tiistai 25. maaliskuuta 2014

Seljankukkaleivokset - pala aatelista leivontakulttuuria


Koskaan ennen en ole pitänyt kädessäni kirjaa, joka on kaunis kuin kimppu taideteoksia, hihityttävän hauska ja täynnä inspiroivia ja houkuttelevia reseptejä. Kevään makein kirjauutuus, Elina Jyväksen Baking Instinct - Eleanora von Smöörin herkkujen aateliset*, on juuri tällainen kirja.

Kirja noudattaa makeaan vinksahtaneen aatelisneidon ruokaympyrää sisältäen vain makeita, makeampia ja makeimpia herkkuja. Muutama kirjan resepteistä on tuttuja Baking Instinct -blogista, von Smöörin sähköisestä leivontajournaalista, valtaosa resepteistä uusia oivalluksia. Kirjan salmiakki-sitruunamuffinit löytyvät itse asiassa myös Kokkipottilan arkistosta, koska antismöörasin herkut kostoksi huuhkajan resepti-iskulle.

Kimallusta tai runsautta ei ole kirjassa säästelty. Kuvat ovat ylenpalttisia, mutta herkut saavat kuitenkin paistatella pääroolissa. Pidän kirjan leikittelevästä, humoristisestakin tyylistä, joka yhdistyy timantinkovaan, tinkimättömään ammattitaitoon. Samalla tavalla kuin kiehtoviin resepteihin tekee mieli palata yhä uudelleen, löytää kirjan kuvista joka kerta jotain uutta katsottavaa. Kokit ja Potit -facebookissa Sauvajyvänen totesikin kirjan olevan "paras leivontakirja, johon olen eläissäni törmännyt". Olen samaa mieltä.

Leivoin kirjasta ensimmäisenä seljankukkatartaletteja, koska mustaseljan kukkaisa maku suorastaan hellii makunystöröitämme. Ohjetta noudatin tarkasti, mutta leivoin yhden tartaletin sijaan monta pienempää leivosta, ja laitoin koristeeksi mustikoiden lisäksi myös vadelmia. Tartalettien rakenne ja maku olivat tyrmäävän hyviä.


****

Seljankukkaleivokset

pohja
150g voita
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl mantelijauhetta
1 dl tomusokeria
1 kananmunankeltuainen
1 limetin raastettu kuori

täyte
200g (suolatonta) voita
4 dl seljankukkameshutiivistettä (esim. Brunneby)
2 rkl sokeria
6 kananmunaa
4 liivatelehteä

lisäksi
pensasmustikoita (ja vadelmia)

Sekoita kulhossa vehnäjauhot, mantelijauhe ja tomusokeri. Lisää jääkaappikylmä voi kuutioina ja nypi seos murumaiseksi. Pese limetti kuumalla vedellä ja raasta kuori ohuelti hienoksi raasteeksi. Sekoita limentinkuoriraaste sekä keltuainen taikinaan ja työstä nopeasti tasaiseksi. Kääräise taikina kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi (taikina malttaa odottaa seuraavaankin päivään).

Kauli taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä ja painele levy voidellun vuoan tai vuokien pohjalle ja reunoille. Pistele taikinaan haarukalla reikiä ja nosta jääkaappiin noin tunniksi. Paista pohjaa 185-asteisessa uunissa 8-10 minuuttia uunin keskitasolla. Jäähdytä.

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Vatkaa kiisseliin tulevat kananmunat kevyesti ja jätä odottamaan hetkeksi. Laita kattilaan voi, mehutiiviste sekä sokeri. Kiehauta. Lisää kuumaan mehuliemeen kananmunamassa vähitellen samalla koko ajan sekoittaen. Sekoita hiljalleen keskilämmöllä, kunnes kiisseli sakenee. Lisää kuivaksi puristetut liivatelehdet kuumaan kiisseliin. Sekoita huolellisesti.

Kaada kiisseli siivilän läpi, jotta saat mahdolliset valkuaisrihmat pois. Kaada tai lusikoi täyte pohjan/pohjien päälle ja laita herkut jääkaappiin jäähtymään ja jähmettymään vähintään kahdeksi tunniksi. Tarjoa (pensas)mustikoiden ja vadelmien kanssa.

****

* kirja on saatu arvostelukappaleena, lämmin kiitos!

22 kommenttia :

  1. Olen katsonut kirjasta harvinaisen monta reseptiä sillä silmällä. En yleensä lankea leivontakirjoihin. Nämä seljankukkaista olivat mulla myös testilistalla, ja julkkareiden maistiaiset lupailivat kyllä HYvää isolla hyyllä. Kun nyt vaan ehtisi testailla kaikkia ilmestyneitä kirjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samma här, en ole mikään leivos- tai leivontahirmu, mutta tämän kirjan resepteistä (turhan) moni oli mielettömän houkutteleva. Minua niiiiiiiiiin harmitti, kun en päässyt julkkareihin! Hiivatin välimatka. Isolla hiillä.

      Poista
  2. On todellakin erilainen ja jännittävä kirjauutuus...köllöttelee rehvakkaasti tuossa pöydällä ootellen että sukellan sen syövereihin ja laitan jauhot pöllyämään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta on ihan huippua, että ihmisillä on a) osaamista ja b) rohkeutta rikkoa rajoja, tuoda jotain aivan uutta ja ravistelevaa. Oon ihan fiiliksissä :D

      Suosittelen jauhojen pöllyttämistä asap!

      Poista
  3. Minäkin selasin kyseistä kirjaa tänään, etenkin kuvissa näkyvät hienot esineet Götan Maailma-kaupasta hymyilyttivät, kävin viikonloppuna tuossa kaupassa. En ole vielä ehtinyt mitään leipoa kirjasta, jonka ostin itse, sauvajyväsen innostamana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvien syvyyttä olen hämmästellyt, vaikka en olekaan bongannut niistä mitään tuttuja esineitä. Mikään kuva ei "aukea" kerralla ja kiehtoo usemman katselun ajan.

      Hyvä ostos!

      Poista
  4. iiksis. blogin tuntien tuohan ei voi olla kuin hurmaava opus! itsellä ei vielä ole ollut aikaa tuohon tutustua mutta asiahan on korjattava pikimmiten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se ON hurmaava opus. Usko vaan!

      Poista
  5. Taas ollaan siinä hilkulla,etten nuole näyttöä. Seljankukkamehu on ihanaa, joten uskon näiden leivostenkin ihanuuteen. Kirjakauppaankin täytynee astella...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Järjestä se brunssi niin tuon näitä :D Ei tartte nuolla näyttöä.

      Seljankukkamehu on myös meidän suosikkia. Viime kesänä Gotlannissa kysyin jokaiselta meidän ruotsalaiselta naapurilta, josko joku lähellä olevista puista olisi "fläder". Seljoja on niin monenlaisia, myrkkyjäkin, etten tohtinut poimia kukkia ilman varmaa tietoa :D

      Poista
  6. Seljankukkamehu on kyllä hyvä,veikeä lisä jälkkäreissä. Seljankukkajäde oli ainakin hyvää. Just hankin tartaletvuoatkin,pitääpä laittaa testiin :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seljankukkajäätelö kuulostaa ihanalta! Ja nämä tartaletit oli supereita.

      Poista
  7. Oi!

    Kesäisiä kastejuhlia vatvoessa on pakko vaihtaa bebet näihin. Eihän fläderiä voi vastustaa! Onneksi Brunnebyt löytyy kaupasta, ettei tarvitse Ikeaan tai Ruotsiin asti lähteä. Pienten lasten juhlia järkättessä on kivaa, että äiti saa päättää kaikista tarjottavista. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kommentoit, Pieta!
      Nämä sopivat loistavasti kastejuhliin, etenkin kun tekee pieniä ja söpöjä. Eläköön äidin valinnanvapaudelle :D

      Poista
  8. Ostoslistalle meni! Jos sekä sinä että sauvajyvänen suosittelette., kirjan täytyy olla maaginen.

    VastaaPoista
  9. Onpa herkullisen näköiset leivokset, täytyypä käydä kirjakaupassa kurkkimassa kirjaakin, jos vaikka ostaisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, Hanna-Mari!
      Käy ihmeessä kurkkaamassa kirjaa, se on niin hieno!

      Poista
  10. Tavattoman nättejä! :)

    VastaaPoista
  11. Ihan pakko kysyä, että kuinka monta tartalettia tuosta taikina- ja täyte määrästä saa? Itse haluaisin myös tehdä noita sieviä pieniä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvassa olevat leivokset ovat halkaisijaltaan noin 7cm. Ja jos oikein muistan, niitä tuli taikinasta/täytteestä kuusi.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails