keskiviikko 27. marraskuuta 2013

5 täytettä moneksi muuntuville rieskarullille


Se voi olla wrappi, rulla tai leipä. Sen voi koota ronskeiksi paloiksi leikatuista täytteistä tai levittää rieskan päälle tahnaksi sekoitettua täytettä. Ja kuten lupasin, samalla reseptillä hoituu niin pikkujoulujen tarjoilut kuin ilta- tai välipalatkin, miksi ei lounaskin. Kätevää, etten sanoisi!

Kaikki viisi täytevaihtoehtoa ovat erinomaisia: Mangon, kanan ja korianterin yhdistelmä on raikas ja kinkun ja karpalon liitto jopa hieman jouluinen. Ricottajuusto ja muut italialaiset maut sopivat rieskan lisäksi myös pastan kaveriksi. Aiemmin julkaistut poro-omenatäyte sekä helposti vegaanistikin  valmistettava hummus heiloineen kuuluvat ehdottomasti myös samaan erinomaisuuskategoriaan.

****

Rieskarullat - 5 täytettä

rullattavia, ohuita rieskoja (tai tortilloja)

Mangoa, kanaa & korianteria
maustamatonta tuorejuustoa (esim. 100g)
1/2 mango
1 broilerin rintafile
2-3 rkl sitruunamehua
1-2 tl hunajaa
suolaa & mustapippuria
tuoretta korianteria
(avokadoa)
salaattia

Paista broilerin file pannulla tai uunissa. Suolaa kypsä file kuumana ja huiski päälle hunajaa ja sitruunamehua, halutessasi myös pippuria. Anna maustua hetki. Kuori mango ja leikkaa siitä sopivia paloja wrapin väliin tai pientä silppua tahnaa varten. Jos teet tahnaa, sekoita kaikki pienityt ainekset yhteen ja tarkista suola, pippuri ja sitruunan määrä. Salaattia ei kannata silputa tahnan joukkoon - näyttää paremmalta!

- - - -

Kinkkua & karpaloita
ranskankermaa tai maustamatonta tuorejuustoa (esim. 100g)
100g kinkkua
1-2 tl sinappia
kourallinen kuivattuja karpaloita
1-2 tl omenaviinietikkaa
tuoretta persiljaa
mustapippuria
suolaa
(tilkka maitoa notkistukseen)
salaattia tai tuoretta pinaattia

Helppoa kuin heinänteko: silpuksi (salaattia lukuunottamatta), sekaisin ja makujen tarkistus.

- - - -

Ricottaa & italian makuja
ricottajuustoa (esim. 200g)
noin 1 dl oliiveja
noin 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1-2 rkl sitruunamehua
noin 1 tl sitruunan raastettua kuorta
tuoretta basilikaa
tuoretta pinaattia
tuoreita kirsikkatomaatteja

Pese huolella sitruunan kuori kuuman veden alla. Valuta oliiveista neste ja nosta aurinkokuivatut tomaatit talouspaperin päälle, jotta liika öljy imeytyy pois. Muutoin toimitaan edellisten reseptien tapaan ja tavoiteltavan lopputuloksen mukaan. Jos täytteestä tekee tahnaa, ei kirsikkatomaatteja (eikä pinaattia) kannata silputa joukkoon, sillä ne tuovat liikaa kosteutta. Voit tarjota ne rullien lisänä kuten kuvassa. Wrapissa se ei ole niin nökönuukaa.

- - - -

Poroa & omenaa
löydät reseptin täältä

- - - - 

Hummusta, kasviksia & fetaa 
löydät reseptin täältä


****

Resepteissä tuorejuuston, ricotan tai ranskankerman määrä on jätetty avoimeksi. Suluissa oleva määrä on sopiva määrä tahnamaiseksi täytteeksi. Jos täytteen kääräisee nopsasti wrapiksi, voi valkoista ainetta käyttää niukemmin tai vaihtaa vaikka kermaviiliin tai smetanaan, jotka tuovat kastikemaista fiilistä. Paloiksi leikattavien rullien on hyvä antaa tekeytyä jääkaapissa jonkin aikaa, jotta maut tasaantuvat ja rieska saa sopivasti pehmeyttä.


"Ravintovalmentajana törmään usein kysymyksiin: "Jos säännöllinen ateriarytmi on hyväksi, niin minkälaisia eväitä minä voisin sitten kuljettaa mukanani?" ja "Mitä voisin syödä iltapalaksi, kun se ainainen voileipä kyllästyttää?" Hyvä, ja ehkä vähän yllättäväkin vaihtoehto on erilaiset wrapit. Ne kulkevat helposti mukana, ja täytteisiin saa vaivattomasti vaihtelua. Laadukkaat raaka-aineet valitsemalla wrapeista saa todella hyvää evästä treenin tueksi. Nappaa wrapit mukaan päivän menoihin, tai nautiskele ne rauhassa iltapalaksi treenin jälkeen. Painonhallitsija voi vielä keventää wrappejä käyttämällä täytteessä kevyttuorejuustoa tai -kermaviiliä, ja kietaisemalla wrapin väliin runsaasti kasviksia."
-Terhi
Personal trainer ja ravintovalmentaja Terhi Kukkosen kommentit tarjoaa Liikuntakeskus Hukka. 
Juttu on osa Liikuntakeskus Hukan kanssa yhteistyössä toteutettua juttusarjaa. Seuraavassa osassa heittäydytään joulutunnelmaan ja leivotaan viettelevää jälkkärikakkua. Edelliset jutut löydät alla olevista linkeistä:


5 kommenttia :

  1. nää on kyllä sellaisia, että kelpaa yleisölle bileissä kuin bileissä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Kelpasi hyvin reseptientestailun lomassa myös aamupalaksi, lounaaksi, illalliseksi ja iltapalaksi :) Oli melko rullava alkuviikko :)

      Poista
  2. Juuri näin, rieskarullat on kyllä tilanteessa kuin tilanteessa. Jouluksi/Uudeksi vuodeksi suunnitteilla poro-karpalotäytteiset, tuli tilattua poroa :). Ihanaa joulun alusaikaa Hannele <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Terhi! Tunnelmallisia, puuhakkaita ja maukkaita joulukuun päiviä teillekin!
      Karpalo sopii kyllä poron kanssa mahtavasti yhteen.

      Poista
  3. Niin siis käteviä :D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails