sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Pulled pork burger kastike - salaisuutena savustetut tomaatit



Joka vuosi syyskuisena viikonloppuna kokoonnumme serkusten kesken syömään, nauramaan, päivittämään kuulumisia ja jatkamaan jo lapsuudessa alkanutta kisuamista Suomen parhaasta kiekkojoukkueesta.

Viime viikonloppuna kokoonnuimme siskoni perheen kotiin Kuopioon. Pääruoaksi laitoimme pulled pork burgereita, joihin jokainen sai valita täytteensä itse. Simppelisti suolalla ja pippurilla maustetun nyhtöpossun lisäksi superherkullisten sämpylöiden väliin laitettavaksi tarjolla oli coleslaw, maustekurkut, tomaattiviipaleita ja karamellisoitua sipulia.

Burgerkastikkeita oli kahdenlaista: menestys-burgereista tuttua, majoneesipohjaista kastiketta sekä kastiketta, jonka sielun muodostivat savustetut tomaatit. Savuinen aromi oli pehmeä ja täydensi loistavasti kastikkeen täyteläistä makumaailmaa. Kastike on yksi parhaista, jonka olen koskaan onnistunut loihtimaan. Makeuden ja mausteiden sekä savun ja syvyyden yhdistelmä oli erinomainen.



****

Pulled pork burger kastike - salaisuutena savustetut tomaatit

3 dl coca colaa
1/2 kg kypsiä tomaatteja (4-6 kpl)
1 pieni sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
2 rkl tomaattipyrettä
tuoretta chiliä tai hieman esim. Sriracha-kastiketta
1/2 dl valkoviinietikkaa
1 1/2 dl ruokosokeria
n. 1 tl suolaa
1 tl paparikajauhetta
1/2 tl kanelia
hieman mustapippuria

Kalttaa tomaatit ja savusta niitä 15-20 minuuttia. Me savustimme tomaatit sähkösavustimessa. Mittaa kattilaan kaikki ainekset ja keittele hiljaalleen puolisen tuntia välillä sekoitellen. Surauta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella ja jatka keittelyä toiset puoli tuntia. Kastikkeen maku tiivistyy ja paranee kasaankeittyessään. Maista ja säädä makua tarvittaessa.

****

Yön pimeinä tunteina ratkaisemme aina arpomalla seuraavan vuoden kemupaikan. Kuulostaa nopealta ja tylsältä, mutta on hyvin jännittävää ja monivaiheista. Säännöt keksitään uudestaan joka vuosi, monta kertaa. Nyt yritimme kannustaa (hieman syrjässä sijaitsevaa) Helsinkiä ja joka toiseen Kalpa-pipoon upotettuun lappuun kirjoitettiin toisen pääkaupungissa asuvan serkun nimi. Ja kuinka kävikään? Ensi vuonna skoolaamme sukulaisuudelle täällä Kokkipottilassa.

Jälkiruokana tarjosimme limettipossetteja ja iltakahvilla mustikkakukkoa.

23 kommenttia :

  1. onpahan mahtavan näköistä JA kuuloista :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Andalusiana! Kastikkeesta tuli kyllä hyvää, kun maut saivat tiivistyä kattilassa.

      Poista
  2. Hyvät pirskeet! Hienoa, että serkukset pitävät yhtä. Ja tuo savustus, tuntuu, että mielikuvitus vaan on rajana. Sähkösavustin on kyllä kelpo kapine tälläiselle savustuspöntöttömälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä olivat kuudennet perättäiset serkkukemut - loistoperinne!

      Savustus on mulle vähän kummajainen, kun noin perinteisesti kala on kuitenkin ollut se juttu ja minä olen kalaton (pl. ahven). Mutta jotenkin oon viime vuosina älynny, että vitsin vitsi, savustaminen ei rajotukaan vain kalaan. Tomaattien savustamisessa olin ekakertalainen, vaan en vikakertalainen. Huippua!

      Poista
  3. Minkälaisia savustuslastuja käytit tomaattien savustamiseen? Tätä on kyllä pakko testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että lastut olivat ihan leppää. Palvelu pelasi niin hyvin, että sisko laittoi pöntön minulle valmiiksi ja sujautti lastut sisään minun näkemättä. Tiedotan, jos luulo osoittautuu vääräksi!

      Poista
    2. Juu, leppää oli. Ihan Muurikan muovipussista:) Olipahan mullakin jotain assarin hommia kun the chef taiteili! T:Sis

      Poista
  4. Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla, viimeisistä nyhtöpossuistakin on liian kauan aikaa. Sain Apupojalta lahjaksi sellaisen savustuspyssyn, joka on sekin vielä toistaiseksi ollut liian vähällä käytöllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Savustuspyssy kuulostaa kyllä edelleen aika villiltä pyrotekniikalta :)

      Poista
  5. Tomaattien savustaminen on kyllä ihan huippu juttu, nerkoasta käyttää niitä BBQ-kastikkeessa! Mä en omista savustinta ja joka kesä harmittaa. MC-keittiössä tuli sillä leikittyä, juurikin tomaateilla. Ihana resepti ja kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kira!
      Meilläkään ei ole (vielä) savustuspönttöä. Just äsken sanoin miehelle, että hän saa päättää hommataanko sähköinen vai perinteinen savustin :)

      Miten ihmeessä mulla on menny ohi sinun MC-savustushomma!? Kyttäsin olevinaan kaikki jaksot. Buu mulle!

      Poista
    2. Jos meinaa käyttää sitä tommottisiin hommiin, että keksii just nyt ottaa savua pariin tomaattiin, suosittelen kyl lämpimästi sähköistä!!!! Onnistuu ympäri vuoden ja on minuutissa käyttövalmis. Ois jääny tomskut savustamatta, jos assarin on ois pitänt rueta tulta virittteleen;)

      Poista
    3. Jep, savustusideasta savustettuihin tomaatteihin meni noin vartti - hyvä assari ja nopea savustin toimivat loistavasti.

      Poista
  6. Niin mitä mää sannoin siittä The Reseptinkehittelijästä...muistakko? Sanon nyt taas sen saman. Nykyään, kun on muotia sanoa, että "arvostan", niin sanon sen. Arvostan.

    VastaaPoista
  7. Serkusbileet on parhaita, meillä on niistä on ainakin viidentoista vuoden perinne. Tosin meitä on niin paljon, että juhlimme vain yhden sukuhaaran kesken, mutta uskollisesti vähintään kerran vuodessa istutaan samaan pöytään.

    Hannele, olet kyllä taitava. Tätä on pakko testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava serkusbileberinne!

      Testaa ihmeessä (katotaan vasta sitten sitä taitavuutta...)!

      Poista
  8. Jepulis! Tämä pitää laittaa muistiin seuraavalle savustuskerralle.

    VastaaPoista
  9. Täytyypä vinkata Mr. Weberille tästä kastikkeesta. Luulempa ettei mene kauaa, kun tomaatit ovat savustumassa :).

    p.s.Suffeli-sukat ovat päättelyä vaille valmiit, nimestä voit päätellä värit ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, Marja! Ihanaa! Suffelisukat kuulostaa herkullisilta.

      Poista
  10. Jos ei omista savustuspönttöä niin, mitä luulet, voisikohan kastikkeeseen lisätä jotain savukastiketta tuomaan savun makua? Kuulostaisi aika hyvältä tuo kastike!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Savukastike tai nestemäinen savu (liqued smoke) toimivat varmasti, kokeile ihmeessä! Kastike oli kyllä erinomainen.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails