maanantai 19. toukokuuta 2014

Falafelit - mainettaan helpompi homma


Falafelit ovat monella tapaa trendiruokaa. Katuruoka elää voimakasta nousukautta kaduilla ja kotikeittiöissä, ja falafelit ovat Lähi-Idässä perinteistä, kadunkulmassa tarjottavaa ruokaa. Ylipäätään Lähi-Idän maut ovat yksi kuumimpia ruokatrendejä - ehkä ei ihan vielä Suomessa, mutta maailmalla aiheesta on kohistu jo tovi.

Itse tehdyillä falafeleilla on turhaan työlään ruoan maine. Työläintä on muistaa laittaa pääraaka-aine sopivaan aikaan kahdentoista tunnin vesikylpyyn, muuta erityisen vaivalloista vaihetta hommassa ei olekaan. Vastoin Eviran suosituksia valmistan falafelit aina liotetuista mutta keittämättömistä kikherneistä; kuuma friteerausöljy kypsentää kyllä taikinan. Pullat voi kypsentää myös uunissa, mutta friteerauksella pinnan saa rouskuvan rapeaksi sisuksen säilyessä pehmeänä ja mehevänä.

Falafelit maistuvat siltään jugurttikastikkeeseen dipattuina, salaatissa tai pitaleivän välissä taboullehin ja grillatun munakoison kanssa.

****

Falafelit
30-35 kpl


400g kuivia kikherneitä
vettä liotukseen

1 sipuli
5 valkosipulinkynttä
nippu lehtipersiljaa
nippu korianteria
kourallinen minttua
1 1/2 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl paprikajauhetta
1/2-1 tl chilirouhetta
2 tl suolaa
1/2 dl vehnäjauhoja

rypsiöljyä (noin 1 litra) uppopaistamiseen

Liota kikherneitä noin 12 tuntia. Jos teet liotuksen päiväsaikaan, voit vaihtaa veden välillä, mutta sitä varten ei tarvitse laittaa kelloa soimaan keskellä yötä. Huuhtele kikherneet juoksevalla vedellä ja valuta kuiviksi.

Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna kikherneet ja sipulit sekä yrtit karkeahkoksi massaksi tehosekoittimella tai vastaavanlaisella koneella. Älä tee taikinasta liian sileää. Lisää mausteet ja jauhot ja sekoita huolellisesti.

Kuumenna öljy 170-180-asteiseksi. Öljyn kuumetessa purista kämmenessä massasta pullia, purista pullat mahdollisimmat tiiviiksi. Laske pullat lusikan avulla pienissä erissä (4-5 kerrallaan) kuumaan öljyyn ja paista noin 4-5 minuuttia eli kunnes falafelit ovat kauniin kullanruskeita. Nosta reikäkauhalla valumaan talouspaperin päälle ja paista kaikki pullat samalla tavalla.

****



15 kommenttia :

  1. Ryhtyminen on isoin homma, mutta se kyllä palkitsee joka kerta. Mahottoman nättejä pullia neidillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, jotenkin on ihan mahottoman vaikea muistaa laittaa kikherneen likoamaan sopivaan aikaan.

      Neiti kiittää ;)

      Poista
  2. Nam! Olen vähän kauhuissani uppopaistamisesta (ts. siitä, että poltan koko keittiön), joten en ole koskaan tehnyt falafeleja ihan oikeaoppisesti. Enkä paistanut munkkeja. Nämä näyttävät kyllä sen verran herkullisilta, että on varmaan ryhdyttävä hommiin pikimmiten :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Et sä mitään polta, jos sulla on digitaalinen paistolämpömittari ja kansi kaiken varalta vieressä. Falafelien vuoksi kannattaa vähän jännittääkin.

      Poista
  3. Missä asteessa nää kannattaisi paistaa uunissa jos ei jaksa fritata? Nyt kun sinä Jonna olette molemmat hehkuttaneet näiden helpoutta niin kai sitä on lähdettävä hernekaupoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisa, kyllä jaksat friteerata, ne on ihan eri pullia ne uunissa tehdyt ;-)

      Poista
    2. Olen Jonnan kanssa samaa mieltä! Mutta äärimmäisessä hätätapauksessa laittaisin 180-asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi. Tai jotain.

      Poista
  4. Onpas sieviä pullia, herkullisen näköinen tosiaan tuo paistopinta. :) Itsellä on myös ollut perinteisten falafelien värkkäys pitkään todo-listalla, kikhernepussi on ostettu tätä tarkoitusta varten jo aikaa sitten mutta enpä ole saanut vielä aikaiseksi. Tästäpä sai taas motivaatiota ryhdistäytyä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ryhdistäydy, nainen! Fritattu pinta on ihanan rapea!

      Poista
  5. Nää näyttää kyllä ihan mielettömän hyville! Ja falafeleja on pitänyt tehdä (uudelleen) jo pidemmän aikaa, ja tällä kertaa liotetuista herneistä eikä tölkistä niinku viimeksi, kun oikaisin sen "työläimmän" osion ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tölkkipullat on näihin verraittuina silkkaa mössöä sisältä :)

      Poista
  6. Óikeat falafelit valmistetaankin keittämättömistä falafeleista.Täällä teen aniharvoin falafelia koska joka kulmassa on falafelpaikka ja tuleepa melkein halvemmaksikin syödä niitä ulkona. Suomessa asuessa tein aina välillä.
    Tosi nätit nuo pullasi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Tuskin minunkaan tulisi tehtyä falafeleja, jos herkkuja ja halpoja olisi tarjolla helposti.

      Poista
  7. Ihanan herkullisen näköisiä pullia, täytyypä taas itsekkin pitkästä aikaa tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Minna! Falafelit ovat minun herkkuja!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails