sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Pomelosalaatti - Yum Som O


Pomelosalaatti on yksi raikkaimmista thaimaalaisen keittiön salaateista. Se on helppo ja nopea tehdä, kunhan citrus maximuksen noin puolimetrisen kuoren on ensin saanut taltutettua.

Muunnoksia pomelosalaatista on monia. Joskus salaatissa on rapuja ja joskus kanaa, mutta kaikille syömilleni versioille yhteistä on sitruksen raikkaus yhdistettynä hieman mausteiseen kastikkeeseen.

****

Pomelosalaatti - Yum Som O

1 pomelo
1/2 punasipuli (tai 1 shalottisipuli)
korianteria (lähinnä koristeeksi)
tuoretta chiliä (tai kuivattua chilirouhetta)
(paahdettuja kookoslastuja)
(katkarapuja)

kastike
1 rkl thaimaalaista kalakastiketta
1 rkl (palmu)sokeria
n. 2 rkl limettimehua

Tee ensin kastike sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Jätä tekeytymään; sokeri saa sulaa kastikkeeseen kunnolla. Kuori pomelo (vaikka samalla tapaa kuin appelsiini) ja ota hedelmälohkojen ympäriltä kalvot irti. Kalvot lähtevät helposti käsin, joten homma käy helposti. Kalvot ovat kitkeriä, emmekä halua niitä syödä.

Kuori sipuli ja viipaloi se aivan ohuiksi siivuiksi. Sekoita sipuli ja pomelo sekä halutessasi katkaravut. Maista kastiketta ja säädä makua tarvittaessa. Lusikoi ensin pieni määrä kastiketta salaatin joukkoon, maista ja lisää tarvittaessa. Silppua salaatin päälle tuoretta chiliä sekä korianteria. Myös paahdetut kookoslastut (tai kookoshiutaleet) sopivat pomelosalaattiin loistavasti.

****

11 kommenttia :

  1. Nyt kun löytäisi jostain vielä sen pomelon, niin pääsisi kokeilemaan. Näyttää herkulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Vipunen! Se on helppoa herkkua.

      Sitrussesonkina pomeloita on täälläkin saatavissa tosi hyvin, joten luulis, että siellä isommallakin kirkolla olisi? Me taidettiin ostaa tuo yksilö jostain isosta marketista.

      Poista
  2. Pomelo on harvinainen kävijä keittiössämme, vaikka niin herkullinen onkin. Ei vain tule ostettua, kummallista. Ei ole käynyt mielessä laittaa sitä salaattiin, saatika tällaiseen salaattiin. Olipa hyvä, että laitoit vinkin ihmisten ilmoille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me puhutaan pomelosta paljon (vähissä taitaa olla puheenaiheet), mutta syödään sitä aika vähän. Sillon kun syödään, sitä syödään näin. Nam.

      Poista
  3. Oi, pomelo on niin hyvää ja salaattikin näyttää herkulliselta. Pomelon kuoriminen on kyllä aika tuskaista, mutta lopputulos palkitsee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Parimetrinen kuori vaatii vähän asennetta, mutta vastapainona kalvojen poistaminen lohkoista käy helposti. Siitä pomelolle paljon pisteitä!

      Poista
  4. Ooh, pomelosalaatti on ihanaa! Kotipuolessa hyvät pomelot ovat vaan olleet kiven alla, joten olen tehnyt köyhän naisen versiota greippiä käyttäen - ei sama asia, mutta auttaa akuuteimpaan salaatinhimoon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Greippiä mekin ollaan (hätätilassa) käytetty. Pomeloissa haastavaa, minulle ainakin, on arvioida päältäpäin, onko se kypsä, hyvä vai kuiva. Tänä talvena ostetut ovat olleet poikkeuksetta mehukkaita ja hyviä, jei!

      Poista
  5. Arvaa mitä - mä en oo koskaan tehnyt MITÄÄN pomelosta. Taidan kipaista moisen möhkäleen huomenna kaupasta ja tehdä tätä salaattia.
    Ihanaa ystävänpäivää rakas Hannele!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannanen, ihanainen - hyvää postystävänpäivää sinullekin! Suunnitelma kuulostaa hyvältä. Pomelouupelo on hyvä paikata just tällä salaatilla. Jos tykkää kookoksesta, on lastut seassa loistavia, cashewpähkinätkin sopii sekaan.

      Poista
  6. Mulla on nyt meneillään Aasialaiseen keittiöön tutustuminen, joten ehkäpä seuraavaksi kokeilen jotain tähän suuntaan :) Kiitos vinkistä siis!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails