tiistai 7. toukokuuta 2013

Poro-vuohenjuustoleivät balsamicosiirapilla


Kevään ja kesän koittaessa juhlakausi alkaa taas olla kuumimmillaan. Ja mikäs se mukavampaa!

Minä tykkään aina eniten juhlapöytien suolaisista tarjottavista. Pieniä suolaisia paloja en voi useimmiten vastustaa lainkaan. Minimuonat ovat ystäviäni myös silloin, kun olen itse ruokakemujen emäntänä, sössin aikatauluttamisen ja vieraiden viihtymiseen (ja oman nälän taltuttamiseen) tarvitaan jotain, joka oli suunniteltu osaksi varsinaista juhlapöytää. Mutta jos ei kerro kenellekään ja tyrkkää drinkkilasin käteen jo ovella, ei kukaan arvaa mitään.

****

Poro-vuohenjuustoleivät balsamicosiirapilla

balsamicosiirappi
2 dl balsamicoa
n. 1/2 dl sokeria (tai tarpeen mukaan)

leipiin
tuoretta, hyvää, vaaleaa leipää (esimerkiksi ciabatta)
kylmäsavuporoa siivuina
vuohentuorejuustoa (esimerkiksi Chavroux)
tilkka kermaa tai maitoa
tuoretta timjamia

Keitä ensin balsamicosiirappi. Laita kattilaan balsamico ja sokeri. Kiehauta ja alenna sitten lämpöä ja anna poreilla hiljakseen. Keitä siirappia niin paljon kasaan, että se sakenee hieman. Älä kuitenkaan keitä sitä siirappimaiseksi, sillä balsamicosiirappi jähmettyy huomattavasti jäähtyessään. Voit tehdä siirapin valmiiksi hyvissä ajoin, se säilyy jääkaapissa ainakin pari viikkoa.

Leikkaa leivästä siivuja. Voit paahtaa leipiä kevyesti uunissa niin halutessasi, rapea pinta leivissä on aina yhtä ihana. Täytä leivät kuitenkin jäähtyneenä. Notkista pehmeä vuohenjuusto tilkalla kermaa tai maitoa. Sivele juustoa reilulla kädellä leiville. Myttää kylmäsavuporoviipale taiteellisesti juuston päälle ja huiski päälle balsamicosiirappia sekä tuoretta timjamia.

****

HUOM! Balsamicosiirappiin tarvittavan sokerin määrä on riippuvainen jossain määrin balsamicon laadusta. Vanha ja paksu balsamico on jo valmiiksi makeaa, tuore (ja halvempi) balsamico on selvästi lirumpaa, jolloin sokeria tarvitsee enemmän.

12 kommenttia :

  1. Pienet suolapalat, tarvitaanko juhlissa edes muuta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarvitaan: kuohuvaa!

      Arvasin, että saan sinusta, Jonna, tähän hengenheimolaisen :)

      Poista
  2. Tässä onkin hyvä syy pistää pystyyn juhlat! Näyttää herkulliselta ja varmasti maistuukin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiks je ja kyllä vain! Aina on syytä pieniin juhliin!

      Poista
  3. Myös minun suosikkejani ovat pienet suolapalat! Niillä pelastuu myös harmaampi arki-ilta (varsinkin jos on lasillinen kuohuvaakin), ja kas, taas on elämän suupieli hymyssä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuohuva pelastaa kyllä ilman suolapalaakin ;)
      Mutta silti, voisin elää pienillä suolaisilla ruuilla.

      Poista
  4. Oi, varmasti ihania! Pitääpä pistää mieleen ja sopivan tilaisuuden tullen kokeilla itsekin :)

    Minä oon kanssa pikkusuolaisten fani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. The Fanclub!

      Tuo siirappi kruunasi kyllä elämyksen, suosittelen!

      Poista
  5. Yksi pikkusuolaisten ystävä ilmoittautuu lisää... vaikka minä kyllä tykkään melkein enemmän niitä syödä kuin tehdä. Näpertely kun ei ole oikein minun juttuni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta onneksi on paljon pikkusyötäviä, joiden tekeminen on kuitenkin reilujen linjojen hommaa - näidenkin.

      Poista
  6. Minäkin notkun mieluiten juuri näiden alkupalavatien vierellä skumppalasi kädessä. Tosi nätit on leipäset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Skump... eikun alkupalavatien äärellä on ruuhkaa!
      Kiitos, poromytty ja timjami luovat taiteellisen illuusion :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails