sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Salaatti syksylle: lehtikaalia, kvinoaa ja punajuurta


Syksyn mehevimmän salaatin pääraaka-aineet löytyivät kasvimaalta siitäkin huolimatta, että pakkasyöt ovat tehneet jo selvää monesta kasvista. Siinä missä kesäkurpitsan loppusato pehmeni yhdessä yössä, kun tarhuri ei ollut katsonut sääennusteita, ovat punajuuri ja lehtikaali huimia sissejä. Ne eivät hetkahda syksyn myrskyjä, halloja ja jäätäviä sateita, vaan kasvavat ja pulskistuvat syksyn saapuessa - salaatti onkin ylistys syksylle.

Jos sipsejä ei lasketa, pidän lehtikaalista eniten juuri näin: raakana ja raikkaana. Kun lehtikaalin silppuaa pienehköksi ja möyhii sekaan hieman öljyä ja pienen hippusen suolaa, pehmenee jämäkän kaalin rakenne ja samoin taittuu myös aavistuksen ruohomainen maku. Punajuuri sopii lehtikaalin pariksi todella hyvin, erityisesti kun sen paahtaa uunissa reunoilta rapeutuviksi lanteiksi. Kvinoa tekee salaatista entistä ruokaisamman, sillä se sisältää lehtikaalin lailla hyvän määrän nälkää pitävää proteiinia. Fetajuuston sijaan päälle voi laittaa paistettua vuohenjuustoa, valitse oma suosikkisi.



Resepti



Lehtikaali-kvinoa-punajuurisalaatti fetajuustolla

nippu lehtikaalia
1-2 tl oliiviöljyä + ripaus suolaa

n. 1 dl kvinoaa
vettä keittämiseen (+ hieman suolaa)
2-3 punajuurta
huiskaus oliiviöljyä
huiskaus vaaleaa etikkaa (esim. vaalea balsamico)
fetajuustoa

kastike
1 osa vaaleaa etikkaa
1 osa oliiviöljyä
hunajaa
suolaa 

Olen samaa mieltä kanssasi. Resepti ei ole kovin tarkka. Tämä on niitä ruokia, joissa omaan makuun on pakko luottaa, sillä kyseessä on suolan, makeuden ja hapon pyhä kolminaisuus. Maistele ja säädä oman makusi mukaan, silloin siitä tulee hyvä. Kukaan muu ei osaa tehdä sinun suullesi parempaa

Huuhdo ja kuivaa lehtikaalit. Poista paksu lehtiruoti. Revi tai pieni veitsellä kaalinlehdet. Sekoita kulhossa kaalisilppu ja pieni määrä öljyä ja suolaa. Käsin möyhien saat parhaan lopputuloksen. Keitä kvinoa paketin ohjeen mukaan. Keitä mielummin hieman ali kuin yli, sillä al dente kvinoa pysyy ilmavampana. Voit maustaa kvinoan keitinveden ripauksella suolaa. Kvinoan keittyessä paahda kuoritut punajuurilantit (noin 1/2 senttiä paksut) 180 asteisessa uunissa. Ennen uuniinlaittamista huiski lanteille vähän öljyä ja etikkaa sekä suolaa. Huomaa, että kun suolaa laitetaan moneen palaseen, kannattaa sen määrän kanssa olla maltillinen. Paahda punajuurilantteja, kunnes ne ovat paahtuneet reunoilta hieman rapeiksi (noin 10-15 minuuttia).

Tee kastike sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Jos hunaja ei suostu sekoittumaan, lämmitä kastiketta hieman mikrossa tai kattilassa. Kokoa osasista kokonaisuus. Sekoita hieman jäähtynyt kvinoa lehtikaalin ja punajuurilanttien kanssa. Sekoita joukkoon kastike. Maista ja säädä makuja tarvittaessa. Viimeistele salaatti fetajuustolla.



7 kommenttia :

  1. Sen lisäksi, että tämä on ehkä syksyisin salaatti ikinä, on se kyllä todellista hyvänolon ruokaa täysi lautasellinen! Hienot raaka-aineet ja nättikin vielä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Hyvää tekeviä raaka-aineita ruoka täynnä.

      Kiva, Tiina, kun kommentoit :)

      Poista
  2. Voi mahotonta, että sinulla on ihania ohjeita! Pihalla töröttää vielä lehtikaalia. Kipaisen ostamassa kvinoaa ja vot, on taas, mitä syödä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa palautetta, Vallaton mummeli - kiitos!

      Lehtikaali on kyllä huikea sissi.

      Poista
  3. Oo, tämä oli kyllä ihan mainio resepti, kiitos. Maistui jopa salaatteihin yleensä epäilevästi suhtautuville appivanhemmille..!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas kiva kuulla! Kiitos, kun palasit blogiin antamaan palautetta. Arvostan erityisesti reseptipalautetta aina aivan valtavasti!

      Poista
  4. Lehtikaali maistuu minullekin parhaiten raakana ja raikkaana, esim. salaatissa. Tosi ihana syyssalaatti tämä, kaunis ja varmasti ravitseva :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails