torstai 30. tammikuuta 2014

Muna pelastaa pinteestä (munakas salaatilla)


Tuskin mikään muu raaka-aine on niin monipuolinen kuin kananmuna: Sen voi keittää kuorineen tai ilman kuoria, sen voi paistaa, vatkata, vispata, vaahdottaa, erotella tai sujauttaa pizzan päälle. Se pelastaa silloinkin, kun kaapissa ei ole mitään. Paitsi munia. Niitä täytyy olla aina, sillä munattomuus aiheuttaa välittömän hätätilajulistuksen.

Monipuolisuuden lisäksi kananmunan valttikortteja ovat nopeus ja helppous sekä hyvä ravintosisältö ja säilyvyys. Lisään meriitiksi vielä sen, että valkuiaisesta saa marenkia, tuota jumalten herkkua. Munaa on tituleerattu myös maailman täydellisimmäksi ruoaksi. Taidan olla samaa mieltä.


Tuttu munakas saa uutta ilmettä ja lisää ruokaisuutta, kun sen päälle kasataan salaatti. Tarpeen mukaan salaattia voi voimaannuttaa esimerkiksi (musta)pavuilla tai kikherneillä (katso vinkkiä täältä tai täältä), jolloin isompikin nälkä lähtee taatusti. Ja jos tykkäät munajutuista, suosittelen tsekkaamaan myös nämä reseptit:

****

Munakas salaatilla
yhdelle

2-3 kananmunaa
2-3 rkl maitoa tai kermaa (munien määrän mukaan,  1 rkl/muna)
hieman suolaa ja pippuria

tomaatti
(sipulia)
tuoretta basilikaa
balsamicoa
oliiviöljyä

salaattia
oliiveja
fetajuustoa
(ilmakuivattua kinkkua)

Silppua tomaatti ja lisää joukkoon halutessasi hieman sipulia. Lisää myös tuoretta basilikaa, jos sitä on saatavilla ja mausta pienellä määrällä balsamicoa ja oliiviöljyä (ripaus suolaa ja sokeria tekevät myös hyvää). Jätä maustumaan hetkeksi.

Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa voimakkaasti haarukalla/pienellä vispilällä, jotta munien rakenne menee kunnolla rikki. Lisää maito tai kerma, mausta suolalla ja mustapippurilla ja sekoita. Kuumenna tilkkaa oliiviöljyä pienehköllä paistinpannulla. Kuumenna pannu todella kuumaksi ja ota valmiiksi puuhaarukka tai vastaava. Kaada munakasmassa pannuun ja siirtele puuhaarukalla massaa reunoilta keskelle kunnes massa on melkein hyytynyt. Pienennä lämpöä (induktio tai kaasu) tai ota pois levyltä (perinteinen hella) ja anna massan hyytyä haluamaasi vaiheeseen.

Lusikoi munakkaan päälle salaattia, tomaattisalaatti (neste saa jäädä kulhoon) sekä oliivit, juusto ja kinkku. Syö heti.

****
Keskikokoinen kananmuna. Paino 60g. Energiaa 75 kcal. Hiilihydraattia 0,2g, rasvaa 5,4g, proteiinia 6,6g. Näin kananmuna määritellään Finelin verkkosivuilla.
Yleisemmin määriteltynä kananmuna luokitellaan usein lihan ja kalan kanssa samaan kastiin. 
Varmaan monella on mielessä vahva visio kananmunien käytöstä bodarin perusravintona; valtava määrä kananmunia molskautetaan lasin pohjalle, ja kulautetaan kurkkuun sellaisenaan, täysin raakana ja sekoittamatta. Suupielet pyyhkäistään puhtaaksi kämmenselkään, ja lähdetään salille rankaisemaan rautaa. Onneksi totuuden ei tarvitse olla aivan näin karu, vaan kananmuna taipuu mainiosti myös maukasta ruokaa arvostavan aktiiviliikkujan tarpeisiin. 
Yleistäen voidaan sanoa, että proteiinin tarve aktiiviliikkujalla (etenkin nopeus- ja voimalajeissa) on noin 1,4 - 2g proteiinia vuorokaudessa painokiloa kohti. 60-kiloinen, ahkerasti BodyPumpissa tai salilla kulkeva nainen saa siis kolmen munan munakkaasta noin neljäsosan päivän proteiinitarpeesta. Nopeaa, maukasta ja ravitsevaa! Ostos-TV:n sanoin "ei tässä vielä kaikki": munakkaan päälle laitettava salaatti kartuttaa päivän kasvisannosta varsin mukavasti. Nappaahan siis seuraavalla kauppareissulla mukaan munakenno tai kaksi - ihan vaan varmuuden vuoksi.

Treeniterveisin, Terhi
P.S: Muistetaanhan, että vaikka miten ihastuisi Hannelen ohjeeseen, niin aivan överiksi munakkaan syöntiä ei kannata laittaa - kohtuus kaikessa ja kroppa kiittää.


Tämä juttu on osa yhteistyössä Liikuntakeskus Hukan kanssa toteutettua sarjaa. Personal trainer ja ravintovalmentaja Terhi Kukkonen tsemppaa ruokabloggaajaa lenkkipolulla ja salilla sekä haastaa kehittämään reseptejä hukkalaisten iloksi. Olen merkinnyt kaikki juttusarjaan kirjoitetut jutut tunnisteella Hukka - klikkaa jutun alalaidassa näkyvää tunnistetta ja pääset käsiksi aiempiinkin kirjoituksiin.
Personal trainer ja ravintovalmentaja Terhi Kukkosen kommentit tarjoaa Liikuntakeskus Hukka.



8 kommenttia :

  1. Hätätila julistetaan täälläkin, jos kananmunat loppuu. Mukava ohje, joka varmasti otetaan käyttöön :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Eilen viimeksi säntäsin lähikauppaan munaostoksille :)

      Poista
  2. Se on muuten totta; vaikka kaapissa ei muuta olisikaan, niin munia täytyy aina olla. On pelastanut niin monta nälkätilaa! Yksi meidän munalemppari on "paholaisen munina" tai "kiirastulen munina" kulkeva ohje, joka saa potkua peperoncinosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paholaisen munat kuulostaa herkullisilta! Ah!

      Poista
  3. Oih, oliivit, feta ja ilmakuivattu kinkku munakkaan päällä näyttää täydelliseltä combolta!
    Munakas on ihanaa, mutta joudun myöntämään, että olen tainnut polttaa jokaisen paistamani munakkaan pohjaan. Siis ihan jokaikisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ou nou! Pidätköhän pannua liian pitkään liian kuumalla levyllä? Meillä on kaasu, joten oon vähän (paljon) käsi muiden liesien kanssa, mutta jos massaa ensin liikuttelee kuumalla pannulla liedellä, kunnes se on melkolailla hyytynyt ja ottaa sitten kokonaan pois levyltä, ei palamisongelmaa _pitäisi_ olla. Siis pitäisi :D

      Mutta joo, oliivit, feta ja kinkku <3 Toimii!

      Poista
  4. Kyllä kunnon munakas on poikaa! Itse tykkään erityisesti parsakaalista munakkaan mausteena. Siitä tulee tosi pähkinäistä.

    Meille on tulossa 12 munijaa taas kesällä, ja koska ne syövät kauraa, niiden munissa on herkullisen pehmeä maku.

    Sitten ne katsovat jotenkin syyttävästi, kun kokkailen munaruokia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parsakaalia täytyy ehdottomasti kokeilla! Joskus olen laittanu uunimunakkaan tyyppiseen ratkaisuun, mutta en pannuversioon. Kiitti idiksestä, Akvis!

      Munijoiden munia olisi kyllä kiva päästä maistamaan. Saattaisin kestää syyttävät katseetkin :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails