torstai 7. helmikuuta 2013

Talvipäivän lämmittäjä: juustoinen porokeitto


 Arjen tasapainottelua: kylmä talvipäivä & lämmin keitto.
 
 ****

Juustoinen porokeitto 
4 annosta

1 reilunkokoinen sipuli (n.100g)
1 valkosipulinkynsi
tilkka öljyä
100g kylmäsavuporoa
8-10 dl vähäsuolaista lihalientä
150g sulatejuustoa (Koskenlaskija)
2 dl kermaa
(2-3 rkl maissitärkkelystä (Maizena) + tilkka vettä)
1/2 dl valkoviiniä
mustapippuria
(suolaa)

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuumenna öljyä kattilassa ja kuullota sipulisilppuja öljyssä muutama minuutti. Jos poro on palana, hienonna se joko veitsellä tai tehosekoitimessa. Lisää kattilaan porosilppu, lihaliemi ja sulatejuusto. Keitä hiljalleen kunnes juusto sulaa. Lisää kerma ja anna kiehua. Surauta keitto tasaiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Tarkista suola, mutta älä laita sitä automaattisesti, sillä poro, lihaliemi ja juusto tuovat kyllä suolaisuutta. Suurusta tarvittaessa ja lisää lopuksi tilkkanen valkoviiniä. Rouhi päälle mustapippuria.

****

Keitosta tuli aivan superhyvää. Juuston ja kerman tuomaa täyteläisyyttä leikkasi juuri sopivasti loraus valkoviiniä. Keiton kanssa maistuivat erinomaisesti mustikkaiset ruisgrissinit.

12 kommenttia :

  1. Vastaukset
    1. Kiitos! Keitto oli lämmitettynäkin tosi maukasta, aika makoisa etäpäivälounas :)

      Poista
  2. vaikuttaa herkulliselta keitolta, ja kaunis kuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Herkkusuulle! Kiva, jos kuva miellyttää. En meinannut millään saada siedettävää ruutua aikaiseksi. Puuh, miten vaikeeta (ja ihanaa)!

      Poista
  3. Meilläpä ei olekaan ollut vähään aikaan poroa, mutta asia korjataan (luultavasti tämän herrrrrkullisen näköisen reseptin avulla). Oliko rouheena vai siivuina vai miten se poro? Vai veistelitkö jostain poronpotkasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku kimpale sitä savuporoa oli ja siitä osan veistelin pieneksi hakkelukseksi. Loppu on nakerrettu siltään suolanhimoon:) Mutta ajattelisin, että mikä vain kylmäsavuporomuoto käy, jos ja kun keiton surauttaa kuitenkin koneella samettiseksi.

      Poro on parasta (paitsi tienvarressa).

      Poista
  4. Olisiko keitto ollut kovin ohutta ilman tuota Maizenaa?
    Ja kyllä on nyt vaivannäkö kannattanut, hieno kuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonna, osuit keitonkeiton ihmetyksen ytimeen: ihan samaa ihmettelimme kattilan ääressä, että miten juustoisa ja kermaisa keitto muka voi olla niin lirua, että se tarvitsee suurustaa. Kumma homma. Aluksi reseptiin kirjoitinkin "suurusta tarvittaessa", taidan korjata sen niin.

      Kiitos kuvakehusta! Toisten otoksia katsoo onneksi aina niin eri silmin. Omissaan näkee vaan ne asiat, mitä sielun visiossaan näki eri tavalla :)

      Poista
    2. Minä olen muuten kohta menossa hakemaan puolikasta poroa Lapin kuljetukselta. Ei tosin savustettua.

      Poista
    3. Ooh! Mahtista! Odotettavissa upeita pororeseptejä.

      Poista
  5. Viime viikonloppuna nautittiin savuporomoussea ja tämän lukemisen myötä savuporo himo iski jälleen :). Hieno kuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Savuporo on kyllä herkkua, mousse kuulostaa aivan ihanalta.

      Minä pidän ehkä vielä enemmän lämminsavuporosta, mutta sitä on harvemmin saatavilla, enkä ehkä raaskisi sitä keittoon laittaakaan.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails