sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Pasta Skagenröra


Skagenröra on yksi lempisanoistani. Vaikka rakastan suomalaista, terävää r-äännettä, kuuluu ärrä skagenröraa äännettäessä tuottaa takaisesti, suloisesti sorahtaen. Juuri sillä tavalla kuin göteborgilaiset tai skoonelaiset ärrän ääntävät - yksi hyvä syy lisää fanittaa Paul Svenssonia (ja Skoonea ja Göteborgia).

Ruotsalaista klassikkoherkkua syödään perinteisesti leivän päällä (toast skagen) ja myös uuniperunan täytteenä katkaraputahna on erinomaista. Harmittaa, etten ole aiemmin hoksannut tehdä samoista aineksista pastaa, sillä pasta skagenrörasta on viime viikkoina tullut uusi arkiruokasuosikkimme.

****

Pasta Skagenröra
4 annosta

1 punasipuli (2 pientä)
tilkka oliiviöljyä
noin 1 dl (120g/1prk) smetanaa
vajaa puntti tuoretta tilliä
(hieman raastettua sitruunankuorta)
noin 4 rkl sitruunamehua
noin 300g katkarapuja
suolaa
musta- tai valkopippuria

pastaa
vettä
suolaa

Keitä pasta suolatussa vedessä. Pastan kiehuessa kuori sipuli(t) ja hienonna ne pieneksi silpuksi. Sulata katkaravut. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja kuullota sipulisilppua keskilämmöllä, kunnes sipulit pehmenevät. Lisää pannulle smetana, sitruunamehu, hieman raastettua sitruunankuorta (pese sitruuna huolella ennen raastamista) sekä silputtu tilli. Sekoita.

Valuta pasta liki kuivaksi, pieni määrä keitinvettä helpottaa kastikkeen sekoittamista pastan joukkoon. Kun pasta ja kastike on sekaisin, lisää katkaravut (voit lisätä ne myös annoksen päälle kylmänä, kuten kuvassa) ja pyörätä vielä sekaisin. Mausta suolalla ja pippurilla.

****

ps. Jos asuisimme hieman lähempänä, menisin ehdottomasti syömään Paul Svenssonin tekemää ruokaa ravintola Sinneen, Porvooseen. 22. - 25.4.2014 Paul itse on Porvoossa kokkailemassa ja 24.5. saakka ravintolassa tarjoillaan Svensson-menua.

11 kommenttia :

  1. Ja Tina. (siis kuinka lausuu skagenröra)

    Onhan tämä nyt nerokasta lykätä tää herkku pastan seuraan. On.On.On. Kiitos vaan valaistuksesta taas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hymyilyttää. Tekstissä luki ensin "....fanittaa Paulia ja Tinaa", mutta sitten hoksasin, etten ole pitkään aikaan nähnyt Tinaa telkkarissa(kaan. Paulia olen sentään nähnyt livenäkin, viime kesänä Gotlannissa). Tinalla on kyllä hurmaava ärrä.

      Ruoka on erinomainen, suosittelen!

      Poista
    2. :) hei, me ollaan uskollisia faneja....

      Poista
    3. Samaa mieltä Tinan ärrästä. Ja rörasta.

      Poista
  2. Ihanan näköinen annos ja taatusti namia! Ihan pakko kehaista että pöytä varattu tuolle viikolle maistelemaan menu Svensson ;)...vaikkakin en edes tajunnut kuka tuo Svensson on kun Strömsötä ei tule katsottua. Onneksi ihana Nanna vähän ripitti ja opasti Gastrossa :D

    VastaaPoista
  3. Hieno oivallus! Mies kävi viime syksynä jollain "työmatkalla" Skagenissa. Oli kuulemma huikea näky, kun kahden meren tyrskyt lyövät yhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon! Skagenissa pitäisi kyllä käydä ihan vaikka vaan röran kunniaksi, vaikka "työmatkalla" ;)

      Poista
  4. Ai että, skagenröra on yksi ehdottomista ruokasuosikeistani, ellei jopa ihan se ykkössuosikki. Syön sitä leivän päällä, avokadon ja uuniperunan täytteenä, ruissipsien dippinä, crustadien sisällä etc. Pastaan en ole tajunnut laittaa. Kiitos vinkistä! Onpa aas yksi syy lisää tehdä useammin skagenröraa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on sama suosikki, Sofia!

      Poista
    2. Ja meillä. Kiva idea sotkea se pastaan.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails