tiistai 29. lokakuuta 2013

Suolaista ja makeaa Halloween-juhliin: Rapeat bataattiranskalaiset & kinuskissa dipattavat omenaveneet


BÖÖ! Ja tupla-böö teille, jotka olette ihan Hukassa*!

Kulman takana lymyilevä, karmiva halloween otetaan tietenkin vastaan asiaan kuuluvalla vakavuudella. Siitä on leikki kaukana, kun pöytään katetaan mustia hämähäkkejä ja hämähäkin munia. Laseihin kaadetaan höyryävän kuumaa verta. 

Karmivuutta tasapainottamaan tarvitaan hyvää ruokaa, jonka äärellä voi viipyä pitkään piilossa pimeydeltä ja möröiltä. En usko, että olet eri mieltä, kun sanon dipattavien herkkujen olevan illanistujaisruoista ehkä parhaita. Perinteisten dippikasvisten ja sipsien sijaan (tai rinnalle) ovat uunissa paistettavat bataattiranskalaiset erinomainen vaihtoehto. Myös voidellusta, paahdetusta ruisleivästä leikatut tikut ovat ihania.

Ja koska jälkiruokaa ei saa koskaan unohtaa, ei varsinkaan synkkinä ja myrskyisinä öinä (ja halloweenina on aina synkkää ja myrskyistä, tiesittehän sen), katetaan pöytään myös makeaa dipattavaa. Samalla hätistellään pahoja henkiä, sillä kinuskia keitettäessä peltipurkkia kolistellaan kattilassa toista tuntia. Purkista kuoriutuu tahmeaa kultaa, johon dipataan hapokkaita omenalohkoja.


*Nämä reseptit ovat ensimmäinen osa Kokit ja Potit -ruokablogin ja Liikuntakeskus Hukan yhteistyöreseptejä,  joissa välillä nautitaan juhlista (kuten tässä jutussa) ja välillä vedetään tiukkaa, kuntoliikkujalle sopivaa ruokaa herkullisuudesta tippaakaan tinkimättä. Personal trainer ja ravintovalmentaja Terhi Kukkonen kommentoi reseptejä, tekee viiltävää analyysiä ruokien ravintosisällöstä ja piiskaa ruokabloggaajaa parempiin tuloksiin keitt... eikun oliko se sittenkin treeneissä. Seuraava osa ilmestyy hieman ennen marraskuun puolta väliä - teemana on silloin mukaan otettavat lounassalaatit. Tässä välissä tiedossa on sekä arkiruokaa että hillittömiä herkkuja. Pysy mukana!

****

Bataattiranskalaiset uunissa

1 iso bataatti (400-500g)
noin 1 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
(2 rkl maissijauhoa tai maissitärkkelystä)
suolaa

Pese bataatti huolellisesti. Kuorimispuuhiin ei tarvitse alkaa, mutta jos kuoressa on huonoja kohtia, poista ne. Leikkaa bataatti noin 1/2 - 1 cm siivuiksi. Voit leikata bataatin pitkittäin, jolloin saat pitkiä ranskiksia, poikittain tuotokset ovat tietysti lyhyempiä. Tavoitteena on tehdä mahdollisimman tasakokoisia viipaleita, jotta saat mahdollisimman tasakokoisia ranskalaisia leikatessasi viipaleet siivujen paksuisiksi tikuiksi. Mitä tarkemmin samankokoisia tikkuja saat, sitä tasalaatuisempia ranskalaisia saat. Eihän se aina niin mene, mutta pyrkimys on hyvä.

Huuhdo bataattitikut heti leikkaamisen jälkeen juoksevan veden alla huljutellen, näin pinnalla oleva tärkkelys huuhtoutuu osin pois ja lopputulos on rapeampi. Ravista liika vesi pois ja kaada tikut keittiö pyyhkeen päälle kuivumaan. Kuivaa huolellisesti. Levitä kuivat bataattitikut leivinpaperin päälle. Huiski päälle oliiviöljy ja sekoita käsin, jotta öljy leviää joka paikkaan. Ripottele halutessasi päälle myös maissijauhot tai maissitärkkelys, joka tekee tikuista entistä rapeampia. Mausta suolalla.

Pyri asettelemaan ranskalaiset pellille siten, että niiden väliin jää hieman tilaa, jotta saat rapeamman lopputuloksen. Jos ranskalaiset ovat aivan kiinni toisissaan, ne höyrystyvät ja jäävät lötköiksi. Paista 180- 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Käännä peltiä (ja/tai rankalaisia) tarvittaessa välillä.

****

Dippi bataattiranskalaisille

n. 1 dl maustamatonta jugurttia
n. 1 tl juoksevaa hunajaa
n. 1/2 tl kanelia
suolaa maun mukaan

Sekoita kaikki ainekset ja anna makujen tasaantua jääkaapissa puolisen tuntia. Voit muokata dippiä loputtomiin. Lisää esimerkiksi puolikas kynsi valkosipulia murskattuna, mustapippuria ja (savustettua) paprikajauhetta. Bataatin kanssa sopivat yhteen erinomaisesti myös juustokumina (jeera) sekä muskottipähkinä.

****

Kinuskissa dipattavat omenaveneet

omenoita (valitse hapokas lajike, esimerkiksi Granny Smith tai kotimainen Lobo)
1 prk kondensoitua maitoa

Poista säilykepurkista etiketti, se lähtee joka tapauksessa keitettäessä pois. Laita purkki kattilaan, älä avaa purkkia, ja kaada vettä päälle niin paljon, että purkki on upoksissa. Keitä hiljalleen noin 1 - 1 1/2 tuntia. Mitä pidempään keität, sitä paksumpaa kinuskia saat aikaan. Kaada vesi pois ja anna purkin jäähtyä tovi ennen avaamista. Usko vaan, anna sen jäähtyä, jotta kuuma kinuski ei suhauta sinua silmään. Avaa purkki varovasti purkinavaajalla, tee ensimmäinen pisto mieluiten keittiöpyyhkeen alla.

Lohko omenat (kuori ulkomaiset, tietenkin) ja poista siemenkodat. Jos et syö omenalohkoja välittömästi, huiski päälle sitruunamehua, jotta omenat eivät tummu. Tarjoa vielä lämpimän kinuskin kanssa.

****
"Ravintovalmentajan näkökulmasta ruokaan ei koskaan tulisi suhtautua liian tiukkapipoisesti. Silloin kun herkutellaan, herkutellaan hyvällä omallatunnolla, hyvää ruokaa ja hyvässä seurassa! Bataattiranskalaiset ja dipattavat omenaveneet ovat illanistujaisnaposteltavaa sieltä parhaimmasta päästä; maku on herkullinen, syötävät ovat sitä mitä niiden luvataankin olevan (bataatti on bataattia ja omena aitoa omenaa). Lisäksi valmistaminen on vaivatonta. 100 grammaa rapeita bataattiranskalaisia sisältää noin 120 kilokaloria. Vastaavassa määrässä vaikkapa perunalastuja energiamäärä nousee pitkästi yli 500 kilokaloriin. Omenassa kilokaloreita on vain noin 40 sadassa grammassa, ja vaikka kondensoidusta maidosta tehty toffee toki on makeaa ja tuhtia, niin näin juhlapyhänä sitä voi käyttää dippailuun täysin ilman tunnontuskia. Karmivan maukasta Halloweenia!" 
- Terhi - 
Personal trainer ja ravintovalmentaja Terhi Kukkosen kommentit tarjoaa Liikuntakeskus Hukka.

ps. Hämähäkin munina toimivat herkulliset, paahdetut ja mausteiset kikherneet. Hämähäkit syntyvät hetkessä lakunauhasta, kas näin, ja veri on tietenkin glögiä, koska pikkujoulukausihan alkoi jo!


maanantai 28. lokakuuta 2013

Thaimaalainen kookoskeitto - nopea ja helppo keitto sopii arkeen ja juhlaan


Pari viikkoa sitten kerroin nopeiden ja helppojen ruokien olevan nettihauissa kovassa huudossa, ihan kun se nyt olisi ollut kenellekään mikään yllätys. Yksi kategoriaan sopiva suosikkiruokamme on thaimaalainen keitto, jonka ydin, liemi, muodostuu Kaakkois-Aasialle tyypillisten mausteiden lisäksi maukkaasta kasvisliemestä sekä kookosmaidosta. Keitto on yhtä aikaa kevyt ja tuhti, ja muunneltavuus tekee siitä erinomaisesti arkeen sopivan ruoan - keittoa voi täydentää niillä aineksilla, joita kotona on.

Kookosmaidon lisäksi kotona on hyvä pitää thaimaalaista kalakastiketta, kaffirlimetin lehtiä (pakaste), inkivääriä sekä limettiä tai sen mehua. Sokeria kaapissa lienee aina. Tästä viisikosta muodostuu thaimaalaisen makusinfonian juju. Sitruunaruohoa suosittelen myöskin käyttämään, mikäli sitä vain on saatavilla tuoreena. Suorastaan juhlavaksi thaimaalaisen kookoskeiton saa lisäämällä siihen tuoretta chiliä ja tuoretta korianteria sekä katkarapuja ja nuudelia. Katkaravut voi vallan mainiosti vaihtaa kanaan tai tofuun, ja nuudelit voi jättää keitosta kokonaan poiskin tai vaihtaa vaikka riisiin. Keittoon voi lisätä maun mukaan myös kasviksia. Erityisesti herkkusienet, tomaatti ja porkkanasta kuorimaveitsellä vuollut kiekurat sopivat keittoon loistavasti.


****
Nopea thaimaalainen kookoskeitto
n. 3 annosta

5 dl kasvislientä
4 dl (1 prk) kookosmaitoa
2 valkosipulinkynttä
1-2 sitruunaruohoa (noin 10 cm tyvestä)
3x3 cm kokoinen pala tuoretta inkivääriä
2-3 kaffirlimetin lehteä
1-2 tuoretta chiliä (tai maun mukaan)
1/2 dl thaimaalaista kalakastiketta
1/2 dl palmusokeria*
1/2 dl limetin mehua (1-2 limettiä)

lisäksi
katkarapuja (ostathan MSC-merkittyjä rapuja)
(täysjyvä)nuudelia
tuoretta korianteria
limetin lohkoja
tuoretta chiliä

Kuori inkivääri ja leikkaa se ohuiksi lastuiksi. Hienonna valkosipulinkynnet ja viipaloi sitruunaruoho (noin 8-10 senttiä tyvestä) reiluiksi paloiksi. Laita iso kokkiveitsi lappeelleen sitruunaruohopalojen päälle ja mojauta kunnolla kämmenellä veitsen lapetta. Kun sitruunaruohon rakenne hieman rikkoutuu, irtoaa maut selvästi paremmin. Poista chilistä siemenet ja silppua hedelmäliha.

Kuumenna kasvisliemi ja lisää kattilaan inkiväärilastut, sipulit, sitruunaruoho ja hieman pienityt kaffirlimetin lehdet. Anna kiehua hiljalleen 5-10 minuuttia. Lisää kookosmaito ja chili. Mausta kuuma keitto limetinmehulla, kalakastikkeella ja palmusokerilla*. Kiehauta. Maista ja säädä tarvittaessa makua.

Voit siivilöidä keiton, jos haluat, sillä inkiväärilastut ja sitruunaruohon palaset ovat syötäviä mutta rakenteeltaan suussa epämiellyttäviä. Me noukimme ne usein pois syödessämme (ja niin Thaimaassakin tehdään). Lisää valmiiksi keitetty (ja pätkitty, jos niin haluat) nuudeli sekä katkaravut, lämmitä keittoa vielä hetki mutta älä enää päästä sitä kiehumaan, sillä ravut sitkistyvät helposti. Lisää tuoretta korianteria joko kattilaan tai vasta pöydässä lautasilla oleviin keittoihin.

Tarjoa limetinlohkojen ja chilisilpun kanssa, jotta jokainen voi säätää tarvittaessa kirpeyttä tai tulisuutta.

*HUOM! Jos käytät tavallista sokeria, laita sitä aluksi selvästi vähemmän (esim. 1 rkl), sillä palmusokeri ei ole niin makeaa kuin tavallinen, valkoinen sokeri.

****

torstai 24. lokakuuta 2013

Huevos rancheros - yksi ruoka aamusta iltaan


Kuinka paljon ihminen voi syödä avokadoa ja mustapapuja? Paljon, voin kertoa. Todella paljon. Lisättäköön listaan vielä kananmunat ja sriracha-kastike ja kasassa on ruoka, jolla voi yhtä lailla aloittaa aamun kuin päättää pitkän päivän illan.

Huevos racheros, karjafarmin munat, on meksikolainen aamiaisklassikko, joka koostuu yksinkertaisimmillaan kananmunasta, tomaattichilikastikkeesta ja tortillasta. Mutta yhtä oikeaa tapaa tehdä huevos rancheros ei taida edes olla olemassa. Meidän versiomme klassikosta on rönsyilevämpi ja ruokaisampi, sellainen, joka toimii täydellisesti tuhtina aamiaisena tai sopivana lounaana. Avokadon ja mustapapujen liitto on todettu ennenkin toimivaksi, eikä yhdistelmä petä nytkään.

Uppomuna sopii liiton kolmanneksi pyöräksi upeasti, eikä sen keittämistä kannata arastella, se ei ole lainkaan vaikeaa. Jos haluaa varmistaa uppomunien kasassa pysymisen, voi ne keittää kelmunyytissä, kuten esimerkiksi Kotiharmi on tehnyt. Ohjeen mukaan täydellinen keittoaika on meljä minuuttia ja 20 sekuntia. Minä en ole sekuntisantra munien keittoajan kanssa, mutta yli viiden minuutin ajan keittyneet munat eivät ole enää täydellisen valuvia, terveisin nimimerkki kerron tämän syvällä tissiäänellä. Usein kolmen minuutin kohdalla ajattelen munien keittyvän vielä vaikka kuinka kauan ja viiden (tai seitsemän) minuutin kohdalla kiroan ja totean munien menneen yli. Kuvassa olevat munat ovat kuitenkin tasan neljän ja puolen minuutin munia, jotka ovat keittämisen jälkeen saaneet huilia kelmussa minuutin tai ehkä pari. Täydellistä.

****

Huevos rancheros
2 annosta

1 prk (285/170g eli noin 2 dl) keitettyjä mustapapuja
1 pieni sipuli
1 pieni valkosipulinkynsi
tilkka öljyä
suolaa

1 avokado
hieman limetin mehua
suolaa

2 tuoretta kananmunaa

2 maissitortillaa
tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa
sriracha-kastiketta tai vastaavaa
(luonnonjugurttia)


Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuumenna paistinpannulla tilkkanen öljyä ja kuullota sipulisilppuja pari minuuttia. Lisää valutetut ja huuhdellut mustapavut, sekoita ja anna papujen lämmetä. Mausta sopivasti suolalla.

Kuori avokado ja muussaa hedelmäliha karkeasti haarukalla ja mausta limetin mehulla ja suolalla. Rapeuta halutessasi (suosittelen) maissitortilla kuivalla pannulla, uunissa tai vaikka leivänpaahtimessa.

Keitä kattilassa vettä. Jos haluat keittää uppomunat kelmussa, laita kuppiin tai kulhoon reilu palanen tuorekelmua. Kaada kananmuna kelmun päälle ja tee nyytti, jonka sidot kiinni tiukasti narulla. Jätä naruihin sen verran mittaa, että ne yltävät kattilan reunan yli - niistä on myös hyvä nostaa nyytit pois vedestä. Kun vesi kiehuu kunnolla, nosta nyytit veteen ja keitä noin neljä ja puoli minuuttia. Nosta nyytit pois, anna olla minuutti tai pari (voit samalla alkaa jo koota annosta) ja poista kelmu varovasti.

Kokoa annos maissitortillan päälle: annostele muussattua avokadoa ja mustapapuseosta. Nosta uppomuna päälle, huiski päälle hieman chilikastiketta ja tuoretta korianteria. Tarjoa halutessasi paksun maustamattoman jugurtin kanssa.

****


sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Amerikkalaiset bagelit mehevillä täytteillä



Illalla valmiiksi tehty taikina ja nopeasti tulevat täytteet tekevät bageleista varsin vaivattomasti aamiaispöytään syntyviä herkkuja. Eikä hätää, jos taikinanteko jäikin aamuun; brunssille ehtii vallan mainiosti. Bageleiden väliin sopii mielestäni parhaiten mehukkaat täytteet, jotka tekevät rinkeleistä kokonaisen, pitkälle päivään kantavan aamiaisen. Munakokkeli, johon on sekoitettu jugurttia sekä viipaloitu avokado ovat täytteistä suosikkejani. Ja jos ihan totta puhutaan, murentelen väliin vielä rapeaksi paistettua ilmakuivattua kinkkua, siis sitten kun on lihaton lokakuu loppuu. 

Tomaatit näyttelevät niin pitkään sivuroolia aamiaisessa kun ne suostuvat maistumaan tomaatilta. Sen jälkeen tyrnishotti saa hoitaa raikastuspommituksen aivan yksin.

Suloista sunnuntaita!


****

Amerikkalaiset bagelit 
8-12 kpl

taikina
2 dl vettä
1 dl pehmeän täyteläinen soijajugurttia (maustamaton)
1 pussi kuivahiivaa
1 rkl sokeria
7g merisuolaa (n. 1 1/2 tl)
n. 7 dl vehnäjauhoja

lisäksi
1 1/2 l vettä
1 tl suolaa
seesaminsiemeniä

Sekoita veteen jugurtti ja sekoita neste tasaiseksi. Lisää suola, sokeri sekä kuivahiiva ja anna olla viitisen minuuttia, jolloin hiiva ja mausteet liukenevat veteen. Lisää vehnäjauhoja vähitellen samalla voimakkaasti vatkaten. Taikina saa jäädä hyvin pehmeäksi mutta ei löysäksi. Vaivaa taikinaa noin 10-15, jolloin saat siihen hyvän sitkon.  Laita taikina peitettynä jääkaappiin kohoamaan yön yli tai kohota kaksinkertaiseksi huoneenlämmössä. 

Vaivaa taikinasta ilmat pois, jaa 8-12 osaan. Pyörittele pulliksi ja jätä kohoamaan liinan alle. Lämmitä uuni 175-200 asteiseksi. Keitä valmiiksi suolalla maustettu vesi. Kun taikinapallot ovat kohonneet pulleiksi, ota pulla ja tee peukalolla keskelle reikä. Venytä käsissäsi rinkelin reikää suureksi, se kutistuu merkittävästi kypsyessään. Pudota rinkeli kuplivaan veteen (2-3 rinkeliä kerrallaan) ja keitä noin 45 sekuntia per puoli. Nosta rinkelit reikäkauhalla leivinpaperille ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 10-15 minuuttia eli kunnes bagelit ovat saaneet kauniin, vaaleanruskean värin. Tarjoile bagelit tuoreina, hieman jäähtyneinä, sillä niin ne ovat herkullisimmillaan.

****

Munakokkeli

tilkkaöljyä
4 kananmunaa
n. 1/2 dl pehmeän täyteläinen soijajugurttia (maustamaton)
suolaa
mustapippuria

Riko kananmuna kulhoon ja sekoita joukkoon jugurtti sekä suolaa. Sekoita voimakkaasti, jotta munien rakenne rikkoutuu ja munakokkelimassasta tulee tasaista. Mausta suolalla sekä pienellä määrällä mustapippuria.

Kuumenna öljytty pannu kuumaksi. Kaada munaseos pannulle ja pienennä lämpö heti minimille. Vetele lastalla munaseosta reunoilta kohti keskustaa, kunnes kananmunat ovat liki hyytyneet. Nosta pois levyltä ja anna hyytyä toivomaasi kypsyysasteeseen.

Tarjoa munakokkeli bagedeiden päällä avokadon kanssa. Purista avokadon päälle hieman sitruunamehua ja mausta tarvittaessa ripauksella suolaa. Tuoreet yrtit kruunaavat koko homman.

****

Reseptit ovat osa Blogiringin ja Alpron kampanjaa, jossa sunnuntaiaamuja sulostutetaan herkkuaamiaisilla. Alpron tuotteet ovat kasviperäisiä valmisteita, jotka ovat luontaisesti laktoosittomia ja sopivat myös vegaaneille. Vegaani, tai kuka vaan, voi vaihtaa munakokkelin hummukseen.

Viime sunnuntaina aamiaista kokattiin Eilistä paistoa -blogissa. Ensi viikolla aamiaisvinkkejään jakaa Kaakao kermavaahdolla -blogi.

lauantai 19. lokakuuta 2013

Tyrnishotti


Joku muka viisas on joskus sanonut, ettei vohveleita saa syödä joka päivä. Onneksi on olemassa toinenkin, ihan pikkusen kevyempi tapa sietää syvenevää syksyistä pimeyttä. Tyrnishotti on nimittäin oikea superjuoma, joka harhauttaa väsymyksen ja saa valoa harmaaseenkin aamuun.

Ja jos et kerro kenellekään, voin paljastaa sinulle salaisuuden. Pikkujoulujen aikaan tyrnishotti kumotaan sekä aamulla että illalla: aamulla pysytään reseptissä ja leikitään hyviä ihmisiä, mutta illalla riehaannutaan ja vaihdetaan vesi johonkin ihan muuhun kirkkaaseen

****

Tyrnishotti

sokerisiirappi
1 osa vettä (esim. 2 dl)
1 osa sokeria (esim. 2 dl) 

tyrnishotti
1 osa sokerisiirappia
1-2 osaa makeuttamatonta tyrnitäysmehua
1 osa vettä

Keitä ensin siirappi. Tavoitteena on saada sokeri sulamaan veteen, välttämättä siirapista ei siis tarvitse tehdä kovin siirappimaista. Jäähdytä siirappi.

Sekoita shotti mittaamalla lasiin tai sekoitusastiaan siirappi, tyrnitäysmehu ja vesi. Sekoita ja maista. Suhteella 1:1:1 shotista tulee melko makea. Lisää halutessasi tyrnimehua. Illan pimetessä ja juhlan koittaessa voit vaihtaa veden vodkaan (ups).

****

keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Hullun hyvät ja rapeat vohvelit (koska talvi yllätti autoilijat)


Tänä aamuna sosiaalisessa mediassa ja radiossa hämmästeltiin talvea. Paikallisessa radiossa lähetettiin oikein toimittaja ulos tarkastelemaan tilannetta - tutkiva journalisti sai arvioida, onkohan siellä ihan kuuraa, kun pakkasmittari näyttää kuutta astetta? Sama meno jatkui tien päällä. Kaupungin kuivat tiet olivat silkkaa hämäystä ja maantielle tupsahtanut talvikeli sai pyllyt tutisemaan penkeissä. Että lokakuun puolessa välissä on pakkasta ja ehkä luntakin, ohhoh. Ihan kun kukaan ei olisi koskaan kuullut jo pitkään ennustetun pakkasen tarkoittavan mahdollista liukkautta. Nevöhööd!

Minua kuura tai liukkaus ei niinkään yllättänyt, vaan aamuista ahdistusta aiheuttivat pimeys sekä "siis sinne ajaa talvikelissä neljä minuuttia kauemmin" -faktan realisoituminen.

Tilanne vaatii selvästi joitain toimenpiteitä. Ehdotan liukkauden ja pimeyden yllättämille autoilijoille asian sulattelemista lempeästi sisätilojen lämmössä. Keskitytään olennaiseen ja paistetaan vähän vohveleita, parhaita ikinä.  Kyllä se siitä, viimeistään keväällä.

****

Rapeat vohvelit

2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl täysjyvä vehnäjauhoja (tai spelttijauhoja tai ruisjauhoja)
1 dl maissitärkkelystä
1/2 dl hienoa ruokosokeria (tai intiaanisokeria)
1/4 tl ruokasoodaa
1 1/2 tl leivinjauhetta
3/4 tl suolaa
2 kananmunaa
2 1/2 dl maustamatonta jugurttia
2 1/2 dl maitoa tai kivennäisvettä
1/2 dl sulatettua voita

Sekoita kulhossa kuivat aineet. Sekoitan toisessa kulhossa kananmunat, jugurtti, maito sekä voi. Yhdistä ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan tekeytyä vähintään puoli tuntia tai yön yli.

HUOM! Voit vähentää hieman sokerin määrää, mikäli haluat syödä vohveleita myös suolaisilla täytteillä.

****

Vohveleiden kanssa maistuu perinteiset hillo ja kermavaahto tai vaahterasiirappi ja hedelmät (esim. omena ja nektariini). Hedelmät voi myös käyttää pienen voinokareen kanssa pannulla ja huiskauttaa päälle hieman sokeria. Vohveleiden kanssa maistuvat myös suolaiset täytteet. Erinomainen yhdistelmä on esimerkiksi smetana, mäti (tai merilevästä tehty feikkimäti) sekä suolakurkku.

Reseptin olen koonnut belgialaisten vohveleiden ohjeita mukaellen.
3/4 cup all-purpose flour
1/4 cup cornstarch
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon ground cinnamon
1/8 teaspoon ground nutmeg
1/2 teaspoon. baking powder
1/4 teaspoon baking soda
3/4 cup buttermilk
1/4 cup milk
6 tablespoons vegetable oil
1 large egg, separated
1 tablespoon sugar
1/2 tsp. vanilla extract
Read more at http://www.bunsinmyoven.com/2012/05/30/the-very-best-waffles/#eE4JJ0BxQ7zXzMjJ.99
3/4 cup all-purpose flour
1/4 cup cornstarch
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon ground cinnamon
1/8 teaspoon ground nutmeg
1/2 teaspoon. baking powder
1/4 teaspoon baking soda
3/4 cup buttermilk
1/4 cup milk
6 tablespoons vegetable oil
1 large egg, separated
1 tablespoon sugar
1/2 tsp. vanilla extract
Read more at http://www.bunsinmyoven.com/2012/05/30/the-very-best-waffles/#eE4JJ0BxQ7zXzMjJ.99
3/4 cup all-purpose flour
1/4 cup cornstarch
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon ground cinnamon
1/8 teaspoon ground nutmeg
1/2 teaspoon. baking powder
1/4 teaspoon baking soda
3/4 cup buttermilk
1/4 cup milk
6 tablespoons vegetable oil
1 large egg, separated
1 tablespoon sugar
1/2 tsp. vanilla extract
Read more at http://www.bunsinmyoven.com/2012/05/30/the-very-best-waffles/#eE4JJ0BxQ7zXzMjJ.

maanantai 14. lokakuuta 2013

Vegewrapit hummuksella ja fetalla


Arki ja ruoanlaitto on sanayhdistelmä, joka saattaa saada aikaan syviä huokauksia ja vielä syvempiä otsaryppyjä. Kuulostaako kotoisalta? Hyvä, en ajatellutkaan olevani ainoa. Ei siis ole ihme, että nettihaut, joihin kirjoitetaan sana helppo, liittyvät useimmiten ruokaan: helppo resepti, helppo ruoka, helppo suklaakakku. Helppoja ruokia suositumpaa on vain helppo elämä - ehkä sitä googlataan silloin kun pelkkä ruoanlaiton helppous ei enää riitä. Nopea on toinen suosittu hakutermi, joka nivoo yhteen reseptejä, joskin vielä useammin apua haetaan nopeaan laihduttamiseen. 

Helppoon elämään tai nopeaan laihduttamiseen ei minulla(kaan) ole viisastenkiviä, mutta helppoja ja nopeita reseptejä kaipaaville kotikokeille minulla on hyviä uutisia. Syksyn aikana Blogiringin blogeissa julkaistaan aina maanantaisin taatusti testattuja ja nopeita arkiruokareseptejä, joilla arkiruoan saa pöytään 20 minuutissa.


Reseptien lomassa saatat nähdä häivähdyksen oranssia, sillä Fiskars lähetti kampanjassa mukana oleville blogeille testattavaksi huikean paketin Functional Form keittiötyövälineitä helpottamaan arkiruoanlaittoa. Paketissa oli monta keittiössämme klassikkoasemassa olevaa tuotetta, kuten yleissakset, sekä paljon meille uusia tuotteita. Pieni, sahalaitainen keittiöveitsi sekä kasaantaittuva siivilä ovat olleet käytetyimmät työvälineet. Myös esimerkiksi taitettava raastin, muotoilultaan uudenlainen kaulin ja sitruspuristin ovat suunnittelultaan oivaltavia.

Vegewrapit hummuksella ja fetalla ovat helppoja ja nopeita, tottakai. Ruokaisuutta wrappiin tuo hummus ja paistetut munakoisot, joita kannattaa annostella reilulla kädellä. Kun sisään sulloo reilusti myös vihanneksia, on salaatti samassa paketissa.

****

Vegewrapit hummuksella ja fetalla
neljä wrapia

hummus
noin 2½ dl kypsiä kikherneitä
1 valkosipulinkynsi
2-3 rkl sitruunamehua
suolaa (n.½ tl tai maun mukaan)
2 rkl oliiviöljyä
mustapippuria myllystä
(tilkka vettä)

paistetut munakoisot
1 munakoiso
suolaa
oliiviöljyä
n. 2 rkl omenaviinietikkaa

lisäksi
vihanneksia (tomaattia, kurkkua, paprikaa)
fetajuustoa
lehtipersiljaa
tortilloita tai käärimiseen sopivia rieskoja
halutessasi luonnonjugurttia kastikkeeksi


Leikkaa ensin munakoiso ohuiksi, noin 1/2 sentin viipaleiksi ja ripottele viipaleiden päälle suolaa. Jätä munakoisot odottamaan ja jatka hummuksen teolla.

Valuta kikherneet säilöntäliemestä, huuhtele ja valuta uudelleen. Voit soseuttaa hummuksen blenderissä tai sauvasekoittimella. Laita valutetut kikherneet (blenderin) kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi, laita kikherneiden joukkoon. Lisää myös sitruunamehu, suola sekä oliiviöljy. Surauta tasaiseksi massaksi. Mikäli tahna on liian paksua, voit ohentaa sitä pienellä määrällä vettä. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa sitruunamehua tai suolaa. Mausta mustapippurirouheella.

Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja kuivaa munakoisoviipaleista pinnalle kohonnut neste. Paista viipaleita reilussa öljyssä molemmin puolin. Lisää hieman suolaa ja pirskottele päälle omenaviinietikkaa.

Leikkaa vihannekset sopiviksi paloiksi. Kokoa wrapit laittamalla alle hummusta ja paistettuja munakoisoviipaleita. Kasaa päälle vihanneksia, murentele fetajuusto ja kääräise wrapiksi.

****
 


tiistai 8. lokakuuta 2013

Tacot mustapapu-avokado-maissisalsalla


Mustapapu-avokado-maissisalsalla täytettyihin tacoihin voisi lyödä approved-leiman tai pari. Ruoka on nimittäin todettu erinomaiseksi monessa seurassa ja se mukautuu lounaaksi, välipalaksi, rennoksi illalliseksi tai bileruoaksi. Lisäksi ruoka on niin helppo valmistaa, että kokin vaativin tehtävä on avokadon kypsyyden arviointi.

Tacojen tarjoilutapoja on monia, sillä salsa on hyvää sekä kylmänä että lämmitettynä. Helpoin vaihtoehto lienee lämmittää kuoret ja täyttää ne kylmällä salsalla. Tacokuoret voi myös täyttää kylmänä, ripotella täytteen päälle hieman juustoraastetta ja laittaa hetkeksi uuniin lämmittelemään. Lisäkkeenä maistuvat lempitomaattisalsa, chilikastike ja lusikallinen ranskankermaa.

****

Tacot mustapapu-avokado-maissisalsalla

2 dl (1 prk) kypsiä mustapapuja
1 suuri tai 2 pientä avokadoa
noin 1 dl maissia
suolaa
limetin mehua
lehtipersiljaa (tai korianteria)
hieman tabascoa tai muuta chilikastiketta

lisäksi
valmiita tacokuoria
raastettua juustoa
tomaattisalsaa
ranskankermaa
lehtipersiljaa tai korianteria koristeeksi

Valuta ja huuhtele mustapavut sekä maissit. Kuutioi kuorittu, kypsä avokado. Sekoita ainekset kulhossa ja mausta limetin mehulla sekä suolalla. Silppua joukkoon tuoretta lehtipersiljaa tai korianteria. Terävöitä makua tilkalla tulista kastiketta. Säädä limetin ja suolan tasapaino suuhusi sopivaksi.

Voit tarjota salsan kylmänä tai lämpimänä, lämmitä tacokuoret joka tapauksessa. Salsa on hyvää myös siltään sekä nacho-lastujen kanssa. Tomaattisalsa ja ranskankerma sekä juustoraaste ja tuoreet yrtit kruunaavat helpon herkun.

****

lauantai 5. lokakuuta 2013

Sieni-ricottacannellonit


Vuoden alussa ennustin pinaatti-ricottatäytteisten cannellonien olevan vuoden keittiömme käytetyin resepti. Kovin paljon vikaan veikkaus ei mennyt; cannelloneja on kokattu monta kertaa. Syksyn kunniaksi reseptistä muokattiin ruoka, jossa sienet saavat keikistellä täytteen pääosassa.

Leppoisaa lauantai-iltaa!

****

Suppilovahvero-ricottacannelonit
3-4 annosta

tomaattikastike
tilkka öljyä
1 keskikokoinen sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl tomaattipyrettä
800g (2 prk) tölkkitomaatteja tai tomaattimurskaa (tai tuoreita tomaatteja)
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1-2 rkl sherryviinietikkaa (tai punaviinietikkaa)
hieman mustapippuria

sienitäyte
tilkka öljyä
1 sipuli
(1 valkosipulinkynsi)
n. 250g tuoreita suppilovahveroita tai muita metsäsieniä
250g ricottajuustoa
1 rkl sherryä (tai n. 1/2 rkl balsamicoa)
n. 1/2 tl suolaa
hieman muskottipähkinää
mustapippuria

päälle
n. 2 dl juustoraastetta
vajaa desi kermaa

lisäksi
12-16 cannelloniputkiloa

Aloita tomaattikastikkeen teolla, jotta kastike saa hautua rauhassa. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuumenna kattilassa öljyä ja kuullota sipulisilppuja pari minuuttia. Lisää tomaattipyre, sekoita hetki. Kaada kattilaan myös tölkkitomaatit/tomaattimurska sekä suola ja hunaja. Anna hautua hiljalleen ja lisää hetken päästä hieman viinietikkaa sekä tabasco ja rouhittua mustapippuria. Anna hautua edelleen.

Puhdista ja silppua sienet. Kuori ja silppua sipuli sekä halutessasi valkosipulinkynsi. Kuumenna pannulla tilkka öljyä, kuullota sipulisilppu(j)a hetki, lisää sienet ja sekoittele kunnes sienistä on irronnut ja haihtunut valtaosa nesteestä - kuivattamiseen ei kuitenkaan tarvitse tai kannata ryhtyä. Kumoa sekaan ricottajuusto, sekoita ja mausta.

Maista tomaattikastiketta ja säädä tarvittaessa suolan, makeuden ja hapon (etikka) määrää. Maista täytettä ja säädä sitäkin tarvittaessa. Kaada tomaattikastike laakean uunivuoan pohjalle. Täytä cannellonit pikkulusikkaa apuna käyttäen. Asettele täytetyt putkilot tomaattikastikkeen päälle. Sekoita päällynen ja lusikoi se putkiloiden päälle.

Paista cannelloneja 180-200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

****

tiistai 1. lokakuuta 2013

Tomaattinen kikhernekeitto - lihaton lokakuu starttaa


Lihaton lokakuu on Docventuresin vastaus hoitovapaalla olevan Luonto-Liiton toiminnanjohtajan, Leo Straniuksen, haasteeseen. Ylipäälliköksi nimetyn Riku Rantalan lisäksi ruokavaliotaan ravistelee 28 000 suomalaista. Tavoitteena ei, ainakaan kaikilla, ole täysi lihattomuus saati vegaanisuus. Ideana on tarkastella lihan kulutusta, kokeilla pärjätä edes hieman vähemmällä. Kun suomalainen syö lihaa keskimäärin 200 grammaa päivässä, tekee yhden lihattoman päivän pitäminen viikossa jo noin kilon vähennyksen kuukauden lihankulutukseen. Samalla säästyy seitsemäntuhatta litraa vettä.

Me otimme haasteen vastaan silkasta mielenkiinnosta. Ruokavalion suurempaan muutokseen tai elämäntaparemonttiin meillä ei varsinaisesti ole tarvetta, mutta ruoka-asioihin tarkastelu hieman eri vinkkelistä ei tee varmasti huonoakaan. Osallistumme lihattomaan lokakuuhun myöskin hieman eri tavoin. Kotona emme laita liharuokaa ja minä vältän lihaa muissakin ruokailuolosuhteissa. Herra Kokki päätti ottaa keveämmän linjan. Töissä ja tiedossa olevilla työreissuilla hän syö sitä mitä ennenkin, mutta kotona linja on yhteinen. Maitotuotteet ja kananmunat pysyvät lokakuussakin ruokavaliossamme - ei mopolla mahdottomiin.

Aivan tavallisessakin arjessa syömme usein monta kertaa viikossa kasvisruokaa. Aiemmin sitä ei kuitenkaan ole tehty tietoisesti tai tavoitteellisesti, vaan kasvisruoka on ollut luonnollinen osa arkea. Eilen mietin loppuviikon ruokia pitäen kirkkaana mielessä lihattomuuden. Yhtäkkiä en keksinyt yhtään kasvisruokaa. Mieleen nousivat vain nyhtöpossu, chili con carne ja pekoniaamiainen. Tuli vahvasti mieleen tarina kielletystä hedelmästä. Minuuttia vaille puoliyön avasimme jääkaapin ja söimme meetwurstia.

Lihattoman lokakuun startiksi keitimme tomaattista kikhernekeittoa. Ihan samaa keittoa on meillä syöty ennenkin, mutta nyt tunne oli eri. Kun aiemmin on syöty tavallista ja hyvää arkikeittoa, söimme nyt kasviskeittoa. Ehkä tämä tunne ja mieli tästä tasaantuvat; muutoin lokakuusta tulee sekä pimeä että pitkä.

****

Tomaattinen kikhernekeitto

tilkka öljyä
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
400g tomaattimurskaa tai säilöttyjä tomaatteja (toki tuoreetkin käyvät)
tölkillinen vettä
n. 3 dl kypsiä kikherneitä
n. 1tl suolaa
1 tl savustettua paprikajauhetta
hieman hunajaa
hieman tuoretta chiliä tai chilikastiketta
tuoretta pinaattia
tuoretta persiljaa

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota silppuja kattilassa pienessä määrässä öljyä. Lisää tomaattimurska, täytä säilykepurkki vedellä ja hujauta vesi kattilaan. Lisää myös muut ainekset pinaattia ja persiljaa lukuun ottamatta. Keitä hiljaisella lämmöllä noin vartti. Lisää silputut pinaatinlehdet ja persilja. Maista ja mausta tarvittaessa.

HUOM! Voit tehdä tomaattiliemestä myös tasaisen surauttamalla maustetun liemen sauvasekoittimella ennen kikherneiden, pinaatin ja persiljan lisäystä.

****

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails