sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Porkkana-karpalosalaatti - päivitetty raasteklassikko


Porkkanaraaste rusinoilla on arkinen klassikkosalaatti, joka kulta-aika oli huimalla 80-luvulla. Se oli meilläkin salaattisuosikki, jonka sekaan äiti laittoi appelsiini- tai sitruunamehua.

Nyt päivitin klassikon tälle vuosituhannelle: vaihdoin rusinat kuivattuihin karpaloihin ja sekoitin salaattiin raikkaan sitruuna-hunajavinaigreten. Kastikkeen maustoin juustokuminalla, joka antoi hennon vivahduksen Lähi-Itää.

****

Porkkana-karpalosalaatti

n. 500g porkkanoita
1/2 - 1 dl kuivattuja karpaloita*
1/2 - 1 dl manteleita

kastike
1/2 dl tuorepuristettua sitruunamehua
1 1/2 - 2 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl oliiviöljyä
n. 1/2 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa
rouhaisu mustapippuria myllystä
ripaus suolaa

Sekoita kastike ja jätä odottamaan. Kuori porkkanat ja suikaloi ne julienne-raastimella. Voit myös raastaa porkkanat karkeaksi raasteeksi. Sekoita raasteeseen karpaloita. Kaada kastike raasteen joukkoon, sekoita ja ripottele päälle rouhitut mantelit. Tarjoa hetimiten.

*kuivattuja karpaloita löytää ainakin Punnitse & Säästä -kaupoista. Omia suosikkejani ovat omenamehulla makeutetut luomukarpalot.

****

16 kommenttia :

  1. Hyvän kuuloinen resepti. Oletpa asetellut tuon salaatin kauniisti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Rommirusina! Salaatti oli kyllä mukava väriläiskä harmaana päivänä.

      Poista
  2. Luulenpa, että rusinainhoni on peräisin tuosta kouluruokaloitten klassikosta, rusinat turposivat aivan äärimmilleen porkkanamehussa :D Vain simassa ne ovat vielä vähemmän houkuttelevia. Karpaloille saattaisin sanoa kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen kyllä aina tykännyt rusinoista porkanaraasteessa! Vain maksalaatikkooni ne eivät kuulu. Karpalot ovat tässä aivan ylihyviä, suosittelen sanomaan kyllä :)

      Poista
  3. Olen Campasimpukan kanssa samoilla linjoilla - ei rusinoita raasteisiin. Minä muistan ne yhdistettynä lantturaasteeseen, eikä muisto ole kaunis. Karpalot sen sijaan voisivat upota raasteessakin, tykkään niistä ja laitan yleensä kotimysliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moon eri linjoilla, mutta karpalot olivat vielä parempia!

      Poista
  4. Hienosti päivitetty!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Päivitys onnistui ilman teknisiä vaikeuksia.

      Poista
  5. Sul on taipumus saada muutamasta pikkujutusta aikaan pirun hyviä kokonaisuuksia. Jälleen näyte siitä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, ihana palaute! Kiitos, CJ!

      Poista
  6. Nam! Juustokumina on kyllä porkkanan bestis ja varmasti makean happamat karpalot sopivat settiin loistavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, Lotta!
      Jeera-porkkana-karpalo-kolminaisuus toimi kyllä oivallisesti. Ja sitruuna toi sopivasti särmää.

      Poista
  7. Mulla ei ole jäänyt kouluajoilta traumoja porkkanaraasteista, mutta lantturaaste rusinoilla oli aika jäätävää kamaa :D

    Kuivatut karpalot on ihania, vaikka tykkään kyllä rusinoistakin. Noh, tykkään kyllä kaikesta makeasta, ei sillä. Kuivattuja karpaloita myydään muuten myös ainakin Pirkka-sarjassa, jos ei halua sen takia lähteä erikoisliikkeisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle uppoaa rusinat myös lantturaasteessa :) Taidan kuulua vähemmistöön.

      Kiitos niksipirkkavinkistä! Samaan sarjaan kuulu monta kohtuuhintaista suosikkiani, kuten kuorimattomat luomumantelit.

      Poista
  8. Hyvän näköistä! Meillä tehtiin juuripa eilen oma versio samasta klassikosta. Olen Campasimpukan ja Kotiharmi Kokkaan kanssa samoilla linjoilla, rusinat salaateissa eivät nappaa. Mutta porkkanaraaste sitruksisen kastikkeen kanssa uppooaa melkein minkä tahansa ruoan kyljessä :)

    P.S. Linkkasin blogisi postaukseeni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihii, mahtavaa! Teidän versio olikin aivan mahtava!

      Kiitos linkityksestä :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails