keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Kesän maut talteen: yrttien säilönnän top kolme


Jos voisin pysäyttää päivien juoksun, olisi tämä aika hyvä aika. Myönnetään, että loman loppumisellakin on jokin painoarvo, mutta ennen kaikkea tämä aika vuodesta on pienviljelijälle yksi vuoden kohokohdista. Yrtti- ja salaattipenkit pursuilevat ja ruoanlaiton voi aloittaa kipittämällä kasvimaalle. Parasta. Samalla kun nautin joka solulla, on minulla on vähän hätä. Hätä saada syödyksi sato, hätä saada kesän maut talteen. 

Yrttien säilömisen aloitin jo alkukesästä, kun silppusin ruohosipulia pakkaseen ja tein ruohosipulisuolaa. Nyt olen tehnyt pari satsia yrttisuolaa, jota käytämme läpi vuoden liki kaikessa ruoanlaitossa. Basilikaa ja salviaa olen pakastanut pestoannoksina - arjen ruokaongelmien pelastajapaloja.

Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin keväällä ilmestyneessä Purkissa! -kirjassa* on mainio ohje yrttien säilömiseen: yrttisilppua pakastetaan öljyn kanssa jääpalamuoteissa, siis samalla tapaa kuin olen pakastanut pestoa. Silppusin ison kasan yrttejä (osaan silppusin myös valkosipulia), laitoin jääpalamuotit liki täyteen silppua, kaadoin oliiviöljyä päälle ja pistin muotit pakkaseen. Täydellisiä yrttikuutioita paistamiseen, kuullottamiseen ja maustamiseen. 

Yrttien säilönnön top kolme on siis:

*Purkissa! -kirjassa on muuten vaikka kuinka paljon erinomaisia ohjeita, suosittelen.

maanantai 29. heinäkuuta 2013

Crème Ninon - tuorehernesosekeitto kuohuviinillä


Usemmiten Crème Ninon, arkisemmin tuorehernesosekeitto, tehdään pakastetuista herneistä - olosuhteiden pakosta. Keitosta tulee aivan superhyvää niinkin, mutta juhlava keitto saa suorastaan siivet, kun siihen käyttää kesäisiä ja makeita, oikeasti tuoreita herneitä. Juhlavuudesta ja herkullisuudesta huolimatta keitto on pikaruokaa ja kesäpäivän arkiruokanakin oivallista.

****

Crème Ninon eli tuorehernesosekeitto kuohuviinillä
3-4 annosta, pienenä alkukeittona useammalle

200g herneitä
pieni (shalotti)sipuli
5dl kasvislientä
2 rkl tuoretta persijaa silppuna
2 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
n. 1dl kuivaa kuohuviiniä (tai valkoviiniä)

Poista herneistä palot ja silppua sipuli sekä persilja pieneksi. Mittaa kattilaan kasvisliemi, herneet ja sipulisilppu ja anna kiehua hiljalleen 5-10 minuuttia. Lisää kerma ja persilja, kuumenna. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Mikäli haluat keitosta aivan samettisen tasaista, voit siivilöidä keiton soseuttamisen jälkeen. Mausta suolalla ja pienellä määrällä pippuria. Lisää keittoon kuohuviini (kaada loput laseihin ja nauti), sekoita varoen ja kuumenna kiehuvaksi.

Vinkkejä:
  • paista ilmakuivattua kinkkua rapeaksi ja murustele tarjoiluvaiheessa keiton päälle
  • vatkaa puolet kermasta löysäksi vaahdoksi ja lisää kuohuviinin kanssa aivan lopuksi - keitto saa   lisää samettisuutta 
  • tee tuoreesta (silolehti)persiljasta, öljystä, suolasta ja etikasta (ehkä tilkka sokeria) persiljaöljy ja viimeistele keitto kirkkaan vihreällä öljyllä

****

lauantai 27. heinäkuuta 2013

Kiharakarvaiset vatunnoutajat


Nyt kun taloudessamme viilettää kaksi assistenttia, olen ajatellut vähän lisätä niiden tehtäviä. Esimerkiksi vatunpoiminta olisi minusta aivan erinomainen tehtävä koirille, se on vähän työlästä ja piikikästä puuhaa. Yritin opettaa, että tehkää niin kuin sanon, ei niin kuin minä teen. Mutta kiharakarvaiset vatunnoutajat ottivat mallia ja pistelivät vattuja puskista poskiinsa.

Mutta että mitä vielä. Ne vähät, jotka maltoin laittaa sankkoon, tuntuivat maistuvan vieläkin paremmin. Assareiden palkankorotustoivomukset on hylätty.


ps. pienemmästä assarista oli mahdoton saada kuvia, hän on jossain määrin vauhdikas tapaus.

perjantai 26. heinäkuuta 2013

Gotlanti - lumoava Itämeren helmi

Raukki-raukka oli vähän vinossa, pukkasin sen suoraan. Womanpower!

Gotlanti, Ruotsin suurin saari, on sijainnut aikoinaan päiväntasaajalla. Saarikaunokainen on ehkä ottanut auringon mukaansa muuttaessaan Itämerelle, sillä se on Ruotsin aurinkoisin paikka. Gotlanti teki meihin viikon lomamatkan aikana vaikutuksen monella tavalla: huumaavan ihana Visby, monimuotoinen luonto, runsas ja laadukas ravintolatarjonta sekä mukavat putiikit ja leipomot saivat meidät viihtymään erinomaisesti.

Gotlannissa oli ruusuja vielä enemmän kuin Skånessa - yksi syy lisää rakastua saareen.





Krusmyntagårdenin terassin näköala kelpaisi kotipihaammekin.
 Saaren keskus, Visby, on kuin karkki. Unescon maailmanperintökohteeksi valitussa kaupungissa on hyvin ainutlaatuinen tunnelma; ikuisuus ja nykyisyys kohtaavat. Visby oli keskiajalla hansakaupan keskus ja yksi Itämeren merkittävimmistä kaupungeista. Vanhaa kaupunkia (Innerstad) ympäröi edelleen kehämuuri, jonka sisäpuolella aika tuntuu toisaalta pysähtyneen, toistaalta taas kaupunki on hyvin eloisa ja kiinni nykyajassa. Innestadissa vanhojen tai vielä vanhempien rakennusten seinuksilla kasvaa pyörryttävän ihania ruusuja - Gotlantia ei turhaan kutsuta ruusujen saareksi - ja pieniä kauppoja, leipomo-kahviloita ja ravintoloita on paljon. Valtaosa ravintoloista on auki vain kesäaikaan, jolloin kaupungin väkiluku moninkertaistuu sekä turistien että kesägotlantilaisten myötä.

Pikkuruinen "kauppahalli" tarjosi myös erinomaista lounasta.
Viime vuonna lomailimme karavaanireissullamme Göteborgissa, vuoden 2012 Ruotsin ruokapääkaupungissa. Vuonna 2013 titteliä kantaa Gotlanti, joka valittiin koko saarena pääkaupungiksi seitsemän finalistikaupungin joukosta. Gotlantilaiset arvostavat paikallista ruokaa ja ylpeilevät muiden muassa tryffeleillä, lampaanlihalla ja parsalla. Kalkkinen maaperä tuottaa myös runsaasti muuta satoa, jota ravintolat hyödyntävät ihaltavasti. Myös leivontakulttuuri on saarella vahvaa - juureen tehtyjä (makeuttamattomia!) kiviuunileipiä oli saatavilla runsaasti.

Lammasbolognese @Saluhall&Bar, erinomaista!
Ravintoloita saarella on väkilukuun nähden valtavasti. Suurin osa sijaitsee toki Visbyssä, mutta myös saaren pienissä kylissä on laadukasta ruokaa tarjoavia ravintoloita. Esimerkiksi White Guide on listannut Gotlannin ravintolaparhaimmistoa. Me söimme viikon aikana ravintoloissa vain lounaita, sillä iltaisin halusimme kokkailla karavaanarikeittiössämme ja ihailla auringonlaskuja. Lounaspaikkojen lisäksi kävimme muutamassa mukavassa leipomo-kahvilassa ostamassa leipää.

Rute Stenugnsbakeri - hurmaava leipomo-kahvila keskellä ei mitään.

Vinor Krogin erinomaiset lounastapakset Fårön saarella
Oma auto mahdollisti vaivattoman liikkumisen saarella ja mukana olleet pyörät olivat taas loistavat Visbyn kaupunkiin tutustuttaessa - Innerstadissa ei tainnut jäädä yksikään katu pyöräilemättä. Välillä ajelimme kaksi- ja nelipyöräisillä vain katsellaksemme maisemia, välillä suuntasimme tilapuoteihin tai nähtävyyksille. Oi, Gotlanti, miten ihana olitkaan!

Listasimme muutamia hyväksi havaittuja ravintoloita, kahviloita ja puoteja, tässä suosituksemme:
  • Saluhall&Barissa Visbyn Innerstadissa (Österportin lähellä) yhdistyy mukavalla tavalla bistomainen ravintola ja pikkuruinen herkkukauppa, jossa myydään juustoja, lihaa, kalaa sekä hyvin säilyviä herkkutuotteita. Lounaaksi syömämme lammasbolognese tuorepastalla sekä savustettua lampaanpaistia perunoilla ja piparjuurikastikkeella olivat erinomaiset. Perjantaisin tarjolla näytti olevan afterwork-tapaksia kuohuvineen.
  • Creperiet och Logi on konseptiltaan selkeä: tarjolla on suolaisia ja makeita lettuja. Suolaiset letut, tai tarkemmin sanottuna galetet, on valmistettu tattarijauhoja käyttäen ja ovat siten hyvin ruokaisia. Täytteiksi saa valita listan vaihtoehdoista lihaa, kalaa, kasviksia tai juustoja. Neljän perheen omistama ravintola on todella suosittu ja vain pöytävaraus tai jonottaminen takaavat pöydän. Pöytää odottaville varatulla terassilla on baaritarjoilu, joten kauniilla säällä odottaminen on silkkaa hupia. Ravintola on hyvin tunnelmallinen ja rouhea olematta kuitenkaan päälleliimatun rustiikkinen. Sisustustyylistä saa kiinni, kun kerron, että kaksi omistajista on Granit-sisustusliikkeen perustajia. Creperiet och Logi sijaitsee Innerstadin Wallerplatsilla.
  •  Krusmyntagården on puutarha, kahvila, ravintola ja mauste- ja herkkukauppa kymmenisen kilometriä Visbystä pohjoiseen. Näköala on upea ja pienehkö yrttipuutarha hyvin hoidettu. Ravintolaa on vastikään uudistettu ja se tarjoaa kesällä joka tiistai kokonaisen grillattua lammasta tilpehööreineen. Kaupassa on laaja valikoima (ylihinnoiteltuja) maustesekoituksia ja muita pientuotteita.
  • Lilla Bjers on noin 8 kilometriä Visbystä etelään sijaitseva tila, jossa on kehuttu ravintola (gårdskrog) sekä tilapuoti (gårdsbutik). Tilan yksi tavaramerkeistä on parsa, jota he kasvattavat vihreänä, valkoisena ja violettina. Tilapuodissa myytävät tavarat ovat takuulla tuoreita, vasta pellosta nostettuja. Salaatit, valkosipulit, mansikat ja porkkanat olivat supermaukkaita!
  • Rute Stenugnsbakeri sijaitsee noin 40 kilometriä Visbystä kohti Fårön lauttarantaa (tie 148). Kesäleipomo ja -kahvila on hyvin suosittu siitäkin huolimatta, että sijainniltaan se on syrjässä mistä tahansa katsottuna. Pullat, kakut ja leivät olivat aivan erinomaisia. Herra Kokki ei ole kuulema koskaan syönyt yhtä hyvää pullaa (siis mitä? epäilen! t. kokkipottilan leipuri). Leipomon sisaryritys Tukholmassa on  Fabrique, joka leipoo samoja tuotteita ja on muuten made by mary -blogin Marian lempparileipomo.
  • Vinor Krog on iltaisin ravintola ja päiväsaikaan tapasbaari Sudersandissa, Fårön saarella. Huolimatta huolettomasta surffibaarivaikutelmasta Vinor Krog tarjosin erinomaisia tapaksia itsetehdystä makkarasta tuorepastacanneloneihin. Tapaksiin oli haettu makuja kolmesta maasta: Ruotsista, Italiasta ja Espanjasta. Baarinpuolen ruoka lupaa todella hyvää illallista tarjoavaa ravintolaa ajatellenkin.
 
Gotlannista on koottuna runsaasti tietoa nettiin. Tutustumisen arvoisia ovat ainakin nämä sivustot:

gotlanti.fi
www.gotland.net
www.destinationgotland.se
www.gotlandsguiden.se
gotland.info
www.godagotland.se
regionalmatkulturgotland.wordpress.com
www.whiteguide.se

keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Kahvijääpalat


Jääpalat pitävät juoman kylmänä, mutta helteellä ne sulavat hetkessä laimentaen juomaa. Mutta kun jääpalat on tehty juomaan sopivasta nesteestä, pysyy juoma sekä herkullisena että kylmänä.

Kahvijääpalat sopivat jääkahveihin sekä kylmiin kaakaojuomiin. Täydellisiä kahvijääpalat ovat itsetehdyn baileysin kanssa.
 

torstai 18. heinäkuuta 2013

Valkosuklaatäytteiset vadelmat



Muistatteko, kun tein viime kesänä täytettyjä mansikoita? Mansikoiden sisään lusikoitiin makeutettua mascarponejuustoa ja ne dipattiin keksimurussa - takuuvarma hitti noutopöytään tai piknikille. 

Valkosuklaatäytteiset vadelmat vaativat hieman enemmän kärsivällisyyttä, mutta takaan niiden olevan vaivan arvoisia. Raikas vattu ja kermaisella tuorejuustolla pehmennetty valkosuklaa ovat täydellinen makupari, eikä kukaan voi vastustaa pieniä ja suloisia syötäviä.

****

Valkosuklaatäytteiset vadelmat

50g valkosuklaata
n. 100g maustamatonta tuorejuustoa
n. 200g tuoreita, kotimaisia vadelmia

Sulata suklaa vesihauteessa, nosta kulho pois lämmöstä ja sekoita suklaasulan joukkoon tuorejuusto. Sekoita, kunnes täyte on tasaista. Täytä vadelmat. Vadelmien täyttäminen onnistuu helpoiten pursottamalla täytettä joko pussiin leikatun pienen reiän tai ohuehkokärkisen tyllan avulla. Laita täytetyt vadelmat jääkaappiin jäähtymään.

****

maanantai 15. heinäkuuta 2013

Pavlova - täydellinen leivos ja jälkiruoka


Ruoanlaitossa ja elämässä erilaiset tuntemukset täydentävät toisiaan: rapea tai kova kaipaa seurakseen samettista pehmeyttä, kuuma virkistyy viileästä, makea kaipaa kaverikseen suolaisuutta tai särmää. Vastakkaisuudet korostavat toistensa ominaisuuksia, jolloin pehmeä tuntuu entistä pehmeämmältä ja rapea rouskuvammalta.

Pavlovassa, tuossa makeiden leivonnaisten ja jälkiruokien kuningattaressa, yhdistyvät täydellisesti rapsahtava marenki, pehmeä kermavaahto ja raikkaat marjat tai hedelmät. Pavlova on klassikko, joka on yhtäaikaa haastava ja helppo. Haastavan pavlovasta tekee marenki, jonka tekeminen tosin kääntyy sekin helpoksi, kun muistaa muutaman tarkkuutta vaativat kohdan.

Pitkälle pääsee jo muistamalla, että puhtaus on puoli marenkia. Sekä kulhon että vispilöiden on oltava puhtaita, kuivia ja rasvattomia (teräskulho on muovista varmemmin puhdas). Myös valkuaisten on oltava puhtaita - keltuaista ei saa päästä vaahdotettavien valkuaisten joukkoon. Lopulta vaikein vaihe kesäisen pavlovan teossa taitaa olla kermavaahdon päälle kasattavien marjojen valinta.

****

Pavlova

marenki
4 kananmunan valkuaista
2 1/2 dl sokeria
2 tl maissi- tai perunatärkkelystä (esim. perunajauhoa)
1 tl vaaleaa etikkaa (esim. omenaviinietikka)

täyte
noin 3 dl vispikermaa
(hieman sokeria)
runsaasti marjoja 
mintunlehtiä koristeluun

Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset. Tee tämä tarkasti, keltuaista ei saa livahtaa valkuaisten joukkoon. Voit säästää keltuaiset ja käyttää ne johonkin muuhun herkkuun, pavlovaan et niitä tarvitse. Vaahdota valkuaisia voimakkaasti vatkaten. Kun vaahto pysyy kasassa, lisää pienissä erissä sokeri, johon on sekoitettu tärkkelys. Vatkaa koko ajan voimakkaasti. Vatkaa kunnes valkuaisvaahto on kiiltävää ja kovaa. Lisää lopuksi etikka ja sekoita vielä huolellisesti.

Levitä marenkivaahto leivinpaperille. Teen usein marengista pesämäisen, reunoiltaan hieman keskustaa korkeamman ja hyvin huolettoman ympyrän, jonka halkaisija on 25-30 cm. Voit tehdä tietysti myös useamman pienen marenkipesän. Jos pidät säntillisistä leipomuksista, voit myös pursottaa marenkivaahdon leivinpaperille. Paista marenkia 120 asteessa noin 1 1/2 tuntia (ei-kiertoilmauunissa lämpötila voi olla 125 astetta).

Levitä jäähtyneen marengin päälle vaahdotettu, pienellä sokerimäärällä makeutettu kerma sekä reilusti marjoja. Koristele mintunlehdillä. Tarjoa heti.

****

Pavlova on muuten erinomainen tarjottava myös juhlissa. Pohjista voi tehdä pienehköjä, jolloin kokonainan kakku tulee syötyä nopeasti. Valmiiksi tehtyjä marenkipohjia on nopea täyttää kermavaahdolla ja marjoilla aina tarpeen mukaan.


sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Nachospaistos grillissä



Keväällä päätimme, että tänä kesänä kehitämme grillaustaitojamme ja kasvatamme repertuaarimme. Taito-osastolta ei ole vielä kovin paljon raportoitavaa; lomalaisilla on ollut kiire olla hunnigolla, juoksennella niityillä ja olla tekemättä mitään. Ja voi olla, että valikoimammekaan ei tule valtavasti laajenemaan, sillä grillissä folionyytissä valmistettu nachospaistos on niin herkullista, ettei uutuuksille ole taas hetkeen tarvetta.

****

Nachospaistos grillissä
2-3 annosta

suolalla maustettuja maissilastuja
juustoraastetta (esim. cheddar)
tilkka öljyä folion öljyämiseen

tomaatti-korianterisalsa
3-4 tomaattia
1 pieni punasipuli
n. 2 dl mustapapuja
1 limetti (mehut)
kourallinen tuoretta korianteria
suolaa (maltillisesti)

lisäksi
1-2 avokadoa
1 tuore mango
tuoretta korianteria
(limetinlohkoja)

Tee ensin tomaatti-korianterisalsa. Silppua tomaatit ja sipuli. Valuta tarvittaessa mustapavut ja sekoita ainekset kulhossa. Mausta limetin mehulla, silputulla korianterilla ja suolalla. Muista, että maissilastuissa on suolaa, joten ole maltillinen suolan kanssa.

Laita kaksi reilua folionpätkää ristikkäin ja nosta valmiiksi reunoja hieman vuokamaiseksi. Öljyä ohuelti "foliovuoan" pohja ja lado kerroksittain maissilastuja, juustoa ja salsaa. Nosta folioiden reunat yhteen ja nipistä kiinni. Paista nachopaistosta grillissä kannen alla, epäsuoralla lämmöllä noin 10-15 minuuttia eli kunnes juusto on sulanut. Paistoksen ollessa grillissä kuutioi avokado(t) ja mango. Pirskota päälle hieman limetin mehua.

Tarjoa paistos heti avokadon ja mangon kanssa. Tuore korianteri ja limetinlohkot sekä viimeistelevät että koristelevat ruoan.

Hox! Mikäli grillissäsi ei ole kantta, laita folionyytin päälle kattila, teräksinen kulho tai muuta innovatiivista. Näin paistos saa lämpöä myös ylhäältä päin, valmistuu nopeammin ja lopputulos on tasaisempi.

****



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails