keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Salmiakki-sitruunamuffinit ja antismööraus



Muutama viikko sitten ainutlaatuinen aatelinen, Eleanora von Smöör, tuli ja smöörasi kinuski-puolukkaleivokseni. Nyt on antismöörauksen aika.

Ehkä muistattekin, että sana smöörata tarkoittaa samaa kuin nostaa aatelisarvoon, tulla huomatuksi erityisen hurmaavana tai olla samalla, ylhäisellä tasolla. Vastoin yleistä oletusta anti-etuliite ei tee antismöörauksesta edellisen vastakohtaa. Antismööraus tarkoittaa ylhäisellä tasolla pysyvää, ensiluokkaista ja hurmaavaa ilman dimanddeja, pyrstösulkia tai aatelisarvoa. Kolmea viimeksi mainittua ei kokkipottilan tiluksilla olekaan liiemmin näkynyt, kolme ensimmäistä ovat tietenkin aivan itsestäänselvyyksiä.

Valitsin von Smöörin Baking Instinct -blogin arkistoista leivottavaksi salmiakki-sitruunamuffinit, koska himoitsen salmiakkia ja rakastan sitruunaa. Mutta myös siksi, että halusin testata aatelisen todellisen reseptointikyvyn. Liian usein nimittäin sanat "sitruuna" tai "salmiakki" ovat kakkumaisissa leivoksissa vain silkkaa häivähdystä ja sitruunaan vivahtavaa lakumakua.

Mutta Eleanora von Smöör ei ole mikään turha pöyhistelijä vaan hän on todellinen reseptitaituri - salmiakki-sitruunamuffinsit olivat aivan erinomaisia. Rakenne oli kuohkea mutta kostea ja maku sopivan sitruunainen, siitä pitivät huolen sitruunankuoriraaste ja -mehu sekä lemon curd -tahna. Salmikkisattumat taikinassa sulostuttivat suolaisuudellaan, eikä kasa mustaa kultaa muffinssien vieressä tehnyt kahvihetkestä ainakaan kehnompaa.

****

Salmiakki-sitruunamuffinit

muffinit
3 kananmunaa
2 1/2 dl hienojakoista ruokosokeria
1 tl vaniljasokeria
100 g voita
1 dl kermaa
yhden luomusitruunan hienoksi raastettu kuori
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
40g apteekinsalmiakkia
3/4 dl sitruunan mehua
1 dl lemon curd -tahnaa

kuorrute
50 g pehmeää voita
4 dl tomusokeria
1/2 rkl limetinmehua
yhden limetin hienoksi raastettu kuori
200 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
20g apteekinsalmiakkia

Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vatkaa sähkövatkaimella kulhossa kananmunat, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata voi kattilassa ja lisää siihen ruokakerma. Anna jäähtyä hetki ja lisää voi-kermaseos kananmuna-sokerivaahtoon. Lisää lopuksi sitruunankuori.

Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää seos muovilastalla käännellen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa, jotta taikinaan ei muodostu sitkoa. Lisää lopuksi  pienemmiksi silputut apteekinsalmiakit, sitruunanmehu sekä lemon curd -tahna. Kääntele ne tasaisesti taikinaan. Sekoita taikinaa pohjia myöden, jotta salmiakit jakautuvat tasaisesti.

Nosta paperivuokia muffinipellin syvennyksiin. Täytä paperivuoat taikinalla. Paista uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia koosta riippuen tai kunnes vaikuttavat kypsiltä.  Jäähdytä valmiit leivonnaiset ritilällä.

Tee kuorrute. Yhdistä kulhossa pehmeä voi, tomusokeri, limetinmehu ja -kuori sekä tuorejuusto tasaiseksi tahnaksi. Levitä kuorrutus jäähtyneiden kuppikakkujen päälle. Koristele juuri ennen tarjoilua apteekinsalmiakilla.

****

Resepti on Baking Instinct -blogin aarteita. Löydät sulkakynällä kirjoitetun alkuperäisreseptin täältä.

13 kommenttia :

  1. mahtavaa, sitruunalakuja muffinssimuodossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, niin just! Paitsi lakumaku vaihtuu näissä oikeaan salmiakkiin :)

      Poista
  2. OI nam,nam - salmiakki sitruunaleivonnaisissa on ihanaa. Harmi vaan kun meillä ei isäntä voi salmiakkia sietää. Yhdessä vaiheessa käytin sitruunakreemiä ja turkinpippuricrushia täytekakun täytteenä ja se oli aivan ihanaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis onko olemassa joku joka ei siedä salmikkia? ;)
      No ei vaan. Tuo kreene-crush kuulostaa sellaiselta, jota voisi lusikoida purkista.

      Poista
  3. Smöörata ,,,,,mikä hurmaava sana;D
    En ole koskaan maistanut salmiakilla maustettuja leivonnaisia mutta nämä kyllä kuulostavat herkullisilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Smöörata tuntuu minunkin suussa mukavalta: leikkisä, pehmeä ja vähän kummallinen:)

      Poista
  4. Tää kuulostaa kyllä just meidän perheen aikuisväestön makialta! Täytyypi kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilkaa ihmeessä! Sitruunaisuus on tosi raikas ja muffinien kosteus just hyvä.

      Poista
  5. Tosi harvinaista herkkua tuo salmiakki meillä, tulee vain joskus vieraiden mukana :) Mutta vaikea kuvitella miten leivonnainen tästä paranisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti teille on tulossa pian vieraita :) Jos ei, laita ihmeessä osoite sähköpostiin niin pistän ensiapupakkauksen matkaan!

      Poista
  6. Tosi ihanan näköisiä. :) Ja hieno kuvakin! Hmf, sääli että viikonloppu on jo lopussa - muuten olis voinut leipomishimo iskee. ;)

    VastaaPoista
  7. Kiitos, Nelle! Herkkuja olivat myöskin.
    Jos viikolla ei leipoa, täytyy satsata ensi viikonloppuun. Kuunvaihtojuhlat ja kaikkee!

    VastaaPoista
  8. Olen tehnyt näitä nyt jo useamman kerran, ja aina ovat menneet hyvin kaupaksi. Kiitos erinomaisesta reseptistä!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails