimme joko Kotiharmin tuomaa chili-paprikahilloa tai paholaisenhillomukaelmaa, en tiedä kumpaa purkissa oli. Tuore basilika sai leivän maistumaan keväältä. 


****


Vuohenjuustomousse

150g (1 prk) pehmeää vuohenjuustoa (meillä Chavroux)
 vajaa 1 dl vispikermaa
mustapippuria myllystä

hyvää, vaaleaa leipää
puolikas valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
tuoretta basilikaa

Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää vuohenjuusto ja mustapippuria, sekoita. Halkaise valkosipulinkynsi ja hiero leikkauspinnalla leipäviipaleita. Paahda leivät rapeiksi n. 200 asteisessa uunissa. Nosta leivät uunista ja huiskuttele niiden päälle hieman oliiviöljyä.

Levitä vuohenjuustomoussea leiville, lusikoi päälle hieman hilloa ja laita päällimäiseksi tuoretta basilikaa.

****

keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Omena kietoutui kinkkuun


Tervetuloa rakennustyömaalle! Kokit ja Potit -sivustolla tehdään pientä pintaremonttia, mikä saattaa aiheuttaa näkökenttääsi väliaikaisia kummallisuuksia. Ole huoleti, humanistin apuna on taituri, joten priimaa pukkaa! 

Remontin tavoiteena on saada nikkaroitua järkevä ja toimiva reseptilä, josta löytää aiempaa kätevämmin aiemmin julkaistut reseptit. Myös sosiaalisen median saralla otetaan uusia askelia.

Yksi reseptilään, otsikon salaatit alle, päätyvä herkku on tässä: kinkkuun kietoutunut omena. Oivalluksesta ja salaatinteosta kiitos kuuluu äidilleni, jonka ruoanlaittotaitoa ja -innovaatioita suuresti ihailen (ja toivon, että edes hitunen ko. taidoista vastaavista geeneistä olisi siirtynyt minuunkin). Äiti oli keittänyt omenoita omenatuoremehussa, maustanut mehun mintulla ja kietonut vielä napakat omenalohkot ilmakuivattuun kinkkuun. Kääröt käytettiin pannulla ja syötiin salaatin kanssa. Salaatissa oli myös gorgonzolakimpaleita, joihin oli painettu kiinni saksanpähkinä. Kyllä meidän kelpasi!

****

Omenlohkot kinkkukäärössä -salaatti

salaatteja
viinirypäleitä
gorgonzolaa
saksanpähkinöitä

tuoretta minttua (salaattiin ja omenamehun mausteeksi)
(kiinteä) omena
ilmakuivattua kinkkua
omenamehua

Huuhdo salaatit ja viinirypäleet, kuivaa ja revi/leikkaa suupaloiksi. Lohko gorgonzolasta kimpaleita ja paina kuhunkin kimpaleeseen kiinni saksanpähkinä.

Kuori omena ja lohko se 6-8 lohkoon. Nipsi pois siemenkodat. Laita kattilaan omenatuoremehua, mintunlehtiä ja omenalohkot. Keitä hiljalleen lohkoja noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat hieman pehmenneitä mutta vielä napakoita ja rapsahtavia. Nosta omenkohkot mehusta (mintunlehtiä saa jäädä kiinni omenoihin) ja kääri ilmakuivatun kinkun viipaleisiin. Kuumenna paistinpannu ja paista kääryleitä kuumalla pannulla sen aikaa, että kinkku hieman kuivahtaa muttei vielä korppuunnu. Nosta kääröt salaatin päälle.

Salaatinkastikkeeksi sopii hyvin balsamico ja oliiviöljy.

****

sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Space pissa flamée (valkoinen sipulipizza)



Taas minulle kävi niin. Hyppysissäni oli monta koukuttavaa reseptiä, enkä osannut päättää minkä herkun toteuttasin. En toteuttanut mitään ja toteutin kaikki, syntyi kaikkipizzatmullehetinyt-tyylinen valkoinen pizza. Kaiken kukkuraksi jaoin täytteet siten, että toiselle puolikkaalle asettelin anjoviksia, toiselle tomaatteja. Molemmat puolet saivat sipulitäytettä sekä marinoituja oliiveja. Täydellistä.

Pizza oli aivan järkyttävän hyvää. Tomaattinen toverinsa on saanut vahvan kilpailijan. Oliivit toivat mukavasti happoa ja suolaisuutta. Kun kalattomuudessani kysyin mieheltä, miten anjovis toimii, hän vastasi: voit vaan kuvitella, ihan huippua.

Houkutinresepteinäni toimivat suosikkiblogini, Jokihaka kokkaa, pissaladiére (eli sipuli-olivi-anjovispizza) sekä klassikko Tarte flamée, jota kutsutaan myös nimellä Flammkuchen. Pohjan pihistin Avaruusaseman huumavanhyvännäköisestä pizzapostauksesta. Voisiko yhdistelmäpizzan nimi olla sitten Space pissa flamée? Melko myyvä nimi!


****

Valkoinen sipulipizza

pohja (kahdelle pitsalle)
140 g vehnäjauhoja | n. 2dl
125g durum-vehnäjauhoja | n. 1 3/4 dl
8g kuivahiivaa | vajaa pussillinen
3/4 tl suolaa
170g lämmintä vettä | vajaa 2 dl
1-2 rkl oliiviöljyä

marinoidut oliivit 
oliiveja (n. 20kpl)
1/2 dl oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä
mustapippuria
timjamia ja rosmariinia (tuoretta jos on)
sitruunamehua (tai pari sitruunaviipaletta)

sipulitäyte
n. 600g sipulia
5 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
120g (1 prk) smetanaa
hieman suolaa
mustapippuria

halutessasi
juustoraastetta
anjovisfileitä
kirsikkatomaatteja

Sekoita taikinan kuivat aineet ja lisää vesi ja öljy. Vaivaa käsin (tai koneella, lucky you) tasaiseksi. Jätä kohomaan lämpimään paikkaan.

Puolita oliivit, poista tarvittaessa kivet. Mittaan kattilaan öljy ja hienonnettu valkosipuli ja lämmitä hieman. Lisää muut aineet ja anna kuumua samalla sekoitellen muutama minuutti. Ota kattila pois liedeltä ja jätä marinoitumaan.

Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Tee samoin valkosipuleille. Lorottele paistinpannulle reilusti oliiviöljyä, kuumenna ja laita sipulit siihen pehmenemään. Laita hieman suolaa ja reilummin pippuria, anna hautua välillä sekoitellen kunnes sipulit ovat liki kypsiä. Lisää smentana, sekoita ja anna edelleen hautua hetki.

Työstä taikinapalloa reilusti jauhotetulla pöydällä 5-10 minuuttia, jotta saat taikinaan hyvän sitkon. Jaa taikina puoliksi ja kaulitse uunipellin kokoiseksi (toiseen puoleen taikinasta vihje alla). Sivele oliivien marinointiöljyä valkosipulimurskineen pohjan päälle. Lisää sipulitäyte, juustoraaste, oliivit sekä halutessasi tomaatit ja/tai anjovisfileet. Paista 200-225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia eli kunnes reunat ja pinta ovat saaneet hieman väriä.

****

Pohjan ohjeen kirjasin puolikkaana ja pyöristin grammantarkkoja mittoja muistettavampaan muotoon. Lisäsin pystyviivan perään summittaiset desimäärät. Taikinasta tulee kaksi ohueksi kaulittua pellin kokoista pizzaa. Täytteet riittävät kuitenkin vain yhdelle pellilliselle. Taikinan toisesta puolesta voi tehdä vaikka leivät: painele tai kauli taikina puolen sentin - sentin paksuiseksi pyöryläksi. Sivele päälle oliviöljyä ja ripottele hieman sormisuolaa. Voita maustaa leipää yrteillä, oliiveilla tai vaikka tomaatilla. Paista kunnes pinta saa hieman väriä.




keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Täytetyt kananmunat


Kun säidenhaltia on eri mieltä minun, ehkä noin viiden miljoonan muun suomalaisen ja kalenterin kanssa kevätsäistä ja kevään sopivasta etenemisvauhdista, täytyy laittaa eetteriin jotain keväistä ruokaa, joka luo toivoa. Tämänpäiväinen räntäp#?%akeli ei toivoa nimittäin juuri tuonut.

Täytetyt kananmunan puolikkaat sopivat mainiosti paitsi pääsiäiseen myös vappuun ja äitienpäivään, kevään muihin ilojuhliin. Ne voi tarjota alkupalana, osana noutopöytää tai vaikka salaatin lisäkkeenä. Minä aion kokeilla munanpuolikkaita myös tuorehernekeiton kaverina.


****

Täytetyt kananmunanpuolikkaat

10 kananmunaa
n. 1 dl valkosipulimajoneesia (ohje alla)
n. 3 rkl mätitahnaa

katkarapuja
ruohosipulia

Keitä kananmunat koviksi (10 min.). Jäähdytä munat kylmän veden alla ja kuori ne. Erottele keltuaiset kulhoon ja muussaa ne haarukalla muruksi. Lisää majoneesi ja mätitahna, sekoita. Annostele tahnaa teelusikan avulla "valkuaiskuppeihin" ja koristele katkaravuilla ja ruohosipulisilpulla.

****

Valkosipulimajoneesi

2,5 dl rypsiöljyä
1 kananmuna
1 valkosipulinkynsi
n. 2 rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Laita kaikki ainekset (kapeaan) kulhoon. Lataa sauvasekoitin ja sur sur. Valmista.

****



maanantai 9. huhtikuuta 2012

Uusi, upea hybridi!


Mitä syntyy kahden erinomaisen yhdistyessä? Siitä tulee uusi, upea hybridi.

Juuri sellainen on vastikään avattu Puutarhan ja hellan välissä -blogi. Luvassa on taattua laatua Ullan ja Luigin puutarhasta ja keittiöstä. Aiemmin Ulla on pitänyt hurmoksellisen huippua ja inspiroivaa Kasvakaa "&#! -blogia, jota olen seurannut silmä tarkkana ensimmäisistä postauksista alkaen. Luigin käsialaa on ollut innostava ja keittiötarhan antimia ihailtavasti hyödyntävä Punkkua ja Pydee -blogi. Nyt siis saamme kaksi kirvaa yhdellä suihkaisulla.

Tästä hybridistä minä olen innoissani!

ps. Kuva ei sentään ole Ullan ja Luigin pihasta vaan keväisestä Kööpenhaminasta, jossa piipahdin viikko sitten a-luokan leidilomalla. Palataan reissun ruoka-antiin myöhemmin.


sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Keväinen lammassalaatti


Hyvää pääsiäispäivää!

Perinteisesti lammas maustuu meilläkin valkosipulilla ja yrteillä, mutta eipä ollut lainkaan hassumpaa laittaa mausteliemeen myös inkivääriä, soijaa ja sitruunaruohotahnaa. Kun salaattiin laitettavat lihapalat marinoi vasta paistamisen ja paloittelun jälkeen, saa liha todella maukkaan maun ja sama kastike sopii hyvin salaatillekin.

****

Lammassalaatti

erilaisia salaatteja
viinirypäleitä
kurkkua
porkkana
karitsan ulkofilettä (1 kpl per 2 syöjää)

kastike
3-4 rkl (oliivi)öljyä
2 rkl soijaa
1 tl sitruunaruohotahnaa
1-2 valkosipulinkynttä murskana
n. 2 rkl sitruunamehua
1 tl sokeria 
tuoretta minttua tai persiljaa

ripaus suolaa

Huuhtele ja kuivaa salaatit, viinirypäleet ja pätkä kurkkua. Kuori porkkana. Ota liha lämpiämään. Revi salaatit, puolita viinirypäleet ja pätki kurkku. Tee kuorimaveitsellä porkkanasta pitkiä suikaleita ikään kuin kuorisit porkkanaa.

Tee kastike sekoittamalla kaikki ainekset kulhossa tai ravistamalla ne sekaisin kannellisessa purkissa.

Paista ulkofileet kuumalla pannulla. Ripottele hieman suolaa fileille. Viipaloi kypsät (tai siis mielummin mediumit) fileet puolen sentin-sentin viipaleiksi ja sekoita kastike lihojen joukkoon, anna vetäytyä hetki. Laita lihapalat ja haluamasi määrä kastiketta salaatin päälle.

****

torstai 5. huhtikuuta 2012

Mangovaahto, nopea jälkkäri pääsiäiseksi



Raikas, hedelmäinen ja täyteläinen. Suussasulava, keväänkeltainen ja pirteä. Mämmikö? Ei, vaan mangovaahto, joka on valmista viidessä minuutissa joko jälkiruoaksi tai välipalaksi. Ainekset säilyvät kaapissa viikkoja avaamattomana, joten mangovaahto sopii hyvin myös vierasvaraksi.

Sitä paitsi tämä on paljon parempaa kuin mämmi. 


****

Mangovaahto

1 prk vispi- tai kuohukermaa
1 prk rahkaa
3-4 dl 100% mangososetta
n. 1/2 dl sokeria

Vispaa kerma löysäksi vaahdoksi, lisää rahka ja jatka hetki vatkaamista. Lisää mangosose ja sokeri. Sekoita.

****

Mangososeena meillä oli tätä, S-kaupassa myydään mustassa pahvitetrassa toistakin merkkiä.

Ylemmässä kuvassa olevat munat on ostettu Kööpenhaminasta, hurmaavasta Summerbird -suklaapuoti-konditoriasta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails