maanantai 11. maaliskuuta 2013

Linssikeitto kookoksella ja yrttitahnalla


Kalenterin mukaan ulkoilukelit alkavat olla parhaimmillaan. Pakkasmittari on hieman toistamieltä ja koittelee kärsivällisyyttämme. Aion silti pakata reppuun kunnon eväät, virittää aurinkolasit nenälle ja etsiä aurinkoisen, tuulensuojaisen paikan*. Termareita tarvitaan vähintään kaksi: toinen lämmittävälle linssikeitolle ja toinen kahville. Kasa suklaakeksejä kruunaa eväshetken.

****

Linssikeitto kookoksella ja yrttitahnalla

2 1/2 dl punaisia linssejä
2 tl kylmäpuristettua kookosöljyä (tai muuta öljyä)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2x2 cm palanen tuoretta inkivääriä
1 tl jeeran eli juustokuminan siemeniä
1 tl korianterin siemeniä
1 tl paprikajauhetta
1/2 - 1 tl sambal oalekia (tai hieman chilijauhetta)
2 tomaattia kuutioina
1-2 rkl tomaattipyrettä
8 dl kasvislientä
2 dl kookoskermaa
1-2 rkl riisietikkaa (tai muuta mietoa etikkaa)
suolaa
mustapippuria

yrttitahna
yrttejä (persilja, korianteri, rukola...)
oliiviöljyä
happoa (etikkaa tai sitruunamehua)
suolaa
sokeria

Huuhdo linssit siivilässä huolellisesti ja jätä valumaan. Kuori ja silppua sipuli sekä valkosipulinkynsi ja inkiväärinpalanen. Jauha morttelissa jeeran ja korianterin siemenet (voit korvata valmiilla jauheellakin). Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulisilppuja siinä hetki. Lisää inkiväärisilppu sekä jeera, korianteri, chilitahna, tomaattipyre ja paprikajauhe, pyöräytä sekaisin ja sekoittele hetki. Kaada kattilaan kasvisliemi ja linssit. Anna kiehua hiljalleen noin vartti.

Lisää tomaattikuutiot sekä kookoskerma ja jatka keittämistä vielä 5-10 minuuttia tai kunnes linssit ovat täysin pehmenneet. Mausta riisietikalla, suolalla ja mustapippurilla. Surauta keitto samettiseksi sauvasekoittimella.

Tee yrttitahna hienontamalla yrtit ja sekoittamalla niihin muita aineksia. Voit halutessasi tehdä tahnasta tasaista sauvasekoittimella, koneella tai morttelissa. Tahna saa olla paksua tai juoksevaa, kuinka haluat. Tarjoile yrttitahna keiton kanssa.

****

Keittoon käytettävät tomaatit saavat olla nahistuneita ja pehmenneitä ja yrttitahnaan käytettävät yrtit jo huippuhetkensä eläneitä. Hävikistä herkuksi, katsokaas.

*rannikkoseudulla tuulensuojaiset paikat ovat kiven alla tai, oijoi, mullantuoksuisessa kasvihuoneessa. Suosin jälkimmäistä.

18 kommenttia :

  1. Juuri äsken mietin ulos katsoessani, että mitä ei tarvittaisi yhtään lisää enää, ois lumi. Mutta sitä vaan sataa. Viikonloppuna kasvihuoneessa oli aurinkoisena hetkenä 20 astetta lämmintä ja tuoksui laventelille, vaikka kasvi näyttää ihan kuolleelta. Alkoi tuntua, että tulisipa se kevät jo, ede pikkuhiljaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mitään lisättävää. Laventelille iso käsi!

      Poista
  2. Täällä päin suupielet laski hetkeksi heti aamusta kun mittari näytti -18 astetta. Mutta eiköhän tämä tästä vielä kevääksi muutu :) ja näillä säillä maistuu hyvin keitot ja pataruoat. Pitää ottaa niistä kaikki irti ennen kesää :)



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kai se kevät on joka kevät lopulta tullut. Mutta on tässä kylmyydessä hyvääkin: aurinko on paistanut ihanasti ja ulkona kuivuvat lihat tykkää :)

      Poista
  3. Tää kuulostaa niin ihanalle keitolle, että pakko kokeilla joskus tässä pakkaspäivinä :) Punaisia linssejäkin olisi ehkä juuri ja juuri tuon verran jäljellä, joten tää olisi ehkä paras keino tyhjentää pussinpohjat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just tuon verran oli meilläkin punaisia linssejä jäljellä. Siitä se sitten lähti :)

      Poista
  4. Tälle retkelle mäkin haluaisin mukaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuu! Tee soppaa toisen satsin!

      Poista
  5. Jos sulla on aina tälläset eväät, haluan kans sun kans retkelle. Säästä viis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina, tottakai. Ainakin, jos tiedän, että mielipidejohtaja tulee mukaan retkelle :)

      Poista
  6. Kiitos vaan, piti sitten heti tehdä lounaaksi punaista linssikeittoa ;D

    Ihanan inspiroiva ohje, taas kerran!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, anteeksi ja ole hyvä, sauvajyvänen :D

      Poista
  7. Ihanaa, että muutkin innostuu pakkaspäivinä linsseistä. Meillä herkuteltiin viikonloppuna (ja tänään lounaalla) kookos-linssikeitolla. Itse käytin vihreitä linssejä, limeä sekä currytahnaa kookoskerman lisäksi. Herkullista! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa, Petra, ihanalta keitolta! Samantyyppinen viikonloppuruoka ja maanantailounas on siellä ja täällä ollut. Linssit on kyllä helppoja ja herkkuja!

      Poista
  8. Linssikeitot on ihania;vaikken ole keittoihminen niin niitä tuli nyt talven aikana tehtyä useinkin;samoin linssimuhennosta. Nyt on jo sen verran lämmintä ettei keittoa tee mieli...Lime ja kookos antaa kyllä ihanan makulisän vaikka mille!

    VastaaPoista
  9. Täällä on aivan soppeli keittokeli, -20. Pliis, puhalla kevättä tännepäin!

    VastaaPoista
  10. Tein aika vasta myös kookos-linssikeittoa, ja ihmeekseni mun mies on kysellyt sitä jo monta kertaa uusiksi sen jälkeen. Oli kyllä hyvää. Tosi kivat eväät teillä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linssikeitot ON herkkuja! Teillä taitaa olla sillä laidalla maailmaa vähän toisen tyyppiset retkikelit :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails