lauantai 18. lokakuuta 2014

Fregola-kaalitabbouleh


Satokausi alkaa olla taputeltu, sillä liki kymmenen asteen yöpakkasista ei monikaan kasvi pidä. Lehtikaali on tietysti luku sinänsä; tyyppi vain paranee saadessaan pakkasöiden kuuran päällensä. Yllättäen myös ruusukaali on ollut sitkeä tapaus. Eilen keräsin viimeiset, yön aikana jäätyneet pikkukaalit suoraan pakastepusseihin ja laitoin pussit pakastimeen. Tänään taas löysin yllättäen lehtikaalipöheikön alta kauniisti kerälle kiertyneen kurttukaalin. Aina en pysy aivan luonnon vauhdissa mukana.

Kurttukaali säilyi sulattaessa raikkaana ja napakkana, ja osa kaalista päätyi tabboulehin kaltaiseen salaattiin. Bulgurin sijaan tein salaatin fregolasta, joka on pientä, paahdettua pastaa. Paahtamisen ansiosta fregolassa on aivan erityisen maukas ja syvä, hieman pähkinäinenkin maku. Hella & Herkku-kaupan Anna, jolta fregolaa Helsingissä käydessäni hankin, vinkkasi pastan sopivan hyvin myös keittoihin ja risottomaiseksi ruoaksi - kannattaa kurkata Annan fregola-simpukkapata ja Jonnan kasvisfregola.


Resepti



Fregola-kaalitabbouleh
2:lle pääruoaksi, 4-6:lle lisäkkeeksi

2 dl fregolaa
1 valkosipulinkynsi
reilu loraus oliiviöljyä
noin 4 dl laimeaa kasvislientä (tai vettä)
2 tomaattia
1 punainen paprika
2 kourallista kaalisilppua (valkokaali, lehtikaali tai kurttukaali)
kourallinen lehtipersiljaa
puoli kourallista minttua
suolaa
mustapippuria
sitruunamehua
(ruohosipulia)

Silppua tomaatit, paprika ja kaali pieneksi silpuksi. Kuori ja silppua valkosipulinkynsi. Kuumenna kasvisliemi tai vesi kiehuvaksi. Liemen kiehuessa kuumenna kattilassa tai pannulla tilkka oliiviöljyä ja pyörittele hetki valkosipulisilppua öljyssä. Kaada sekaan fregola ja sekoita. Lisää kuumaa kasvislientä vähitellen, aivan kuin tekisit risottoa. Fregola on valmista noin viidessä minuutissa. Maista välillä ja lopeta keittäminen, kun pastassa on jäljellä vielä hyvä purutuntuma. Jäähdytä pasta välillä sekoittaen, mikäli haluat kylmää salaattia.

Sekoita kaikki salaatin ainekset. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Säädä maku sinulle sopivaksi.





12 kommenttia :

  1. Jotenkin vaikea kuvitella että ihanan säntillisestä puutarhastasi löytyy mitään yllätyksiä :-) Olen edelleen hieman kateellinen asioiden tilasta...

    Ja kyllä fregola on vaan niin ihanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin ne mielikuvat säntillisyydestä murenevat pala palalta ;) Pihalta löytyy yllätyksiä enemmän kuin arvaatkaan!

      Fregola on todella hieno raaka-aine. Tein viime viikonloppuna sitä twitterissä suunnittelmaani pastarisottoa paahdetuilla kasviksilla. Oi, mitä herkkua! Kuvat vaan oli julkaisukelvottomia.

      Poista
  2. Ihan uusi tuttavuus tämä fregola minulle. Saisikohan sitä täältä keskeltä Suomeakin jostain, ettei vain etelärannikolta :) (Meinasin ensin kirjoittaa, että "periferiasta", mutta eihän me missään skutsissa sentään asuta!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Skutsi on kaukana meistä :)
      Luulen, että vähän heikkoa on fregolan saanti Oulusta, mutta täytyy selvitellä. Jos nätisti pyydetään, saadaan ehkä Hella&Herkku-Anna lähettämään meille paketti.
      (ja minä käyn syksyn aikana vielä monta kertaa Hkissä, voin tuoda tullessani sinullekin)

      Poista
  3. Tabbouleh kuuluu suosikkisalaatteihin. Pitääkin avartaa omaa tekemistä silläkin saralla, etten aina tekisi sitä samalla vanhalla ja tutulla reseptilla. Fegola kuullostaa hyvältä vaihtoehdolta bulgurille tabboulehin etenkin näin syysaikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fregolassa on kieltämättä vähän syksyisen syvä maku, joka sopii syksyyn ja tabboulehiin. Kaalia en ole aiemmin lisännyt, nytkin luonto päätti sen minun puolesta.

      Poista
  4. Fregola on aivan ihanan hassua pastaa. Mun varastot on nyt loppu eikä Tampereen Sokoksella ollutkaan enää täydennystä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa harmi! Sinun täytyy tehdä junaretki Helsinkiin:)

      Poista
  5. Kiitos vinkistä! Siis fregolaa saa kuin saakin Suomesta. Ja vasta muutama viikko sitten minulle väitettiin vielä ihan muuta - että vain netin kautta ulkomailta tilaamalla saa... Nyt ei muuta kuin Hellaan ja Herkkuun.

    VastaaPoista
  6. Täällä käytetään samantapaista paahdettua pastaa kuten fregola,kaikenlaisissa eri muodoissa,sitä saa siis eri näköisinä ,vaikka kirjaiminakin. Täällä se taitaakin olla suosituin lisäke lapsiperheissä;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta on aina tosi kiva kuulla kokemuksia ja ajatuksia siltä maailmankolkalta - kiitos, Jael, kun jaksat niitä jakaa!

      Poista
    2. Hannele:)
      terv.Jael

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails