lauantai 22. helmikuuta 2014

Hapankaalipiirakka


Hapankaalipiirakka olkoon kunnianosoitus Sotshin olympiakisoille - onhan hapankaali venäläiseen keittiöön usein yhdistettävä herkku. Piirakassa hapankaalin mielipiteitä jakava maku on mukavan pehmeä, sillä smetana ja hunaja taittavat kirpeyttä.

Me söimme hapankaalipiirakkaa lounaaksi yksinkertaisesti salaatin kanssa, mutta jos piirakan kaveriksi paistaisi hyvää bratwurstia, vaihtuisi mielikuva ruoan kotimaasta hetkessä toiseksi.


****

Hapankaalipiirakka
(yksi iso piirakkavuoka tai useampi pienempi)

pohja
2 1/2 dl vehnäjauhoja
100g voita
1/2 prk (125g) maitorahkaa
ripaus suolaa (noin 1/4 tl)

täyte
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl (oliivi)öljyä
400g hapankaalia
1 prk (120g) smetanaa
n. 2 rkl hunajaa
suolaa
1 kananmuna
n. 2 dl juustoraastetta

Tee ensin taikina valmiiksi. Nypi voi vehnäjauhojen sekaan, lisää suola ja rahka. Sekoita ja laita hetkeksi jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuumenna öljyä paistinpannulla ja kuullota sipulisilppuja siinä keskilämmöllä muutamia minuutteja. Lisää hapankaali ja smetana, anna hautua viitisen minuuttia. Mausta täyte hunajalla ja suolalla. Maista täytettä ja säädä tarvittaessa suolaisuuden, happamuuden ja makeuden tasapainoa. Anna täytteen jäähtyä noin kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon kananmuna sekä noin puolet juustoraasteesta. Sekoita tasaiseksi.

Kaulitse tai taputtele taikina vuokaan/vuokiin sopivaksi. Lisää täyte ja ripottele päälle loput juustoraasteesta. Paista 180-200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes piirakka on kauniin kullan ruskea. Tarjoa salaatin ja/tai bratwurstin kanssa.

****


17 kommenttia :

  1. Hapankaali on parhautta ja tää setti vielä varmasti enemmän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eniten pidän hapankaalista juuri näin, haudutettuna ja pehmeän kirpsakkana! Vaikka välillä suoraan purkista on ainoa oikea tapa syödä sitä.

      Poista
  2. Onpa kauniit piirakat! Eikä makukaan varmasti jää yhtään huonommaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Ulla! Maku on hyvä, lempeän kirpeä!

      Poista
  3. Tipuin melkein tuolilta, kun näin tämän ohjeen: Järkyttävän hyvän näköistä!

    T.Hapankaalin salarakas

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Salarakas,
      Kiva kuulla, että pidät minusta.
      t. Hapankaalipiiras

      Poista
  4. Hapankaalipiiras, en tiennyt, olet noin kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Nanna! Olen piirakoiden missi :)

      Poista
  5. Kuulostaa ihanalta! Löysin muuten elämäni parasta hapankaalia Heilasta, valmistaja oli Päijät-Hämeen Luomu Oy http://www.paijathameenluomu.fi/.

    VastaaPoista
  6. Mä tein vähän vastaavaa joku aika sitten ja oli kyllä herkkua. Mietin silloin jo, että piirakkaan vois suoraan lisätä vaikka bratwurstia, niin sais tuhdimman aterian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bratwursti tai pekoni sopis kyllä hyvin piirakan sisäänkin. Vaikka minä kyllä tykkään viipaleina kunnolla paistetusta bratwurstista; silloin rapeaa paistopintaa on eniten. Ja jos viipaleet laittaisi piirakkaan, kärsisi ehket rapeus.

      Poista
  7. Jaahas, tässä näyttää olevan mun seuraava hapankaaliharjoitelma :) Opettelen tykkäämään siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kas, jos se vaatii lempeää harjoitusotetta, suosittelen tätä reseptiä!

      Poista
  8. Ihanan näköiset piirakat! Harjoittelen tällä hetkellä hapankaalin syöntiä. Ei vielä innolla uppoa mutta hyvään suuntaan ollaan menossa. Ja nämä menee kyllä kokeiluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kira! hapankaali taitaa olla yksi niistä ruoista, joita aika monen täytyy vähän harjoitelela syömään. Minäkin tykkään enemmän tällaisesta pehmeästä hapankaalin mausta :)

      Poista
  9. voi kun onkin suloisia! ei ole täälläkään hapankaali ihan sitä suurinta herkkua, mutta eipä ole sotshin kotimaankaan meno... :-/

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails