sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Lime curd eli limettitahna



Mikä on sinun suosikkireseptisi ylimääräisten kananmunankeltuaisten käyttämiseen? Teetkö keltuaisista jäätelöä, majoneesia, creme bruleen, vaniljakastiketta vai jotain muuta?

Minä käytin tällä kertaa keltuaiset limettitahnaan, lime curdiin. Tahnasta tuli juuri sopivan kirpeää, riittävän makeaa ja tahmaista. Limettitahnaa voi käyttää, kuten sitruunatahnaakin (lemon curd), kakkujen ja kääretorttujen välissä, paahtiksen päällä, juustojen seurassa tai vaikka lettujen tai pannarin kanssa. Myös jugurtin makeuttajana tai pavlovan raikastuksena tahna on mainio. Ja myönnetään, ehkä kaikkein parasta tahna on suoraan purkista lusikoituna.

Kuvassa olevan veitsen saimme joululahjaksi. Ihastuttavan veitsen on tehnyt maailman hurmaavin kolmasluokkalainen Kuopiosta - kiitos Emppu!

****

Lime curd eli limettitahna

3 keltuaista
1/2 dl sokeria
1/2 dl hillosokeria
2 tl limetin kuorta raastettuna
1/2 dl limetin mehua
50g voita

Kuutioi voi valmiiksi, tarvitset sitä hetken päästä. Mittaa voita lukuunottamatta kaikki ainekset kattilaan. Sekoita ja laita lämpö päälle. Sekoita voimakkaasti koko ajan keskilämmöllä kunnes seos sakenee (ja muuttuu vaaleankeltaiseksi). Nosta kattila pois levyltä ja laita voikuutioita muutama kerrallaa koko ajan samalla sekoittaen. Kun kaikki voinokareet ovat sulaneet ja tahna on tasaista, laita se jääkaappiin kannellisessa kipossa. Tahna säilyy jääkaapissa pari kolme viikkoa. Tahnan voi myös pakastaa.

****

Aivoni ei muuten millään meinaa taipua ajattelemaan, sanomaan tai kirjoittamaan sanaa limetti. Olen puhunut vuosikausia virheellisesti limestä, tälläkin areenalla. Hyi minua, mikä kaamea moka. Lupaan parantaa tapani (vaikka limetti onkin minusta aivan pöhkö sana, eikä se kuulosta lainkaan suomelta).

Limetti(jes!)tahnan reseptin löysin oululaisesta Sokerikukkasia-blogista. Käytin tahnaan kaikki neljä kaapissa ollutta, pientä keltuaista.

14 kommenttia :

  1. Minä taidan puhua limestä ja limetistä jopa samassa lauseessa, kun en oikein tiedä mitä käyttäis ja sitten käytän molempia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molempien sanojen käyttö on hyvä valinta!

      Poista
  2. Minulla on tekemättä tämän lisäksi myös lemon curd, vaikka aikomusta siihen on ollut monet kerrat. Lemon curd on muuten paras lusikkaleipien täyte, limettiversiota en ole kokeillut. Limetti. Opettelen tuon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lusikkaleipiä alko tekemään mieli ihan justiinsa!

      Hedelmä, sitrushedelmä, limetti, englanniksi lime. Näin se menee.

      Poista
  3. Juuri tänä viikonloppuna mietin, että mihinkäs ne ylimääräiset valkuaiset laittaisin, kun tein creme bruleeta :D Lemon curdin tekeminen on ollut suunnitelmissa, mutta lime kuulostaa myös hyvältä. Minä käytän itsepintaisesti lime-sanaa, koska limetti nyt vaan kuulostaa pöhköltä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Creme brulee on ihanaa! Parisen viikkoa sitten meillä oli myös valkuaisongelma bruleen jäljiltä :) Tee pavlovan pohja, säilyy hyvin vaikka ens viikonloppuun.

      Kohta soitan kielitoimistoon ja vaadin vaihtamaan limetin nimen limeksi. On se vaan niin paljon parempi :)

      Poista
  4. Niin ihana, keväinen kuva!

    Mun suosikkireseptini? Pudotan hanskat ja huudan: "Jaaaaakkoooooooo!"

    VastaaPoista
  5. Kiitos, Akvamarin!
    Sinulla on aivan loistava suosikkiresepti, siis kertakaikkiaan moneen tilanteeseen sopiva.

    VastaaPoista
  6. Minulla tahtoo aina jääda valkuaisia:) Miten tuon curdin säilyvyys, jos ei siis kulu loppuun nopsasti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitoinkin tuohon reseptiosaan säilyvyydestä. 2-3 viikkoa säilyy jääkaapissa, ainakin ja pakastaminenkin onnistuu.

      Mitä teet valkuaisista?

      Poista
    2. Ai joo, lukihan se siellä:) Yleensä vanhetan niitä aikani jääkaapissa, aikomuksena tehdä marenkia tai macaroneja, mutten uskalla,kun edellinen koitos meni pieleen. Sitten lopulta laitan valkuaiset kompostiin... nolo...

      Poista
  7. Lemon curd on se mihin käytän keltuaiset - tosin menee yleensä niin päin, että aloitan tekemään curdia ja valkuaiset "pitää" sitten käyttää marenkeihin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa siltä, että teillä syödään lemon curdia enemmänkin - mikä on, Minna, sinun suosikkitapa käyttää sitä?

      Tosi, tosi kurjaa tuo marenkien pakkoteko.

      Poista
  8. Paahtoleivän päällä, kakun välissä, mutta kaikkein mieluiten marenkien kanssa kermavaahtoon sekoitettuna. Tuohon kun lisää vielä marjoja ja hedelmiä tai molempia, niin saadaan lempijälkkärini (tai siis yksi niistä)

    Kovin usein tuota ei kyllä parane tehdä, kun ei ole sieltä kevyimmästä päästä ja sokeriyliannostuksenkin vaara on todellinen...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails