maanantai 21. heinäkuuta 2014

Kesäinen klassikko: muurinpohjaletut



Muurinpohjaletut on monen perheen kesäklassikko, meidänkin. Tärkein kesäresepti on päässyt myös kunniapaikalle: saarimökin keittiön seinällä oli kolmisenkymmentä vuotta siskoni kirjoittama ja piirtämä klassikkoresepti. Nyt se on päässyt hyllylle, jossa on muitakin aarteita. Totta puhuen en tiedä, onko meistä kukaan koskaan tehnyt lettutaikinaa kehystetyn reseptin mukaan. Tai ylipäätään minkään reseptin mukaan. Lettutaikina kuuluu niihin asioihin, jotka tehdään näppituntumalla.


Nyt pyysin äitiäni tekemään taikinan siten, että saisin tarkat mitat reseptiin. Lettutaikinakonkarin antamat mitat sisälsivät kananmunia lukuun ottamatta kuitenkin sanoja suurinpiirtein, arviolta, vajaa, reilu ja ehkä vielä vähän. Ja silti letuista tuli tyrmäävän hyviä, aivan niin kuin joka ikinen kerta ennenkin.


Parhaimmalta muurinpohjaletut maistuvat kesäiltana saaressa, kun päivä on puuhattu tai puljattu ja saunottu. Taikina tehdään saaren suurimpaan kannuun, jotta jokainen saa niitä riittävästi. Klassikkolettulisäkkeen, mansikkahillon ja kermavaahdon, rinnalle on viime vuosina noussut siskon perheen innostamana uusi suosikki: sokeria & sitruunaa. Yhdistelmä on raikas ja makea, erinomainen vaihtoehto makeammalle klassikolle.


Lettutaikina tehtiin, kuten aina ennenkin, suomalaisiin tuotteisiin luottaen, sinivalkoisesti. Ehkä monelle itsestään selvääkin, mutta taas viime viikolla kuultujen uutisten jälkeen suomalaisten tuotteiden suosimista ei voine liikaa korostaa. Muistathan, että kun sijoitamme kympin lisää kuussa suomalaisiin tuotteisiin, elintarvikkeisiin tai käyttötavaroihin, on työllistävä vaikutus 10 000 uutta työpaikkaa vuodessa. Tarvitsemme niistä ihan jokaisen.

Kampanjasivustolla on käynnissä kilpailu, jossa palkintona on, kuinkas muutenkaan, suomalaisia tuotteita. Osallistu kilpailuun ja katso, paljonko on sinun ostoskorisi työllistävä vaikutus.   




Resepti

 


Muurinpohjaletut 

1 l täysmaitoa
1-2 kananmunaa
1 tl suolaa
4-5 dl jauhoja: ohrajauhoja ja vehnäjauhoja (noin 1:1)
(1-2 rkl sokeria)

voita paistamiseen

Tee taikina valmiiksi hyvissä ajoin, sillä hyvin turvonneesta taikinasta on helppo paistaa lettuja. Taikinan on hyvä levätä vähintään tunti, mielummin selvästi pidempään. Sekoita nesteen joukkoon huolellisesti kananmunat sekä suola (ja sokeri). Lisää jauhoja vähitellen samalla voimakkaasti sekoittaen, jotta vältyt paukuilta. Laita taikina viileään turpoamaan.

Kuumenna muurinpohjapannu ja paista ohuita lettuja. Ohuen kerroksen ja pitsisen lopputulosen saat, kun kaadat taikinaa renkaaksi ja annat taikinan valua kohti keskustaa. Levitä taikinaa lastalla. Irroittele lastan avulla lettua reunoista, käännä se alapinnan ruskistuttua ja anna paistua vielä hetki toiselta puolelta. Tarjoa heti.

Huom! Jos taikina tuntuu paistettaessa liian paksulta, voi sitä ohentaa perinteisen maidon lisäksi myös kivennäisvedellä (Hartwall). Jos taikina taas on liian ohutta, lisätään jauhoja (Raisio). Lautasia ei tarvita lainkaan, kun jokaiselle ruokailijalle repäistään pala talouspaperia (Serla).






www.blogirinki.fi

6 kommenttia :

  1. Muurikkaletut kuuluvat kesään, ehdottomasti. Klikkasin tuota kilpailulinkkiä, muttei se toiminut. Joku bugi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hanna! Nyt linkki on kunnossa. Joku ylimäärinen välilyönti oli joutunut epäsopivaan väliin. Klik kisaamaan!

      Poista
  2. Sama meininki täällä - näppituntumalla tehdään lettutaikina. Fiksu veto tuo määrien ylöskirjaaminen niinkin totutussa asiassa. Ja muurinpohjapannullahan niistä parhaat saa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä, Sofia! Aika moni tekee varmasti lettutaikinan tosta noin vaan ilman ohjetta, mutta minusta on kiva laittaa muistiin välillä ihan tuttujen juttujen reseptejä. Uskon, että kynnys muurikkalettujen paistamiseen on vaikka uuden pannun haltijalle matalampi, jos saa testatun ja toimivan reseptin.

      Poista
  3. Pullat ja letut tehdään näppituntumalla, se on totta.

    Näinä aikoina suomalaisten tuotteiden suosimisesta ei todentotta ole ainakaan haittaa. Ruokakaupassa se on aika helppoa, monen muun tuoteryhmän kohdalla jo käytännössä mahdotonta.

    VastaaPoista
  4. Totta, aika monessa tuoteryhmässä suomalaisen suosiminen on todella haastavaa. Mutta monessa kohtaa tietoisten valintojen tekeminen on mahdollista, ruokakaupassakin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails