maanantai 2. syyskuuta 2013

Omenahillo uunissa


Laita kaikki ainekset uunivuokaan, unohda hillon vahtaaminen tunniksi, jopa puoleksitoista, ja palaa keittiöön purkittamaan makea herkku. Koskaan ei hillonteko ole ollut näin helppoa!

Pari välivaihetta voi edellä mainittuun listaan lisätä, jos muistaa. Uunituksen aikana herkkua voi hämmentää kerran tai pari. Ja ennen purkitusta hillosta voi tehdä tasaista joko teho- tai sauvasekoittimella. Maku on tavalliseen, keitettyyn omenahilloon verrattuna intensiivisempi, toffeinenkin. Niin hyvä, että keitettyyn omenahilloon ei tarvitse enää palata.




Resepti




Omenahillo uunissa


2 osaa omenoita
1 osa hillosokeria

lisäksi maun mukaan
kanelitanko tai pari
hieman muskottipähkinää
sitruunamehua


Kuumenna uuni 150 asteeseen. Lohko puhtaat omenat neljään tai kuuteen osaan, poista siemenkodat. Laita omenat ja sokeri uunivuokaan, sekoita ja mausta haluamallasi tavalla. Vasta raastettu muskottipähkinä ja kaneli ovat tuovat hilloon upeita sävyjä. Sitruunamehua voi lisätä valmiiseenkin hilloon, jolloin hapon säätäminen on helpompaa.

Laita vuoka noin 150 asteiseen uuniin ja anna muhia 1–1 1/2 tuntia. Välillä hilloa voi sekoitella. Neste saa muuttua jopa siirappimaiseksi. Poista kanelitangot ja kaada valmis hillo tehosekoittimeen tai sauvasekoittimelle sopivaan astiaan ja aja hillo tasaiseksi. Mausta tarvittaessa sitruunamehulla. Purkita puhtaisiin ja kuumiin purkkeihin. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.

HUOM! Sokerin määrää voi säätää toivotun makeuden ja säilöntätavan mukaan: pakastettavaan hilloon ei tarvita niin paljoa sokeria kuin jääkaapissa säilytettävään. Yllä oleva määrä on varma tapaus, hillo säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä lasipurkissa noin vuoden.

_____

Kokeile myös muita säilöntäsuosikkejani:





45 kommenttia :

  1. Tätä pitää kokeilla. Mua aina stressaa se purkkien desifiointi, enkä saa aikaiseksi tehdä hilloja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä helpompaa hillohommaa ei olekaan, kokeile! Pääasia on, että purkit on puhtaita ja purkit tulevat aivan täyteen. Usein keitän pieniä purkkeja kansineen jonkun aikaa, valutan hetki ennen purkitusta ja se on siinä. En tee mitään tuikitarkkoja desinfioimisoperaatioita :)

      Poista
    2. Purkit ja kannet pesen normaalisti käsin. Kuuman hillon laitan purkkiin ja hillopurkki noin puoleksi tunniksi kansi alaspäin. Pystyyn nostamisen jälkeen ei mee kauaa kun kuuluu napsahdus kannesta eli imasee ilmatiiviiksi. Säilyy hyvin kellarissa "vuosia" ellet satu syömään sitä

      Poista
  2. Viimeks kun keittelin omenasosetta uunissa kattilan nupista poksahti puolikas irti :D. Mutta tää on kyllä yks vaivattomimmista hilloamismetodeista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ups, kattila parka!
      Samalla kun hillo muhi uunissa, luin teidän tontilta superhillokeittäjän kokemuksia. En ollu älynny, että hilloamisestakin voi tehdä taidetta - vau!

      Poista
  3. Ihan mahtava ohje! Pitääpä kokeilla heti illalla kotona. Enpä olisi tuota muskottipähkinääkään älynnyt laittaa mausteeksi. Siitä kirposi myös villi idea sahramilla maustetusta hillosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Muskottipähkinä sopii vähissä määrin omppuhilloon kyllä hienosti. Kerro sitten sahramikokeiluistasi!

      Poista
    2. Tuli itse asiassa ihan törkeän hyvää. Laitoin n. 1/4 tl sahramia.

      Poista
    3. Tämä täytyy muistaa ensi vuonna! Väri varmaan kultaantui entisestään.

      Poista
  4. Vau! Ihan uutta mulle.. Onneksi just saatiin pussi omenoita niin voi testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä! Pussilliselle omenoita peukku!

      Poista
  5. Uuniomenahillo on ykkönen!!! Viime syksynä tein sitä eka kertaa, ja jos tänä syksynä hilloan, niin uunissa tietenkin. Maussa on niin hyvät vivahteet!

    VastaaPoista
  6. Minä niin toivon, että tätä tehdään meillä ensi kesänä oman pihan omenoista ;-)
    Minäkin muuten aina vaan keitän purkit, aika vaivatonta desifioimista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma omenapuu <3
      Tämä hillo on tehty vanhempieni omenoista, joita ikivanhat puut teki taas kerran aivan ylenpalttisesti. Niistä puristuu maailman paras mehu! Meidän omat omenat ovat vielä puussa kypsymässä, vyöhyke viideltä vaan päivää.

      Poista
  7. Meillä tehtiin hilloa sosemyllyn avulla kuorimatta omenoita, aikas hyvää tuli niinkin. Kerran kokeilin uunihilloa, täytyypä taas kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kuulostaa ihanalta! Minunkin mielestä kotimaisia omenoita on turha kuoria hillohommissa(kaan).

      Poista
  8. Uunissa paahdettua omenahilloa - voiko hillo enää ihanammaksi muuttua? kiitos ohjeesta, Ihan pakko kokeilla. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ainakaan omenahillo paljoa tästä voi petrata :) Kiva, jos kokeilet!

      Poista
  9. Kokeilin, ja vitsit kun oli helppoa! Ja hyvääkin vielä, vaikka ekalla kerralla hujautin hillosokeria niin paljon, että maistaessa lähti kiilteet hampaista :D Mutta letun päällä se ei haitannut, ohut kerros maistui tosi hyvältä. Toinen satsi onnistui ohjeen mukaan, ja kaneli toi ihanan makulisän. Tekisin lisääkin tätä hilloa, muttei mihinkään mahdu enempää purkkeja Louhisaaren kurkkujen ja itsekeitettujen mehujen joukkoon :O Oon ollu liian kova martta tänä vuonna...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, Kesänaapuri! Kiitos, kun palasit kommentoimaan!

      Tuo tilaongelma kuulostaa olevan melko monella martalla :D

      Poista
  10. voi pässi, mitä hilloa tuli! ihan heleposti parasta omenahilloa koskaan. Itse sujautin mukaan inkivääriä ja vaniljatangon rääppeet. Iso kiitos vinkistä - olen nyt ylpeästi martta minäkin ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanilja ja inkivääri - uuh, kun kuulostaa hyvältä! Syystäkin olet ylpeä martta :)

      Poista
  11. Ihanaa, löysin heti 'omenahilloa' googlatessani tämän ohjeen ja vaikuttaa niin helpolta ja hyvältä että varmasti teenkin noista hyvistä talviomenista mitä eilen sain :)
    Ja noi mausteideat tuo varmasti vaihtelua makuun!
    Ajattelin pakastaa hillosta ainakin osan kun ei ole lasipurkkeja riittävästi, pakastimeen mahtuu kun pakastan purkissa ja jäätyneenä siirrään pakastepussiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tiina-mummu, kommentistasi!
      Hillo on todellakin helppo ja hillo on aivan mielettömän hyvää, syön sitä juuri nyt jugurtin kanssa :)

      Sokerin määrää voi vallan mainiosti vähentää, jos hillo päätyy pakkaseen, makeutta riittää kyllä!

      Poista
  12. Tämän ohjeen myötä kattilat sai meidän keittiössä väistyä ja jatkossa omenahillo valmistuu uunissa! Kiitos ihanasta ohjeesta, jonka jaoin myös omassa blogissamme http://perunabluussiablogi.blogspot.fi/2013/10/syksyn-hitti-omenahillo-uunissa.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, Blueskissa! Mikä mahtava blogi teillä - kokkausta ja rokkausta harrastetaan meidänkin perheessä :)

      Omppuhillo uunissa on kyllä herkkua. Mainio huomata, miten väri vaihtelee omenalaadun (ja paahtoasteen ja sokerilaadun) mukaan. Meidän hillo on aivan toffeen väristä.

      Poista
  13. Tämä on ihan mahtava! Ikinä ennen en ollut tehnyt hilloa, joten kun tein tällä, en tästä enää poistu. :D Kiitos paljon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huippua! Ja kiitos, kun palasit kommentoimaan :)
      Uunissa tehty omppuhillo on ihan parasta!

      Poista
  14. Tällä ohjeella tehtynä on menossa just uuniin kolmen kilon satsi omppuja! Saa nähdä kuin monta purkkia tulee ja kuin kauan saa hauduttaa ;) Hyvää syksyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää syksyä ja herkkuja hillohetkiä teillekin!

      Poista
  15. Uunissa hillo, huumaava tuoksu tulee jo nyt 20 min jälkeen :)

    VastaaPoista
  16. Mulla menee just omput uuniin:) jännää...
    Uskon, että tulee herkkua..

    t. Jaana

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taatusti tulee! Mukava, Jaana, kun kommentoit :)

      Poista
  17. Minä tein eilen hilloa kahdesta kilosta omenia. Hillo on aivan taivaallisen ihanaa, mahtavan toffeen väristä! Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, ilo on täysin minun puolellani! Loistavaa, että hillo maistuu!

      Poista
  18. Aivan mahtava ohje,kiitos :) nyt ei tarvii kattilaa enään vahtia,ja maustaa voi miten haluaa,kiitos! En palaa enään kattiloihin kait :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tykkäsit! Kiitos, kun tulit kommentoimaan :)

      Poista
  19. Toinen satsi onnistunutta uuniomppuhilloa purkitettuna. Helposti onnistui täydelliseltä hilloamis amatööriltäkin, kiitos hyvästä ohjeesta. :)

    Minulla odottaisi käyttöä myös pieni määrä kotimaisia päärynöitä. Käyttäytyykö ne kuten omput jos tekisin niistäkin uunihilloa? Olisiko maustamiseen jotain vinkkejä mikä korostaisi erityisesti päärynän makua?

    Tintti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistohomma, että resepti toimii! Kiitos itsellesi, että tulit kertomaan mielipiteesi :)

      Päärynähillo uunissa kuulostaa ehdottomasti kokeilemisen arvoiselta! Päärynän kanssa sopii minun mielestä hyvin kaneli & inkivääri ja mustapippuri & vanilja (mustapippurin kanssa tietty täytyy olla maltillinen). Ja hunajalla voisi korvata pienen osan sokerista, se sopii päärynän kanssa minusta tosi hyvin.

      Poista
  20. Kiitos upeasta ja helposta ohjeesta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, Lisbeth! Uuniomenahillo on meillä tämän päivän kokkauslistalla:)

      Poista
  21. Hyvä ohje! En saanut 1,5 h vielä omenia pehmeiksi. Nyt ollut 3h uunissa 5 litran kattilassa ja ansi päällä. Onko muilla onnistunut 1,5 tunnissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas erikoista! Harmi, ettei hillo tullut ohjeen mukaan valmiiksi :( Auttaisikohan kannen poistaminen tai lämpötilan nostaminen ihan hitusella?

      Minä teen uuniomenahillon aina isossa "lasagnevuoassa" ilman kantta ja hillo tulee valmiiksi noin tunnissa, puolessatoista tunnissa siitä tulee jo marmeladimaista.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails