sunnuntai 31. elokuuta 2014

Shakshuka artisokalla ja oliiveilla




Perinteisessä shakshukassa yhdistyy kaksi herkkuani: tomaatti ja kananmuna. Nyt lisäsin pannulle vielä oliiveja sekä marinoituja artisokansydämiä - sydänystäviäni molemmat. Lopputulos oli loistava, kuten arvata saattaa.

Shakshukaa syödessä tuli väistämättä mieleen ikiaikainen totuus kokonaisuuden vaikutuksesta ruoasta saatuun kokemukseen. Kun seura on hymyilyttävän hyvää ja olosuhteet ovat mukavat, maistuu ruoka aina paremmalta. Shakshukaa nautin brunssilla purjeveneessä ennen pientä purjehdusreissua, rapujuhlien jälkeen. Seura sai poskilihakset kipeytymään viikoksi. Sanoinhan jotain kokonaisuudesta.


Resepti


Shakshuka artisokalla ja oliiveilla
2-4 annosta

tilkka öljyä
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
2 rkl tomaattipyrettä
n. 1/2 tl garam masala -maustetta (tai jeeraa)
n. 1/2 tl chilirouhetta (tai hieman tabascoa/srirachaa)
400g hyvää tomaattimurskaa
1 tl sokeria
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
(tilkka punaviinietikkaa)

noin 10 oliivia
noin 5 artisokansydäntä
2-4 kananmunaa
tuoreita yrttejä

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota silppuja öljyssä keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää tomaattipyre, garam masala ja chilirouhe ja pyörittele, jotta mausteet lämpiävät. Lisää tomaattimurska. Mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla ja anna kastikkeen poreilla pienellä lämmöllä vähintään vartti, mielellään hieman pidempään. Maista ja säädä tarvittaessa makua. Ole maltillinen suolan kanssa, sillä oliivit ovat suolaisia.

Lisää valmiiseen kastikkeeseen oliiveja sekä viipaloituja artisokansydämiä. Voit käyttää aivan hyvin valmiiksi marinoituja artisokkia, jotka myydään öljyssä (hyödynnä öljyä sipuleiden kuullottamisessa). Voit myös marinoida suolavedessä säilötyt artisokat itse: huuhtele ja valuta, mausta suolalla, valkosipulisilpulla ja yrteillä. Anna maustua muutama tunti.

Riko shakshukan päälle kananmunat ja anna niiden kypsyä sinulle sopivaan kypsyysasteeseen. Itse tykkämme löysistä keltuaisista, joihin dipataan lisäkkeenä tarjottavaa, hyvää leipää. Lisää vielä tuoreita yrttejä ja tarjoile heti.



10 kommenttia :

  1. Hyvä ruoka ja hyvä seura. Ei sen parempaa olekaan. Mutta tämä shakshuka oli niin taivaallista, että se olisi saattanut kohottaa huonommankin seuran. Olen jotenkin aiemmin vierastanut kananmunan ja tomaattikastikkeen yhdistämistä, mutta ihan turhaan. Ne artisokat kruunasivat koko homman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruoka, mutta erityisesti seura, oli viime viikonloppuna ihan huikeaa. Kiitos, kun kävit!

      Shakshuka oli kieltämättä hyvää, mutta että purjeveneessä ja teidän kanssa. OMG :)

      Poista
  2. Shakshukasta en ole koskaan kuullutkaan, mutta kuvan ja reseptin perusteella taidan kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monttu sivistyksessä, kuomasein ;) Kokeile ihmeessä!

      Poista
  3. Oooooh näyttää täydelliseltä! Syödäänkö tätä aina leivän kanssa? Suoritan gluteenitonta ruokavaliota vielä seuraavat 2 viikkoa, joten onko ideoita, minkä kanssa tätä söisin, vai odotanko suosiolla vielä pari viikkoa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mari! Long time, no see!

      Ihan voi siltäänkin pistellä menemään, hyvää niinkin. Leivällä on tietty hyvä putsailla reunoja, mutta ei se mikään välttämättömyys ole.

      ps. tuo ruokavalion suorittaminen kuulostaa hauskalta termiltä, vähän kylläkin epänautinnolliselta :D

      Poista
  4. Ihana shakshuka! täytyykin ensi kerralla testata artisokalla ja oliiveilla, ovat varmasti ihana lisä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen!
      Artisokka ja oliivit tuovat loistavan lisän "perus" versioon.

      Poista
  5. Olen joskus tehnyt kovasti tämän kaltaista, mutta en osannut kutsua sitä shakshukaksi :) Hyvää se oli silti. Artisokansydämet nakkaan sekaan seuraavalla kerralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Shakshuka onkin niin vaikea nimi, että joku toinenkin nimi on ruoalle oltava tai keksittävä. Vaikka munat tomaattikastikkeessa.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails