sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Herukkapiirakka maisemakahvilan tapaan


Herukkapiirakka on kuin alkavan syksyn päivä parhaimmillaan: raikas ja kirpeä, joka kuitenkin muistuttaa vielä kesästä. Piiras on myös luvattoman maistuva tapa taikoa hävikistä herkkua, sillä parasta ennen päivänsä jo elänyt maitorahka ja hieman ylikypsät, tai edellisvuodelta pakkasessa olevat, herukat sopivat siihen loistavasti. Toki uuden sadonkin herukat käyvät piirakkaan vaikka suoraan puskasta.

Hämeenkyrön maisemakahvilan piirakan salaisuus piilee neljässä kerroksessa, joista osa on meheviä ja osa rapeita – kokonaisuus on suussasulava. Alunperäinen piirakka on tehty raparperista, mutta viinimarjoilla siitä tulee vähintäänkin yhtä hyvää. Jos haluat käyttää piirakkaan loppukesän hieman puutuneet raparperinvarret, kannattaa ne kuoria huolellisesti ja pehmittää kattilassa tilkassa vettä ennen piirakkaan piilottamista.

Tein piirakan alkuperäisreseptiä noudattaen, joskin korvasin tavallisen sokerin hienolla ruokosokerilla ja osan jauhoista spelttijauhoilla. Alla oleva ohje on lisäksi puolitettu alkuperäisestä. Puolikkaasta annoksesta tulee sopivan kokoinen tavalliseen irtopohjavuokaan ja siitäkin riittää syötävää noin kymmenelle hengelle. Tee ohje kaksinkertaisena, jos haluat tehdä herkkua uunipellillisen.




Resepti






Herukkapiiras maisemakahvilan tapaan

10 annosta

Ainesosat

muruseos
4 dl vehnäjauhoja (voit korvata puolet ruis- tai spelttijauhoilla)
1 1/2 dl hienoa ruokosokeria
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
muutama pyöräytys vaniljamyllystä (tai 1 tl vaniljasokeria)
125g voita

pohja
n. 2/3 osaa muruseoksesta
1 dl piimää
1/2 kananmuna (tai kokonainen S-muna)

täyte
n. 1/2 l punaherukoita ja/tai mustaherukoita
250g (1 prk) maitorahkaa
1 kananmuna (+se mahdollinen pohjasta jäänyt puolikas)
1 dl hienoa ruokosokeria

päälle
n. 1/3 muruseoksesta


Valmistusohjeet 

Aloita muruseoksesta. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kaada joukkoon sulatettu voi. Sekoita tasaiseksi muruksi. Siirrä noin kaksi kolmasosaa muruseoksesta toiseen kulhoon ja lisää joukkoon piimä. Riko kananmuna kuppiin, riko rakenne haarukalla voimakkaasti sekoittaen. Kippaa noin puolet kananmunasta taikinan joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi.

Kaada taikina (tarvittaessa voideltuun) irtopohjavuokaan (halkaisija 24 cm). Ripottele marjat pohjan päälle. Sekoira rahka, kananmuna ja sokeri tasaiseksi seokseksi ja kaada se marjojen päälle. Laita vielä rahkaseoksen päälle loppu muruseoksesta.

Paista 175-asteisessa uunissa 35-45 minuuttia. Tarjoa haaleana tai huoneenlämpöisenä vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

_____





2 kommenttia :

  1. Haa, nyt muistankin kysyä sinulta puutarhagurultani tätä. Onko totta, että raparperia ei saisi leikata heinäkuun alun jälkeen kuin maltillisesti, koska se alkaa kerätä varsiinsa voimaa seuraavaa kesää varten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haa! Taas tulee todistetuksi luulosi gurumaisuudestani vääräksi, valitettavasti. Ihan tyynesti olen aina nyhtänyt (en siis leikannut) raparperia loppukesälläkin ja siitä huolimatta puska on joka vuosi edellistä vuotta uhkeampi. Mutta sinänsä loogiselta kuulostaa, että juurakko keräisi voimaa varsista loppukesällä. Usein loppukesällä osa varsista menettää napakkuuttaan - ne varret jätän aina maatumaan. Ehkä niiden antama voima on riittänyt juurille?

      En tiedä, mutta joka tapauksessa ainakin vanhat juurakot ovat niin kestäviä, ettei niitä saa nääntymään melkein mitenkään. t. nimim. oman juurakkonsa raksa-aikaan maan alta löytänyt wannabeguru :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails