maanantai 16. joulukuuta 2013

Lihafondue valkoviiniliemellä


Nyt ravistellaan rajoja. Valkoviiniä ei useinkaan mielletä liharuokien kumppaniksi tai osaksi niiden valmistusta, mutta koska elämä on leikki ja ruoanlaitto hauskanpitoa, ei näennäisistä säännöistä kannata välittää.

Lihafonduen liemi syntyi kuivasta valkoviinistä, kasvisliemestä ja mausteista. Erinomaista! Valkoviini toi lihafonduen liemeen raikkautta ja hapokkuutta, ja liemessä kypsytetyt lihapalat ja kasvikset saivat herkullisen makuhunnun. Meillä lihana käytettiin villinä vaeltaneen hirven filettä, mutta mikä tahansa laadukas ja murea liha sopii kypsennettäväksi fondueliemessäkin. Kasviksista parsakaali on ehdoton suosikkimme. Myös paprika, kiinankaali ja kukkakaali ovat herkkuja valkoviiniliemessä kastettuina.


Tällä viikolla kahdessatoista Blogiringin blogissa vietetään luomuviikkoa Emilianan inspiroimana. Käy äänestämässä suosikkiasi luomukuvakisassa, jossa Kokit ja Potit on mukana lihafonduekuvalla. Äänestäneiden kesken arvotaan luomutuotekori inspired by Emiliana, ja jos voitan kisan, lupaan valita palkinnoksi saatavalla Chez Mariuksen nettikaupan lahjakortilla myös jotain kivaa blogissa arvottavaksi. Että vink vink ja win-win!

****

Lihafondue valkoviiniliemellä

liemi
3 dl kasvis- tai lihalientä
3 dl Emiliana Natura luomuvalkoviiniä
n. 1 tl suolaa (liemen suolaisuus huomioiden)
1 rkl hunajaa
1-2 laakerinlehteä
2-4 valkosipulinkynttä
muutama tuore timjaminoksa
muutama mustapippuri

lisäksi
luomulihaa (esim. naudan sisäfile)
kasviksia (esim. parsakaalia, paprikaa, herkkusieniä)
hyvää tuoretta, vaaleaa leipää

piparjuurimajoneesi
1 kananmunankeltuainen
2 tl dijon-sinappia
1 1/2 dl rypsiöljyä
2 rkl tuoretta tilliä
n. 1 tl piparjuurta raastettuna
suolaa
mustapippuria
 


Tee majoneesi: erota kananmunasta keltuainen. Sekoita keltuaisen joukkoon sinappi ja sitten öljy hyvin pienissä erissä samalla voimakkaasti vatkaten. Mausta majoneesi suolalla, etikalla ja piparjuurella. Anna maustua hetki, maista ja säädä tarvittaessa makuja.

Pilko kasvikset sopiviksi suupaloiksi. Puhdista lihan mahdollisista kalvoista ja kuutioi se. Muista, että pienet palat kypsyvät nopeammin.

Kiehauta kattilassa kaikki liemen ainekset. Jos sinulla on aikaa, nosta liemi pois levyltä ja anna makujen tasaantua hieman. Siivilöi "roskat" pois ja kaada liemi fonduepannuun. Valkosipulinpalaset voit jättää liemeen. Maista lientä. Sen tulee olla melko suolaista, jotta liemi antaa riittävästi makua kypsennyksen aikana.

Ota (fondue)haarukkaan haluamasi ainekset ja anna kypsyä liemessä sopivasti. Nauti piparjuurimajoneesin ja tuoreen leivän kanssa.

****



18 kommenttia :

  1. Sinulla on kyllä ehkä maailman kaunein fonduepata! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ainoa huono puoli on, että se nokeentuu ihan kamalasti! Yksi fonduekerta=kaksi tiskiharjan päätä :)

      Poista
  2. Me on tehty vaan juustofonduita, mutta tämä kiinnostaa. Japanissa syötiin aikoinaan vastaavantyyppistä, mutta se ei kuulemma ollut paikallista sukiyakia vaan hinabea eli "fire pot'ia". Saatetaanpa keksiä hommalle vielä oma vihtiläinen nimi :). Sitä piti kysymäni präiskyykö rasva paljon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rasva? Missä? Ei viiniä saa räiskyttää!

      Poista
    2. No me ainakin tupataan jättämään rasva monesti lihaliemiin. Te ilmaisesti ette?

      Poista
    3. Tämä uteliaasti, ei tylysti sanottuna kuten sanavalinnoista voisi luulla

      Poista
    4. Ah, joo, nyt hokasin :D Usein kuorin enimmän rasvan jäähtyneestä lihaliemestä pois ennen pakastusta. Nyt en kyllä muista, miten rasvaista lientä tämä oli, mutta räiskymisongelmaa ei ollu. Joskun me ollaan tehty lihafondueta öljyllä. sen muistan roiskuneen jonkun verran, mutta ei sekään mitään onkkelma tainnut olla.

      Uteliaisuus on hyvä :D Eikä sanavalinnoissakaan ollut mitään vikaa!

      Poista
  3. Idea, kuvat, toteutus, ihan kymppejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nanna, KIITOS! Pelastit päiväni, jonka olen käyttänyt voivotellen kuvia ja ajatellen "olisi pitänyt keksiä parempi ruoka" -ajatuksia.

      Ihan oikeesti oon tehny kyllä muutakin, mutta siitä myöhemmin ;)

      Poista
    2. ihana, että jollakin muullakin on joskus epävarmuuden tunteita... sun kohdalla ei kyllä heti tullu mieleen, että voisit olla tyytymätön kun katsoo tuotosta.
      Toistan oman ekan kommenttini. :)

      Poista
  4. Lupaatko ostaa lohdutuspalkinnot myös kanssakisaajille? ;) Ihan mieletön tuo fonduepata, onko se tarttunut jostain maailmalta mukaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mulla edes ole muita lukijoita kuin kanssakisaajat (ja äiti ja sisko)? Että siinä mielessä voittomahdollisuudet on kyllä arpajaisissa hyvät :D

      Meillä on vähän epäselvyyttä padan alkuperästä. Minun mielestä se on herran Kokin peruja, mutta hänen mielestä se on minun mukana aikoinaan yhteiseen kotiin rantautunut. Että siltä pohjalta :) Paitsi että toinen tietää ja toinen luulee olevansa oikeassa... öhöm.

      Poista
  5. Yhdyin muihin ja ihailen pataa. Kiva idea käyttää hirvä, täytyy heti katsoa löytyykö meiltä enää sopivaa palasta fonduehen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hirvi oli kyllä hyvää! Se oli aikuisen hirven lihaa, vasa olis ollu varmasti vielä parempaa.

      Poista
  6. Oi miten ihana pata! Ja kuva muutenkin! Onnea kisaan :)

    VastaaPoista
  7. Mulla ei oo kuvaa kisassa, luen (kuten epäilitkin) sun blogia ja puolueeton mielipide: sulla on paras kuva! Äänestin. T: Sisko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siskoon voi aina luottaa <3 Kiitos!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails